21. mart 2019.21. mar 2019.
Traganja u Srećnoj galeriji
Beogradska izložba radova učenika Škole
primenjenih umetnosti

Traganja u Srećnoj galeriji

Tokom osmogodišnjeg postojanja sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku u Školi primenjenih umetnosti, učenici, savladavajući osnove fotografije i fotografskih tehnika, grade svoj poetski izraz, a njihovi radovi, iz generacije u generaciju, visoko se vrednuju na relevantnim republičkim i međunarodnim izložbama
U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu 14. marta otvorena je izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti pod nazivom ''Traganja''. Ovo je sedma po redu izložba polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku šabačke umetničke škole, koja je zahvaljujući kvalitetu svog rada, uvrštena u redovni godišnji program Studentskog kulturnog centra, u okviru ciklusa Afirmacija mladih.
-Svih dosadašnjih sedam izložbi donele su visok stepen kvaliteta izloženih radova u domenu fotografije, koji može parirati mnogim već afirmisanim fotografima. Za ove uspehe i za mnoge nagrade polaznika na takmičenjima, svakako treba pohvaliti upravu Škole primenjenih umetnosti, koja je pre osam godina postavila temelje sistema profesionalnog programsko-pedagoškog rada ove sekcije, direktorku Nevenku Đokić i pedagoga Mihaila Simovića, koji je ujedno i autor postavke – istakao je Miki Pješčić, urednik Srećne galerije SKC-a, Beograd.
Izložbom „Traganja“ nastavljena je dugogodišnja uspešna saradnja šabačke škole i Studentskog kulturnog centra koji afirmiše mlade umetnike.
-Tokom osmogodišnjeg postojanja sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku u Školi primenjenih umetnosti, naši učenici, savladavajući osnove fotografije i fotografskih tehnika, grade svoj poetski izraz, a njihovi radovi, iz generacije u generaciju, visoko se vrednuju na relevantnim republičkim i međunarodnim izložbama. Izlaganje u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu je veliki uspeh, jer to podrazumeva visok nivo kvaliteta izloženih radova. Inače, SKC je našu školu uvrstio u svoj godišnji program pod nazivom Afirmacija mladih i ovo jeste prilika da se talenat i autentični senzibilitet naših učenika prikažu i beogradskoj publici – rekao je Mihailo Simović, profesor i mentor sekcije.
Na izložbi prikazane su 42 fotografije, na kojima se nižu portreti naglašene psihologije, prizori svakodnevice, nevidljivi detalji ambijenta i motivi.
-Ovogodišnja izložba nosi naziv „Traganja“ i ovo su zapravo naša zajednička traganja. Traganja naših učenika za sopstvenim identitetom i mestom u svetu koji ih okružuje i naša za načinom da njih bolje upoznamo. Drago mi je što su na otvaranju bili naši sadašnji i bivši učenici, njihovi roditelji i prijatelji, kolege iz Škole za dizajn i brojni ljubitelji fotografije. Naša škola će nastaviti da pruža punu podršku kreativnom stvaralaštvu učenika i promociji njihovog rada. Zahvaljujemo uredniku Srećne galerije Mikiju Pješčiću na višegodišnjoj podršci radu naše sekcije – navela je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.
Ovodišnja izložba donosi radove Anđele Jerković, Anje Marković, Valentine Moravčević, Dimitrija Graovaca, Dušana Stanojlovića, Isidore Novaković, Jovane Todorović, Ksenije Opanković, Mirjane Janković, Petra Jovanovića i Ružice Ristivojević. Beogradska publika će imati priliku da postavku pogleda do 25. marta.

Izlagačka tradicija
- Ovo je druga izložba u SKC-u na kojoj učestvujem. Svi smo se potrudili da izložba bude ovako uspešna, postavka je zaista divna. Nadam se da ćemo i u narednim godinama imati ovako kvalitetne izložbe - kaže Anđela Jerković, učenica drugog razreda.
“ Meni je ovo peti put da izlažem u Srećnoj galeriji, a ove godine sam i pomagala profesoru Mihailu u selekciji fotografija. Zahvalna sam školi i profesoru Mihailu na mogućnosti da, kao mladi autori, izlažemo u ovako prestižnoj galeriji. Verujem da će se ova tradicija nastaviti i da će naša škola i u budućnosti imati ovako zapaženu izlagačku delatnost”, Ružica Ristivojević, učenica četvrtog razreda.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa