Info

29. avgust 2019.29. avg 2019.

Raspisan Konkurs za podsticaje za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu

Razvoj ruralnog turizma bi trebao da bude imperativ, da bi se zaustavila depopulacija naših sela, s obzirom da je procenjeno da svako četvrto selo u Srbiji odumire, veliki problem ovih oblasti je porast siromaštva.
Veoma dobra mera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su podsticaji za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima u 2019. godini.
Podsticaji se odnose na investicije u sledećim sektorima:
1) sektoru ruralnog turizma, i to: ulaganje u izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje, u cilju privođenja nameni, kao i nabavke opreme, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u autentičnim ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu, u smislu propisa kojim se uređuje turizam, odnosno ugostiteljstvo.
2) sektoru starih i umetničkih zanata, odnosno domaće radinosti, i to: ulaganja u nabavku opreme i alata za obavljanje poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, u skladu sa propisima kojima se uređuju određivanja poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata.
Pravo na korišćenje podsticaja, u skladu sa propisima kojima se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju imaju: fizičko lice – nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik, pravno lice -privredno društvo (mikro i malo pravno lice) i zemljoradnička zadruga.
Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti ukoliko je investicija realizovana u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.
Maksimalni iznos podsticaja po korisniku za investicije u sektoru ruralnog turizma je 3.000.000 dinara, a za investicije u sektoru starih i umetničkih zanata, odnosno domaće radinosti je 500.000 dinara, a za investicije u okviru oba sektora je 3.000.000 dinara.
Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem prijave na Konkurs Ministarstvu poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja.
Krajnji rok za podnošenje Prijave za korišćenje podsticaja, u skladu sa ovim Konkursom je 27.09.2019.godine.
Čitko popunjen i potpisan obrazac prijave sa potrebnom dokumentacijom dostavlja se u zatvorenoj koverti, sa naznakom: „Konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima u 2019. godini”, lično, preko Pisarnice republičkih organa uprave u Beogradu, ulica Nemanjina broj 22-26, 11000 Beograd ili poštom na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra br. 84, 11050 Beograd.
Savetodavac Mirjana Milošević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa