10. januar 2019.10. jan 2019.
AKCIJA EVROPSKOG CENTRA ZA EKOLOGIJU
I ZELENIH SRBIJE ŠABAC

Potpisi za spas Cera

Evropski centar za ekologiju i Zeleni Srbije Šabac organizovali su prikupljanje potpisa podrške za sprečavanje uništavanja prirode na planini Cer. Razlog je pokušaj da se u Prostorni plan područja posebne namene planine Cer unese projektno rešenje za izgradnju Memorijalnog kompleksa “Cer” koje nije usklađen sa odgovarajućim zakonima i važećom planskom dokumentacijom. Rešenje predviđa uništenje oko 60 hektara prirode na Ceru.
-Planina Cer, naša plava lepotica, je predeo izuzetnih odlika koji ima jedinstvene geomorfološke, geografske, prirodne, kulturno-istorijsko-verske i turističke odlike. Zavod za zaštitu prirode Srbije privodi kraju studiju kojom će planina Cer biti proglašena za zaštićeno područje i zahvaljujući tome ona je već u režimu zaštite samim tim što je evidentirano prirodno dobro. To podrazumeva da se ništa ne sme graditi bez odobrenja Zavoda za zaštitu prirode. Upravo to je prekršeno prilikom odabira projektnog rešenja za Memorijalni kompleks “Cer” čijom gradnjom treba da se potpuno uništi skoro 60 hektara šume u području koje uopšte nije građevinsko zemljište, navodi predsednik Zelenih Srbije Šabac dr Dejan Pavlović.
Dodaje i da su sem toga što Zavod za zaštitu prirode nije izdao saglasnost prekršeni i Zakon o zaštiti prirode, Zakon o šumama, Zakon o planiranju i izgradnji, kao i Regionalni prostorni plan Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga kojim je planirana zaštita planine Cer kao prirodne vrednosti.
-Nacionalni interes građana Srbije je očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa. U ovom slučaju glavni spomenik je sama planina Cer. Umesto da zonu gradnje Memorijalnog kompleksa “Cer” planirate na prostoru na kome je gradnja zabranjena, te iste kapacitete, u primerenoj formi, možete da rasporedite po građevinskim reonima sela u obuhvatu plana. Seoski domovi kulture i drugi napušteni objekti bi mogli da se aktiviraju u funkciju turističke infrastrukture i razvoja turizma. Ovim bi se podigao kvalitet života u seoskim područjima i uticalo bi se na ekonomski i socijalni razvoj područja planine Cer. Takođe, sa svojom bogatom istorijom i prirodnim vrednostima, treba planinu Cer proglasiti za znamenito mesto u skladu sa Zakonom u kulturnim dobrima, navodi se u Primedbi koja će biti prosleđena Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Dejan Pavlović kaže da prostorni plan do sada nije postojao i on treba da se uradi, ali ne na ovaj način.
-Mi uz podršku građana i brojnih institucija, udruženja i stručnjaka, šaljemo apel resornom Ministarstvu da ne usvaja Prostorni plan u ovom obliku. Šaljemo i konkretne primedbe sa jasnim navodima šta nije usklađeno sa zakonima i važećom planskom dokumentacijom kroz potpisane pojedinačne primerke primedbi, ističe Dejan Pavlović.
Primedbe se do 15. januara mogu podneti u gradskim upravama Šapca i Loznice i direktno u Ministarstvo.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa