13. februar 2020.13. feb 2020.
Nema masovnog naseljavanja  migranata
DEMANTI IZ UPRAVE GRANIČNE POLICIJE

Nema masovnog naseljavanja migranata

Miljan Stanojević, načelnik Uprave granične policije demantovao je tvrdnje o masovnom naseljavanju migranata u Srbiju.
-Zarad istinitog informisanja javnosti, ističem da su tvrdnje pojedinih političara o navodnom trajnom naseljavanju Srbije migrantima čiste manipulacije, koje se iznova iznose već godinama.
Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je pre više od dve godine u odgovoru na poslaničko pitanje Marije Janjušević iz Dveri da je u periodu od jula 2011. do januara 2017. ukupno 618. 412 stranih državljana izrazilo nameru da traži azil u Srbiji. MUP je u istom odgovoru naveo i da je svega 88 stranih državljana dobilo azil u Srbiji i to u periodu od aprila 2008. do januara 2017, dakle za gotovo devet godina.
Uprkos jasnom odgovoru, pojedini političari i tada su obmanjivali javnost, kao i danas, tvrdeći da se 618.412 migranata trajno naseljava u Srbiji, iako je svima apsolutno jasno da Srbija migrantima nije krajnja destinacija, već tek jedna od država kroz koju prolaze na putu ka Zapadnoj Evropi.
I sami autori ovih obmana to praktično potvrđuju navodeći danas da je u 2019. u Srbiju došlo oko 12.000 migranata i da ih se trenutno u našoj zemlji nalazi oko 6.800. I otuda je svakako jasno da u njihovim tvrdnjama o trajnom naseljavanju 618.000 migranata, koje uporno najavljuju već dve godine, nema ni zrna istine.
Takođe, navodi o masovnom vraćanju migranata u Srbiju iz zemalja EU potpuno su apsurdni, s obzirom da se vraćanje državljana trećih država u Srbiju obavlja po Sporazumu o readmisiji sa EU, potpisanim u Briselu još u septembru 2007. Njime se detaljno propisuje da se povratak može realizovati samo uz ispunjenost propisanih uslova.
Na kraju, istakao bih da smo svakako svi u Srbiji svedoci da se niti masovna naseljavanja migranata niti masovna vraćanja nisu dogodila, niti se događaju, naveo je Stanojević.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa