31. decembar 2019.31. dec 2019.
Ostvaren dobar  finansijski rezultat
JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE „VODOVOD ŠABAC“

Ostvaren dobar finansijski rezultat

Cilj preduzeća je da u bliskoj budućnosti kompletan grad i prigradska naselja budu priključena na kanalizacionu mrežu. Planirano je da se uradi 100 kilometara kanalizacione mreže za 5.000 domaćinstava. U ovom trenutku postoje slobodni kapaciteti za priključenje oko 3.000 domaćinstava na vodovodnu i oko 1.000 na kanalizacionu mrežu.
Na godišnjoj konferenciji Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod Šabac“ održanoj u sredu, u Gradskoj kući direktorka Danijela Lovrin Gavrilović predstavila je rezultate aktivnosti u 2019. godini i najavila planove za narednu godinu.
Posebno je naglasila, da je preduzeće tokom 2019. godine ostvarilo izuzetan finansijski rezultat. Trenutno na računu „Vodovoda“ ima više od 80 miliona dinara. Planiraju da do kraja godine ostvare dobit 20 miliona dinara.
- Tokom cele godine investirali smo u objekte vodosnadbevanja, prečišćavanja i odvođenja otpadnih oko 70 miliona. Vodili smo odgovornu politiku i odgovorno raspolagali sredstvima čime smo smatramo zaslužili poverenje građana. Naša osnovna delatnost je snadbevanje građana kvalitetnom vodom za piće, proizvodnja i distribucija. U 2019. godini voda je bila odličnog kvaliteta – rekla je Danijela Lovrin Gavrilović.
Posebno je potencirala investicije u izgradnji kanalizacione mreže.
- Ulica Tabanovački put u Majuru, ove godine je dobila 750 metara kanalizacione mreže, a do kraja godine planirano je da se uradi ostatak kao i radovi na crpnoj stanici. U ulici Kralja Petra prvog u Pocerskom Pričinoviću urađen je 1,5 kilometar kanalizacione mreže, a ostali radovi će biti završeni početkom sledeće godine. Izvedeni radovi u ove dve ulice su uslov da građani iz bloka dobiju kanalizacionu mrežu. Plan je da se u 2020. godini nastave radovi čijim završetkom će oko 400 domaćinstava Majura i Pocerskog Pričinovića dobiti kanalizaciju. Od velikog broja projekata na kojima smo radili, posebno bih izdvojila objekat pumpne stanice na Mišaru, zahvaljujući kojem će građani Oridskog basena dobiti kvalitetnu vodu za piće iz gradskog „Vodovoda“. Investicija je finansirana sredstvima „Vodovoda“ a vrednost radova je šest miliona dinara. Svi sugrađani koji su pokazali interesovanje i gde je bilo tehničkih i zakonskih mogućnosti, priključeni su na mrežu – ističe Gavrilovićeva.
Cilj preduzeća je da u bliskoj budućnosti kompletan grad i prigradska naselja budu priključena na kanalizacionu mrežu. Planirano je da se uradi 100 kilometara kanalizacione mreže za 5.000 domaćinstava. U ovom trenutku postoje slobodni kapaciteti za priključenje oko 3.000 domaćinstava na vodovodnu i oko 1.000 na kanalizacionu mrežu.
Pred šabačkim vodovodom je jedinstven projekat čija realizacija počinje 2020. godine. Reč je o izgradnji vakuumske kanalizacije. Plan je da se izgradi 13 kilometara čime će potencijalno 700 domaćinstava dobiti mogućnost da se priključi na kanalizacionu mrežu. Vrednost radova je 1.7 miliona evra koji će biti finansirana sredstvima „Vodovoda“.
- Ono što nismo očekivali i što je za nas iznenađenje je zahtev građana Štitara za izgradnju kanalizacije. I grad je takođe zainteresovan. Izdvojena su sredstva u 2020. godini za projektnu dokumentaciju. Nedavno su kod nas bili inženjeri iz Slovenije i mi smo razmatrali i dogovorili da to bude takođe vakuumska kanalizacija, jer smatramo da je to tehničko rešenje najprihvatljivije. To bi bio jedan zaseban sistem odvođenja otpadnih voda koji bi podrazumevao i prečiščćavanja na teritoriji Štitara. U pitanju je pilot projekat kakav u Srbiji do sada nije rađen objašnjava direktorka i dodaje: - Građani trebaju da znaju da ono što smo se dogovorili biće i urađeno. S obzirom da smo do sada ispoštovali dogovore smatram da smo zaslužili njihovo poverenje.
Ove godine JKP „Vodovod Šabac“ donelo je odluku da priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu bude besplatan za domaćinstva u kojima žive osobe sa smetnjama u razvoju.
- Mislim da je ovo izuzetno značajna odluka, jer mi kao društveno odgovorno i javno preduzeće koje radi u interesu svih građana, moramo iskazati solidarnost prema onima kojima je pomoć potrebna. Ostaje nam obaveza da u toku sledeće godine razmotrimo mogućnost proširenja pomoći i na neke druge porodice koje spadaju u kategoriju posebno osetljivih društvenih grupa – zaključuje Gavrilovićeva.

M.G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa