13. jun 2019.13. jun 2019.
NAGRADE ZA POEZIJU KOCELjEVAČKIH OSNOVACA I SREDNjOŠKOLACA

Stihovima opevane lepote Srbije

Koceljevački osnovci i srednjoškolci neretko učestvuju na literarnim konkursima u našoj zemlji i osvajaju nagrade. To se nedavno dogodilo na konkursu koji je raspisalo udruženje “Dani ćirilice Bavanište” pod pokroviteljstvom Ministarstava prosvete i kulture i Opštine Kovin na kojem je Nikola Milošević, učenik šestog razreda, osvojio treće mesto u konkurenciji učenika starijih razreda osnovne škole.
Ovaj trinaestogodišnjak aplicirao je sa pesmom “Zemlja” u kojoj su opevane lepote Srbije.
–Pesme pišem od petog razreda. Volim to da radim i mislim da ću nastaviti. Ova nagrada mi veoma znači. Ponosan sam i srećan što sam je dobio- kaže Nikola.
Ponosna je i njegova profesorka srpskog jezika Tatjana Jeremić koja je istakla da je dečji sabor “Dani ćirilice” pokrenut pre sedamnaest godina sa željom da se doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere. Okosnicu Sabora čini konkurs za najbolji literarni rad, najlepši kaligrafski rad, inicijal, vez, ilustraciju i izradu lutke u narodnoj nošnji.
-Svečana dodela nagrada najuspešnijim učenicima i njihovim mentorima održana je u OŠ “Bora Radić” u Bavaništu, a pored izložbe najlepših radova, učesnici su uživali u bogatom kulturno-umetničkom programu i druženju sa poznatim pesnicima iz Srbije i Rumunije. Stihovima nadaleko čuvene poezije Momčila Odalovića zatvoren je konkurs koji je Ministarstvo prosvete uvrstilo u program republičkih smotri sa međunarodnim učešćem- istakla je profesorka Jeremić.
LjUBAV NIJE SAMO REČ
Tatjana je ponosna i na uspeh svojih učenika u srednjoj školi. Na međunarodnom književnom konkursu “Šantićeva reč” koji je povodom tradicionalne manifestacije “Šantićevi dani” organizovala OŠ “Aleksa Šantić” iz Kaluđerice učestvovali su srednjoškolci iz Koceljeve. Od 700 radova pristiglih iz 137 obrazovnih ustanova kako iz naše zemlje, tako i iz okolnih zemalja iz regiona, učenica trećeg razreda poljoprivredne struke Teodora Ilić, osvojila je drugo mesto za poeziju u kategoriji učenika srednjih škola.
Ona se predstavila svojom prvom pesmom pod nazivom “Ljubav nije samo reč”.
–Inspiracija je bila sama tema, a to je ljubav. Ja sam jednostavno osoba koja zna da voli, a ne da mrzi. Ovo je moja prva pesma koju sam napisala. Iskazala sam osećanja kroz stihove - rekla je Teodora koja je otkrila novi talenat.
V.Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa