Инфо

24. јануар 2019.24. јан 2019.
ШТА КАДА ПРОЂЕ ВРЕМЕ ПРАЗНИКА

Време је за детоксикацију

Иако време слава још није завршено, дошло је време да се своде рачуни и броје накупљени килограми. Празници су време за уживање и не треба кривити себе уколико се претерало, ипак, повратак на здравије стилове живота добар је не само због естетике, него, пре свега због здравља. Дипломирани професор физичког васпитања, нутрициониста Ана Поповић саветује како да лако, без много одрицања, очистите свој организам од токсина накупљених за време празника.
-Није лако вратити се на режим здраве исхране након што смо неколико дана јели посебно укусну, калоричну, зачињену, слатку празничну храну. Обични оброци можда ће нам изгледати бљутаво, па ћемо бити у искушењу да наставимо са празничним ђаконијама, иако смо већ преоптеретили стомак. Дакле, лагани доручак, ручак који неће оптеретити стомак, по могућству са што више поврћа, здрав десерт или ужина, лагана вечера. Што се напитака тиче вода, цеђени сокови и чајеви се саветују током целе године. Пасуљ, сочиво грашак, такође су део детоксикације, али и бадеми, индијски ораси, ораси, семенке сунцокрета и бундеве и сусам. Покушајте да набавите несољене семенке јер вишак соли може да поништи учинак детоксикације. Салате од сезонског поврћа зачините нерафинисаним уљем - препоручују се маслиново, ланено и уље конопље. Додајте и неколико капи лимуновог или наранџиног сока, а куповне преливе изоставите, каже Ана Поповић.
Наша саговорница истиче да “чаробни” детокс напици не постоје, али постоји много добрих савета за детокс напитке које треба конзумирати током целе године. Препоручује сок од јабуке, ђумбира, лимуна, сок од нане, а са лепим данима сок од краставца, као и сок од ананаса, али под условом да се спрема код куће. Наводи да су то све одличне комбинације за детокс организма.
-На интернету и у штампи увек можемо наћи неки рецепт који нам може бити интересантан као напитак у току дана, с тога, саветујем да пробате нешто од тих варијанти, али им наравно не треба слепо веровати. Много је фактора који утичу на детокс организма, каже Поповићева.
Наводи да јетра има кључну улогу у преради хране коју поједемо. Она практично превари сву унету храну, врши детоксикацију штетних продуката које организам избацује кроз урин и столицу.
-Поред детоксикације и пречишћавања, јетра обавља и синтетску функцију, односно синтетише главне градивне и друге важне продукте крви, и на тај начин регулише ниво шећера, масти и беланчевина. Заправо, у јетри се одигравају сви метаболички процеси важни за организам. Метаболизам масти, примера ради, умногоме зависи од здравља јетре. У јетри настаје холестерол, али и пристиже у овај орган из крви. За разлику од продуката који се избацују урином и столицом, холестeрол се елиминише преко жучи. Дакле, јако је важно шта једемо и пијемо, како бисмо помогли јетри у разградњи и избацивању штетних продуката метаболизма и токсина које унесемо путем хране и пића, истиче Ана Поповић.
Детоксикација организма свакако ће бити ефектнија уколико се уз промењен режим исхране примењује и нека физичка активност. Зависно од година и општег стања организма то могу бити озбиљније вежбе или само шетња у трајању од пола сата. Свакако, треба избегавати и цигарете и алкохол.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa