16. maj 2019.16. maj 2019.
SPORTISTI I KOLEKTIVI U HALI DO KRAJA MAJA

Potraga za trajnim rešenjem

Dogovora nema, ali daleko od toga da je stavljena tačka na komunikaciju i mogućnost usaglašavanja u nedeljama i mesecima koji slede. Trenutno stanje je sledeće: do 31. maja sportisti, sportski i drugi kolektivi koji su koristili kapacitete hale „Zorka“ moraće da napuste ovaj objekat i novi (privremeni) smeštaj da potraže na drugoj lokaciji. Grad Šabac je želeo da otkupi čuvenu šabačku dvoranu, aktuelni vlasnik AIK banka nema problem da je proda, ali je razlika u ponudi i potražnji, za sada, suviše velika.
-Dugo razgovaramo i sarađujemo sa AIK Bankom, a ti razgovori su se intenzivirali posle događaja od pre 20-ak dana. Odmah smo angažovali proceniteljsku kuću, renomiranu, licenciranu, iz Novog Sada „Institut za građevinarstvo i arhitekturu DOO Novi Sad“. Oni su procenili vrednost hale „Zorka“ na 710 hiljada evra. To je bila i naša ponuda za kupovinu. Moram napomenuti da nas zakonska regulativa sprečava da ponudimo i cent više, s obzirom na to da je reč o novcu poreskih obveznika, ne privatnom. Na drugoj strani, AIK banka ostaje pri svojoj proceni od 1.300.000 evra. Lično mislim da je to previsoka cena, slično razmišljaju i mnogi sa kojima sam pričao, međutim, ovo je njihovo vlasništvo i imaju pravo da postave svoju cenu, to niko ne može da ospori. Razlika je prevelika i u ovom trenutku, dogovor nije moguć - rekao je gradski većnik zadužen za sport Dragan Nikolić na konferenciji za medije organizovanoj ovim povodom.
Vlasnik Hale je odbio i drugu ponudu grada, zasnovanu na dosadašnjim uslovima.
-Želeli smo, usled razlike u cenama, da nastavimo zakup po dosadašnjim uslovima, ali AIK banka nije pristala ni na to, te ćemo postupiti u skladu sa zahtevom da napustimo objekat do 31. maja, kada ističe i dosadašnji ugovor - dodao je Nikolić.
Od 1. juna 2017. godine halom „Zorka“ upravlja Rukometni klub „Metaloplastika“. Od početka se prema objektu ponašala „domaćinski“, ulagala i održavala Halu u skladu sa idejom da će Grad, jednog dana, postati i vlasnik. Trenutni događaji otežavaju klubu naredni period, ali to ne remeti sportske ambicije „plavih“ koje su blizu realizacije, navodi sportski direktor „plastičara“ Slaviša Stojinović.
-Do sada smo uložili oko sedam miliona dinara u renoviranje dvorane. Ne kažem da je sada perfektna, ali je svakako u mnogo boljem stanju nego ranije. Svi smo emotivno vezani za nju i zato je još teže. Ipak, verujem da će se postići dogovor i da ćemo se vratiti ovde. Naš cilj ostaje SEHA liga i tu se ništa ne menja. Završićemo sezonu prema planovima i najiskrenije zahvaljujem AIK banci što nam je omogućila to, jer bez tog dogovora, svakako da ni rezultati ne bi bili na ovom nivou. Sledi nam nešto teži period, ali svaka situacija ima rešenje, a mi ćemo se boriti da do njega zajedno dođemo - rekao je Stojinović.
Prema podacima Grada, koji je zakupac dvorane proteklih pet godina, do sada je, u redovno i investiciono održavanje uloženo oko pola miliona evra. Mesečni zakup iznosi 900 evra, uz godišnje troškove između osam i devet miliona dinara.
-Sportistima će, do trajnog rešenja, biti obezbeđen adekvatan prostor. Nama je još cilj da kupimo Halu i uveren sam da ni odgovor AIK banke nije konačan. Uvek smo imali i imaćemo korektnu saradnju sa njima, tako da pregovori traju. Nije stavljena tačka, već je samo presek stanja, idemo dalje. Koliko sam obavešten oni žele da prodaju objekat. Ukoliko u međuvremenu, postignu dogovor sa nekim drugim, mi smo spremni i za pregovore sa novim vlasnikom. Ukoliko baš ne postoji mogućnost dogovora, grad Šabac je spreman da izgradi novu dvoranu, naglašavam, višenamensku, jer o hali ne treba govoriti samo kao objektu za sportske manifestacije, već i sve događaje drugog tipa. Svakako ćemo raditi intenzivno, sve u cilju da dođemo do definitivnog rešenja - zaključio je Nikolić.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa