Info

8. avgust 2019.8. avg 2019.
Uglavnom bez odgovora
KONFERENCIJA ZA NOVINARE PK „ŠABAČKI DELFINI“

Uglavnom bez odgovora

Većina pitanja nije dobila odgovor od organizatora konferencije. Najava promene #kada dođu sposobniji ljudi“. Nepriznavanje događaja u prethodne dve godine. Nelogični argumenti
Bivši direktor i bivši učesnik plivačkog maratona „Jarak – Šabac“ – Trka mira, a danas predsednik Plivačkog kluba „Šabački delfini“ Vojislav Mijić priredio je konferenciju za medije povodom nedavnog, 50. izdanja tradiconalne plivačke manifestacije, gde je naveo kako ni ove, kao i prethodne godine Maratona nije bilo, nazivajući događaje organizovane 2018. i 2019. godine lošom improvizacijom organizatora. Ove tvrdnje argumentovao je izostankom podrške maratonu od Plivačkog saveza Srbije, odnosno Saveza za daljinsko, maratonsko i master plivanje Srbije, kao i manjom posetom na Starom gradu, odnosno izostankom učesnika iz inostranstva. U pisanom dokumentu koji je dostavio predstavnicima prisutnih medija optužio je dva šabačka štampana nedeljnika, „Podrinske“ i naš list, odnosno RTV Šabac da su obmanuli javnost u svojim najavama Maratona kao Trke mire. Ipak, i posle postavljenog direktnog pitanja, Vojislav Mijić, kao ni predstavnici upravnog, odnosno nadzornog odbora kluba „Šabački delfini“ nisu imali odgovor zašto je broj posetilaca ili broj učesnika iz inostranstva relevantan za sportksu manifestaciju koja u svojoj suštini ima sećanje na žrtve „Krvavog marša“ iz 1941. godine, odnosno zašto je naziv „Trka mira“ za ovogodiši manifetsaciju obmana. Nije jasno, takođe, po čemu se ovogodišnji maraton razlikuje od prvih izdanja, takođe organizovanih na bazi entuzijazma mladih ljudi, koji su težili da promovišu plivanje, sport i očuvaju sećanje na tragičan događaj, te da jednim događajem podignu spomenik prijateljstvu Jarka i Šapca započetom u vremenu zla.
„Krvavi marš“, istinska potka plivačke manifestacije nije gotovo nijednom pomenuta u rečima organizatora konferencije, a ostali smo i bez objašnjenja kako je sećanje na žrtve i tradicija očuvana u periodu dok je Maraton imao FINA oznaku i kada je, u više navrata, organizovan u različitim terminima, umesto prve nedelje avgusta.
Mijić je naveo da je plivački savez upozoravao organizatore da se „ne igraju sa krvavo stečenim ugledom maratona“, ali nije precizirao ko je, imenom i prezimenom, kontaktirao organizatora i izrekao navodna upozorenja. U obraćanju je naglasio i da su građani Šapca ostali uskraćeni za neke propratne manifetsacije, iako su one priređene, samo u Jarku koji je jedan od suorganizatora kompletnog Maratona.
Deo konferencije Mijiće je posvetio govoru o nezadovljstvu građana Šapca, Mitrovice, odnosno meštana Jarka ovakvim Maratonom, ali je izrečeno da je to saznao u „razgovoru“ sa ljudima. Dodao je da Maraton nema podršku gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera, iako je on govorio na konferenciji za medije povodom maratona, održanoj u Sremskoj Mitrovici i u tom obraćanju dao punu podršku.
Na samom kraju, predsednik kluba „Šabački delfini“, najavio je da će već od naredne godine Maraton ponovo biti deo FINA kalendara kada „dođu sposobniji ljudi“, te da je on još direktor Maratona, jer dve godine plivački maraton „Jarak – Šabac“, po njegovim rečima, nije održan.
Pretnje
Konferenciju je obeležila i polemika Vojislava Mijića sa kolegom Ivanom Kovačevićem iz Podrinskih novina. U okviru pitanja Kovačević je pozvao Mijića da se izjasni o malverzacijama za koje ga optužuje, a potiču iz 16-godišnjeg perioda tokom kojeg je Mijić bio direktor Maratona, navodeći konkretne primere (poput zloupotrebe pečata i memoranduma Maratona, korišćenje privatnog tekućeg računa, nestanak, otkazivanje sponzorstva pojedinih privrednika i firmi zbog poteza Vojislava Mijića, kupovina diplome na osnovu koje je dobio nacionalnu penziju i dr). O navodima se Mijić nije direktno izjasnio, već je istakao da bi mogao na sve da odgovori, ali da bi to konferenciju „odvelo u drugom pravcu“. Mijić je potom optužio Kovačevića da je došao nepozvan sa iskuljučivim ciljem da „laže i provocira“, da bi usledile pretnje: „Kada ovde dođu drugi ljudi na vlast, tvoje novine će biti ugašene, ja bih te zamolio da moje ime u tvojim novinama više ne uzmeš ni slučajno, jel'ti jasno?... bićeš ugašen iduće godine u aprilu, itekako ćeš biti ugašen“.
Tokom čitave konferencije Mijić se predstavnicima medija, bez logičnog uzroka, obraćao u drugom licu jednine, iako su predstavnicim medija njemu govorili vi.
D. B.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa