21. februar 2019.21. feb 2019.
Pravo na izbor
Panel debata na temu "Mogućnost učešća građana u
procesima donošenja odluka na lokalnom nivou"

Pravo na izbor

Panel debatama Asocijacija „Duga“ pomaže očuvanju i negovanju demokratskog duha u našem gradu i želi da utiče na građane grada Šapca da budu aktivni u svojoj zajednice
U okviru projekta "Kada znam, mogu da delujem", finansiranog od strane organizacije "Crta", Asocijacija “Duga”, organizovala je panel debatu, ovaj put na temu "Mogućnost učešća u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou". Na drugoj, od planiranih osam debata u okviru projekta "Pokreni društvo", održanoj u Sinagogi, govorili su Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika Šapca, Boban Stojanović, koordinator programa "Krovna organizacija mladih u Srbiji", Kalina Simić predstavnica organizacije BIRN, a moderator je bio Član gradskog veća Igor Marsenić.
Cilj panel debate bio je prvenstveno da se građani upoznaju bolje sa zakonskim okvirima i načinima pomoću kojih mogu uticati na donosioce odluka koji će pomoći u ostvarivanju realnih potreba građana Šapca.
-Krajem protekle godine, na snagu je stupio zakon koji obavezuje organe vlasti na Republičkom nivou i lokalne samouprave, da ukoliko se donosi novi akt, zakon ili dopuna, isti mora biti predat na javnu raspravu. To omogućava građanima da uz sto prikupljenih potpisa mogu da predlože donošenje novih propisa i zakona. Na taj način imaju mogućnost da poboljšaju svakodnevne životne potrebe. Cilj nam je da građane zapravo upoznamo sa novim zakonskim okvirima, kao i na koji način oni kao pojedinci i fizička lica, mogu da utiču na donošenje odluka na lokalnom nivou i na kreiranje novih zakonskih akata - istakao je Viktor Tešić, predsednik UO "Asocijacija Duga".
Šapčanin Dejan Petrović, koji je učestvovao u obe do sada održane debate, istakao je zadovoljstvo i značaj događaja ovog tipa, iz razloga što Šabac ima sasvim drugačije, pomalo neobične probleme, pa su i paneli u prilog tome.
-Prethodni panel je bio odličan početak. Uzeli smo u razmatranje temu koja dotiče svakog građana našeg grada, a to je Dom JNA. Bilo je raznih mišljenja, što i jeste poenta - da iznesemo svoje stavove, zajedno nađemo rešenje i nešto korisno uradimo, te smatram da su paneli pravi put ka tome. Ako budem u u mogućnosti ispratiću i naredne, rekao je Petrović.
Da je Šabac prepoznao značaj uključivanje građana u postupak odlučivanja, dokazano je referendumima na kojima su ljudi imali priliku da se pokrenu i iznesu svoje mišljenje. O neposrednom izjašnjavanju, diskutovalo se i na debati.
-Ono što je posebno bitno je da građani imaju svoje mišljenje o svemu što se dešava u gradu, bilo ono pozitivno ili negativno. Neposredno odlučivanje koje funkcioniše na teritoriji grada Šapca, jedna je od najinteresantnijih tema iz ove oblasti, jer je vrlo specifična i posebna - istakla je Jelena Petrović Topalović.
Panel debatama Asocijacija „Duga“ pomaže očuvanju i negovanju demokratskog duha u našem gradu i želi da utiče na građane grada Šapca da budu aktivni u svojoj zajednice. U okviru projekta, „Duga“ radi na osnaženju svih organizacija civilnog društva i udruženja građana na teritoriji Šapca. To je uglavnom osnaženje kapaciteta kako bi organizacije mogle bolje da predstave građanima svoj rad.
Birn je pre tri godine radio na projektu "Participativno budžetiranje i uključivanje građana u proces donošenja odluka o budžetu", a prema rečima Kaline Simić Šabac je jedna od tri opštine koja je prepoznala pomenuti mehanizam kao odličan za komunikaciju sa građanima.
K.J.Đ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa