20. decembar 2018.20. dec 2018.
SAVETI STRUČNjAKA

Jesenje, "plavo" prskanje

Pored održavanja higijene voćnjaka (uklanjanja suvih, polomljenih grana, opalog lišća i plodova koji su česti izvori zaraze za narednu godinu), jedna od bitnih mera u voćnjacima i vinogradima tokom jeseni je “plavo prskanje”. Njime se suzbijaju patogeni na mestima njihovog prezimljavanja (u pukotinama kore, pupoljcima, rak ranama,mumificiranim plodovima i sl.)
Plavim prskanjem se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti voćaka i vinove loze: bakterioza (Ernjinia amylovora, Pseudomonas spp, Xanthomonas spp.), monilioza koštičavog voća (Monilia sp.), kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni), pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke i kruške (Venturia inaekualis, Venturia pirina), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum), raka stabla i grana koštičavog voća (Cytospora cincta),ekskorioze vinove loze (Phomopsis viticola) i dr.
Da ne bi došlo do ostvarenja infekcije tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci i u cilju smanjenja infekcionog potencijala patogena za sledeću vegetacionu sezonu, u zasadima gde je opalo više od 70% lisne mase, preporučuje se tretman nekim od bakarnih preparata (Bordovska čorba 2,0%, Cuprozin 0,5%, Cuprodžat 0,6%, Funguran OH 0,4%, Bakrocid S - 50 0,75%, Bakarni oksihlorid-50 0,75%, Beveblau kreč 0,75% i dr. ). Ovu meru zaštite treba temeljno uraditi (“okupati” voćke). Tretiranje obaviti po lepom vremenu kada su voćke suve i kada je temperatura iznad 7°C.

Slobodan Gošić-PSSS Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa