23. maj 2019.23. maj 2019.
Sabor nade u  Šabačkom pozorištu
PODELjENE “PONOSNE TRI PLUS” KARTICE

Sabor nade u Šabačkom pozorištu

Kartice koje porodicama sa troje i više dece donose brojne popuste na proizvode i usluge deljene su u Šapcu drugi put. Najveće popuste u Šapcu daju sportski klubovi, a u nekima od njih članarine su besplatne za svu decu iz ovakvih porodica. Direktor TOŠ-a Srđan Mitrašinović rekao je da mesta vrede onoliko koliko dece imaju, a da je sala Šabačkog pozorišta tog dana vredela najviše u Srbiji
Najponosniji skup u Srbiji održan je u subotu u Šabačkom pozorištu. Prvi ovogodišnji Sabor porodica sa troje i više dece okupio je nekoliko stotina mališana i njihovih roditelja. Povod je bila dodela „Ponosnih kartica – cena minus za tri plus“.
Kartice koje porodicama sa troje i više dece donose brojne popuste na proizvode i usluge deljene su u Šapcu drugi put. Ove godine u akciju su se uključila 43 partnera koji su organizaciji „Tri plus“ izašli u susret i omogućili pogodnosti najhrabrijim porodicama u ovim teškim vremenima.
Podeljeno je 480 kartica u prvom krugu. Od ponedeljka kreće drugi krug potpisivanja izjava, a predstavnici udruženja „Tri plus“ krenuće i po selima kako bi svi imali iste mogućnosti da dođu do svojih kartica.
Značajne uštede
-Ja i moja porodica smo već koristili pogodnosti kartice „Tri plus“ prošle godine. Uzećemo je ponovo i sada, što pokazuje da su nam ti popusti značili. Mesečne članarine u sportskim klubovima su stavka koja opterećuje kućni budžet, a sa druge strane deci ništa ne možete uskratiti. Ovi popusti zaista znače čak i na dnevnom nivou za kupovinu različitih potrepština, a pogotovo kao mesečna i godišnja stavka.Smatram da bi i drugi koji imaju mogućnosti trebali da slede ovaj primer i izađu u susret porodicama sa troje i više dece, rekla je Elena Božić, majka troje dece.
Najveće popuste u Šapcu daju sportski klubovi, a u nekima od njih članarine su besplatne za svu decu iz ovakvih porodica. Biblioteka Šabačka daje besplatnu članarinu za svu ovakvu decu, a Narodni muzej besplatan ulaz. Značajni popusti se mogu ostvariti i na kupovinu odeće i obuće u određenim radnjama, preglede u pojedinim ordinacijama taksi prevoz, frizerske i kozmetičke usluge u nekim salonima...
-Ove godine smo podigli lestvicu i imamo dosta više popusta. Sve što smo radili i sa čim smo se suočili da bismo došli do ovog momenta vredi kada vidimo osmehe ove dece. Ovo je naš način da se odužimo ljudima koji u ovim teškim vremenima odlučuju da ovaj narod i ova država rastu i postoje, rekao je Božidar Katić, član Gradskog veća i istakao da se kartica zove ponosna zato što svi treba da shvate da je ponos imati troje i više dece i da većeg ponosa od toga nema.
“Hvala vam što
postojimo”
-Jednog dana, ako nas kao naroda i države bude bilo, kada se bude pričalo o ovim vremenima neće se pričati o velikim junacima, jer ih i nije bilo mnogo, nego o vama koji ste omogućili da opstanemo. Hvala vam što postojite i što postojimo, poručio je Katić okupljenim porodicama.
Turistička organizacija Šapca snosi veliki deo zasluga za uspešnu realizaciju projekta u Šapcu. Direktor TOŠ-a Srđan Mitrašinović rekao je da mesta vrede onoliko koliko dece imaju, a da je sala Šabačkog pozorišta tog dana vredela najviše u Srbiji.
-Vi ste ljudi velikog srca. Prema vama imamo najveću obavezu i osećamo najveću zahvalnost. Hvala vam što čuvate lepše lice Srbije i borite se da nas bude više. Ovo je prilika da se još jednom svi zahvalimo našim partnerima, ljudima velikog srca i pozovemo sve druge da nam se pridruže. Narodna poslovica kaže da kuća bez dece ne raste. Hvala vam što našu zajedničku kuću činite većom i nikada ne zaboravite pesnikove reči „Jedno dete može da nauči odraslog čoveka trima stvarima: da bude zadovoljan bez razloga, da se uvek zanima nečim i da ume da zahteva svim silama ono što želi,” rekao je Srđan Mitrašinović.
Bela kuga najveći
neprijatelj
Pokret „Tri plus“ nastao je na Uskrs 2017. godine. Cilj im je da podignu svest srpskog naroda o tome kako prosečna porodica treba da izgleda da bi kao narod opstali.
Predsednik pokreta Vladica Gavrilović istakao je da su kartice samo znak poštovanja koje ove porodice zaslužuju. Naveo je da ukoliko se nastave trendovi negativnog prirodnog priraštaja Srbija više neće biti zemlja koju su nam ostavili preci nego zemlja nekog drugog naroda.
-Problem bele kuga i nataliteta je najveći problem Srbije i mi tu borbu možemo dobiti samo ako smo svi složni. Ovaj veliki dan u Šapcu je pokazao da mi to možemo. Sudbina države u ovom trenutku zavisi od porodica sa troje i više dece. Ukoliko bude 45 odsto ovakvih porodica Srbija će za 50 godina imati isti broj stanovnika, a ako se nastavi sadašnji trend neće nas postojati. Treba da pokažemo poštovanje prema porodicama sa troje i više dece da bismo ohrabrili ljude da krenu našim putem, rekao je Gavrilović.
Prema podacima kojima Pokret raspolaže, trenutno je u Srbiji 138.000 porodica sa troje i više dece, što čini 7,8 procenata. Gavrilović navodi da bi trebalo da bude 800.000 ovakvih porodica da bi srpskog naroda u budućnosti bilo isto kao sada.
-Četiri miliona Srba je dalo živote za ovu zemlju. Mi imamo odgovornost prema našim precima. Zemlju smo samo pozajmili od njih da je damo našim potomcima. Zadnja linija odbrane za spas Srbije od najvećeg neprijatelja koji se zove bela kuga su porodice sa troje i više dece. Svi smo bar jednom čuli pitanje „Ko te terao da rađaš?“ Odgovor je Srbija koja plače i nestaje. Vi ste spas, ponos i heroji ove zemlje, istakao je Vladica Gavrilović na skupu.
Decu su u subotu zabavljali animatori, klovnovi i crtani junaci. Tokom programa, himnu Srbije i pesmu „Ovo je Srbija“ izveli su „Trio S“ i sestre Andrić, a najveće simpatije pobrali su najmlađi učesnici programa Teodora i Veljko Katić koji su govorili zdravicu.
Zajednička poruka skupa bila je jednoglasna – Ima da nas ima!
Mere za bolji život
Pokret “Tri plus” je osmislio i niz mera kako bi se porodicama sa troje i više dece olakšao život. Mere su prezentovane Vladi Republike Srbije, a neke od njih su i usvojene.
Njihovi predlozi su još i da majke primaju prosečnu platu do punoletstva najmlađeg deteta, poreske olakšice za ovakve porodice, besplatan parking, besplatni udžbenici, užina i produženi dnevni boravak za treće i svako naredno dete. Takođe, majke su oduševljene njihovim predlogom da im se omogući da u penziju odlaze sa 55 godina života, jer kako kažu u Pokretu, one imaju još jedno radno vreme kada dođu kući.

Rezultati očigledni
Prošle godine pogodnosti ponosne kartice na teritoriji Šapca koristilo je 800 porodica. Rezultati su bili više nego dobri.
-Više od 1.000 novih članskih karti otvoreno je u Biblioteci šabačkoj po osnovu kartice „Tri plus“. Upotrebom kartice značajno se povećao broj dece koja su počela da se bave nekim sportom. Kada je projekat krenuo, 70 odsto dece iz porodica sa troje i više dece nije se bavilo sportom, danas je taj procenat znatno manji i iznosi 40 odsto. Prosečna porodica ostvarila je, po statistici, upotrebom kartice „Tri plus“ uštedu na godišnjem nivou u iznosu od oko 1.000 evra. Dakle sve ovo su verujem više nego dovoljni razlozi i više nego dobri pokazatelji da smo na pravom putu i da svi zajedno treba da uložimo još truda, da budemo bolji, a time i uštede veće, a naši najmlađi srećniji, istakao je Srđan Mitrašinović.

M. Mijailović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa