Info

8. avgust 2019.8. avg 2019.
Iskreno, otvoreno, pankerski duhovito
Izgužvane misli – Branko Golubović

Iskreno, otvoreno, pankerski duhovito


„Da budemo načisto, ovo nije knjiga koja se bavi istorijom srpskog rokenrola... Ovo je radije pokušaj da otrgnem od zaborava neke od trenutaka koje sam proživeo „
Knjiga Branka Golubovića Goluba, frontmena grupe Goblini predstavljena je za vikend u prepunoj sali Kulturnog centra u Šapcu. Pored autora o knjizi su govorili Petar Janjatović, novinar i rok kritičar, direktor i urednik izdavačke kuće Dalas rekords koji je izdavač knjige, Stevan Marinković, novinar, istraživač, aktivista, filmmejker i mr Katarina Janković Popović, moderator večeri.
-Da budemo načisto, ovo nije knjiga koja se bavi istorijom srpskog rokenrola... Ovo je radije pokušaj da otrgnem od zaborava neke od trenutaka koje sam proživeo (čitaj: preživeo) s Goblinima, mnoge od njih lepe, ali neke i poprilično gorke - rekao je Golub o svom pisanom delu za čiji nastanak je odgovoran Steva Berlinac (Marinković).
-Ideja datira još od 2002. godine kada mi je Steva „ubacio“ crva u glavu i često podsećao na to da treba da napišem knjigu. Deceniju kasnije nastale su beleške, crtice i evo, konačno je ugledala svetlost dana. A čekanje? Zbog pregovora sa akterima dešavanja pomenutih u knjizi. Ipak, došli smo do kompromisa i „Izgužvane misli“ su autobiografija i moje viđnjenje Goblina.
Bez zadrške ili kako su kritičari rekli, dlake na tastaturi, piše o tome kako je mali pank bend iz provincije uspeo da napravi ozbiljnu karijeru tokom teških devedesetih godina i da stekne poštovaoce na prostoru bivše Jugoslavije.
-Kada sm pročitao tekst bio sam veoma iznenađen i žargonski rečeno „poptuno sam odlepio“ na sadržaj. „Misli“ su precizna hornika naših preživljavanja tokom devedesetih godina. Raspad države, život u manjim sredinama kroz priču o bendu – pojasnio je muzički kritičar Petar Janjatović.
Od proba benda u sobi Golubovića, prvog gostovanja na nacionalnoj televiziji, izdavanja albuma, brojnijih svirki, Goblini su gradili prepoznatljiv zvuk sa kojim se identifikuju generacije koje su odrastale tokom 90-ih, ali i one malo mlađe.
- U knjizi možete saznati sve, saznati nešto novo o nama, ali jedino nećete naći nešto loše i pokvareno. Mi smo bili mladi, ludi, ali verujem da smo dobri ljudi koji nisu učinili zlo, osim kada je neko bio zao prema nama, a to se, srećom, baš retko dešavalo - rekao je popularni Golub na promociji koja je prisutne podsetila na neka druga vremena, možda ne tako vedra, ali svakako prepoznatljiva po muzici u malom, tada „sivom“ gradu, čiji se mentalitet odlično iščitava u stranicama „Izgužvanih misli“ uz kratku istoriju Goblina iz vizure frontmena.

M. Ž.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa