20. decembar 2018.20. dec 2018.
POČEO SVINjOKOLj U MAČVI

Obavezan pregled mesa

Lekari upozoravaju na moguće pogubne posledice po zdravlje ukoliko se konzumira zaraženo meso
Mačvanski domaćini ovih dana sve masovnije kolju svinje. I ako negoduju zbog, po njima visoke cene pregleda svinjskog mesa, ovaj značajan segment rada tokom svinjokolja, ne zapostavljaju znajući od kolike je važnosti.
- Nije samo u pitanju zdravlje moje porodice, već i brojnih komšija, rođaka i prijatelja kod kojih mi idemo u goste za svinjokolj, a i oni dolaze kod nas. Trihineloza je opasno oboljenje. Imao sam prilike da vidim ljude koji su bili zaraženi. I danas trpe značajne tegobe. Toga nikada neće moći da se oslobode, bez obzira što su preživeli. Zaraza je zaraza i tu treba biti maksimalno oprezan, kaže Avram Gišić, ugledni domaćin iz Belotića, koji sviljokolj ne preskače. Tako je bilo i nedavno, kada je pored mesnate krmače, klao i jarca, od čega je pravio ukusnu kobasicu.
- Trihinela je parazit u vidu spirale, te se zove trihinela spiralis. Ima ih više vrsta zavisno od podneblja. Kod nas najčešće oboljevaju svinje, jer su one sklone da pojedu sve vrste mesa, pa i zaraženo, što je velika opasnost za čoveka. Stoga je jedini način da se ovo predupredi pregled mesa i to na sigurnom trihinoskopu uz maksimalnu stručnost i prisebnost veterinara, kaže ugledni veterinar iz Bogatića Nebojša Davidović.
Ima situacija da domaćini kolju više svinja iz jednog legla, a pregledaju meso samo jedne. Takav pristup može skupo da košta, jer nije nikakva garancija da ako je meso jedne ispravno, da druge neće biti zaraženo. Zaključak je više nego jasan. Treba pregledati svaku, posebno.
Trihinela se najčešće nalazi u krvi u mišićnom tkivu i to onom što najviše radi. U najvećem broju slučajeva je među dizačima dijafragme, te se ovaj deo najčešće i uzima za kontrolu. Potrebno je 28 uzoraka od tog mišića. Ukoliko se nađe samo jedna trihinela, meso se smatra neupotrebljivim i podleže posebnom tretmanu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa