24. januar 2019.24. jan 2019.
ŠTA KADA PROĐE VREME PRAZNIKA

Vreme je za detoksikaciju

Iako vreme slava još nije završeno, došlo je vreme da se svode računi i broje nakupljeni kilogrami. Praznici su vreme za uživanje i ne treba kriviti sebe ukoliko se preteralo, ipak, povratak na zdravije stilove života dobar je ne samo zbog estetike, nego, pre svega zbog zdravlja. Diplomirani profesor fizičkog vaspitanja, nutricionista Ana Popović savetuje kako da lako, bez mnogo odricanja, očistite svoj organizam od toksina nakupljenih za vreme praznika.
-Nije lako vratiti se na režim zdrave ishrane nakon što smo nekoliko dana jeli posebno ukusnu, kaloričnu, začinjenu, slatku prazničnu hranu. Obični obroci možda će nam izgledati bljutavo, pa ćemo biti u iskušenju da nastavimo sa prazničnim đakonijama, iako smo već preopteretili stomak. Dakle, lagani doručak, ručak koji neće opteretiti stomak, po mogućstvu sa što više povrća, zdrav desert ili užina, lagana večera. Što se napitaka tiče voda, ceđeni sokovi i čajevi se savetuju tokom cele godine. Pasulj, sočivo grašak, takođe su deo detoksikacije, ali i bademi, indijski orasi, orasi, semenke suncokreta i bundeve i susam. Pokušajte da nabavite nesoljene semenke jer višak soli može da poništi učinak detoksikacije. Salate od sezonskog povrća začinite nerafinisanim uljem - preporučuju se maslinovo, laneno i ulje konoplje. Dodajte i nekoliko kapi limunovog ili narandžinog soka, a kupovne prelive izostavite, kaže Ana Popović.
Naša sagovornica ističe da “čarobni” detoks napici ne postoje, ali postoji mnogo dobrih saveta za detoks napitke koje treba konzumirati tokom cele godine. Preporučuje sok od jabuke, đumbira, limuna, sok od nane, a sa lepim danima sok od krastavca, kao i sok od ananasa, ali pod uslovom da se sprema kod kuće. Navodi da su to sve odlične kombinacije za detoks organizma.
-Na internetu i u štampi uvek možemo naći neki recept koji nam može biti interesantan kao napitak u toku dana, s toga, savetujem da probate nešto od tih varijanti, ali im naravno ne treba slepo verovati. Mnogo je faktora koji utiču na detoks organizma, kaže Popovićeva.
Navodi da jetra ima ključnu ulogu u preradi hrane koju pojedemo. Ona praktično prevari svu unetu hranu, vrši detoksikaciju štetnih produkata koje organizam izbacuje kroz urin i stolicu.
-Pored detoksikacije i prečišćavanja, jetra obavlja i sintetsku funkciju, odnosno sintetiše glavne gradivne i druge važne produkte krvi, i na taj način reguliše nivo šećera, masti i belančevina. Zapravo, u jetri se odigravaju svi metabolički procesi važni za organizam. Metabolizam masti, primera radi, umnogome zavisi od zdravlja jetre. U jetri nastaje holesterol, ali i pristiže u ovaj organ iz krvi. Za razliku od produkata koji se izbacuju urinom i stolicom, holesterol se eliminiše preko žuči. Dakle, jako je važno šta jedemo i pijemo, kako bismo pomogli jetri u razgradnji i izbacivanju štetnih produkata metabolizma i toksina koje unesemo putem hrane i pića, ističe Ana Popović.
Detoksikacija organizma svakako će biti efektnija ukoliko se uz promenjen režim ishrane primenjuje i neka fizička aktivnost. Zavisno od godina i opšteg stanja organizma to mogu biti ozbiljnije vežbe ili samo šetnja u trajanju od pola sata. Svakako, treba izbegavati i cigarete i alkohol.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa