30. januar 2020.30. jan 2020.
Poželjan  “snežni jorgan”
PŠENICA DOBRO NAPREDOVALA

Poželjan “snežni jorgan”

Stručnjaci kažu da jutarnja golomrazica neće oštetiti mlade biljke pšenice, koje su u odnosu na prošlu godinu nikle radije, bez obzira na kašnjenje u setvi, pre svega zbog loših uslova za pripremu zemljišta
Pšenica je krajem prošle godine sejana u različitim periodima i van optimalnog roka, pre svega zbog izuzetne suše koja je onemogućila kvalitetnu pripremu zemljišta. Stručnjaci u ovoj oblasti rada se slažu da se morala primeniti redukovana obrada i priprema zemljišta za setvu, a tek kasnije stigla je kakva- takva kiša i olakšala ove važne poslove u polju. Bilo kako u Šabačkom kraju je zasejano oko 20.000 hektara pšenicom, što je uobičajena površina. S druge strane u Srbiji se prema rečima boljih poznavalaca, poslednjih sedam godina zaseje od 550.000 do 650.000 hektara hlabnim zrnom. Isti ističu da je ove godine zasejano iz raznoraznih razloga za 100.000 hektara manje, ali da se to neće odraziti na makro-ekonomsku stabilnost zemlje. Čak šta više neki agroekonomisti tvrde da će pšeničnog zrna osim za domaće potrebe biti i za izvoz.
- Pšenica je dobro napredovala i mogu reći nadoknadila eventualni zaostatak u vreme perioda setve. Većina njiva se zeleni i mislim da česti mrazevi, bez obzira na nedostatak snežnog pokrivača neće naškoditi mladim biljkama, kaže Svetlana Zlatarić iz Poljoprivredne, savetodavne i stručne službe u Šapcu.
Hladnoća ne sprečava ratare da obiđu svoje njive, a oni koji su dosta sejali i van optimalnog roka kažu da se to za sada ne vidi na usevu.
- Rekao bih da je pšenica bolje napredovala nego prošle godine u istom periodu. Obrada zemljišta je zaista bila teška, gotovo nemoguća. Iskoristili smo period odmah posle slabe kiše, ali i to malo je bilo dovoljno. Sada se pšenica zeleni, veoma je dobro napredovala i nadam se da će uz kasniju valjanu prihranu dati dobar prinos. Ostaje nam još da se nadamo dobroj ceni, budući da ni ulaganja sasvim sigurno neće biti mala, kaže Dragorad Misojčić, ugledni domaćin iz Ševarica.
Ratari su već odavno shvatili da je poljoprivreda uopšte, a pogotovo gajenje pšenice “fabrika pod vedrim nebom”, a od njive do trpeze dugačak put. Na kraju zaključuju da bi u ovom momentu “snežni jorgan” bio poželjan za pšenicu, ne samo radi zaštite od mraza, već i izuzetno važne vlage u zemljištu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa