Info

5. mart 2020.5. mar 2020.
Vreme, otisak i sećanje
U susret Pozorišnom proleću

Vreme, otisak i sećanje

Festival „Pozorišno proleće“ od 6. do 13. aprila u Šapcu. Aktuelne teme. Preplitanje prošlosti, sadašnjosti i trag koji čovek, umetnik ostavlja u vremenu. Sedam dramskih ostvarenja i predstava u čast nagrađenih
Festival „Pozorišno proleće“, kao smotra najreprezentativnijih produkcija institucionalnih pozorišta Srbije, postoji od 2016. godine. Kriterijum za selekciju je visok umetnički nivo u svim segmentima pozorišnog čina, a ove godine ljubiteljima dramske umetnosti donosi predstave pod motom „Vreme, otisak i sećanje“. Festival će biti održan u periodu od 6. do 13. aprila. Organizatori su Grad Šabac i Šabačko pozorište, kao i prethodnih godina, selektor Zoran Karajić.
-Kao tema mi se nametnulo vreme i otisak čovekovog stopala u tom vremenu. Šta nam taj otisak u vremenu govori danas, da li ga mi razumemo, da li možemo išta da pročitamo iz njega, da ga rastumačimo, da štogod naučimo? Tragom tih pitanja pozvao sam ove predstave, svestan da konačnih odgovora nema: Sumrak bogova - Beogradsko dramsko pozorište, Kosa - Pozorište mladih Novi Sad i Novosadsko pozorište, Semper idem - Narodno pozorište Sombor, Travnička hronika - Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Narodno pozorište Sombor, Upotreba čoveka - Novi tvrđava teatar, Budva grad Teatar , Eastwest centar iz Sarajeva, Novosadsko pozorište, Lepa Brana project - Bitef teatar, Tre sorelle - Zvezdara teatar i u čast nagrađenih Nečista krv - Pozorište ''Bora Stanković'' Vranje.
Nažalost, neke predstave, poput „Nečiste krvi“ Narodnog pozorišta i „Mamu mu...“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zbog tehničkih uslova nisu mogle da stanu na scenu Šabačkog pozorišta. Predstava „M.I.R.A.“, Bitef teatra, koja je trebalo da bude jedna od okosnica festivala, ne može da dođe jer su glumice zauzete u vreme održavanja festivala, kao i „Dabogda te majka rodila“ Atelje-a 212.
Posebno žalim, što, posle dugog kolebanja, u zvanični program nisam uvrstio „Anu Karenjinu“, Novosadskog pozorišta.
Moram da istaknem veoma uspešne realizacije u takozvanim malim pozorištima: „Lavina“- Regionalno pozorište Novi Pazar i Puls teatar Lazarevac, „Žene iz Troje“- Narodno pozorište Priština i Pozorište ''Zoran Radmilović' Zaječar, „Strah“ - Narodno pozorište Pirot, Petra, Pozorište ''Zoran Radmilović'' iz Zaječara, „Ana Frank“, Šabačkog pozorišta, „Gustav“- Kostolanji Deže, Subotica, „Radnička hronika“ - Narodno pozorište iz Subotice, „Gospodin Mokinpot“, Pozorište ''Toša Jovanović'' iz Zrenjanina - rekao je selektor Pozorišnog proleća Zoran Karajić.
Uz glavni deo programa predviđen je i prateći deo Festivala. Kao i prethodnih godina odigrane predstave biće ispraćene razgovorima o procesu rada, pojedinačnim elementima svake predstave, kao i temama koje predstave otvaraju u Galeriji „Vladislav Lalicki“ Šabačkog pozorišta, a moderator Okruglih stolova biće Dragana Bošković.
Uz razgovore planirana su i javna čitanja odabranih tekstova sa konkursa Sterijinog pozorja u Salu Vinaver Biblioteke Šabačke, sali Kulturnog centra, Medijateci Narodnog muzeja u Šapcu, Muzeju Šabačkih Jevreja i Međuopštinskim istorijskim arhivu Šabac, jer se ovaj program uspostavio kao značajan prostor za razgovor o novim tendencijama savremene drame, ideja nam je da ga ove godine upotpunimo tribinom, čiji bi učesnici bili mladi autori, gosti i članovi žirija festivala. Tribine, pričaonice sa istaknutim akterima, Scena „Lasta“ posvećena deci i mladima, edukativni sadržaji za najmlađe, izložba fotografija “Šabac i vreme“ članova foto-sekcije Škole primenjenih umetnosti Šabac uz radionice scenskog pokreta samo su deo predviđenih sadržaja Pozorišnog proleća. Ulični performans zatvoriće ovogodišnju teatarsku smotru u Šapcu.
-Prema ideji selektora Zorana Karajića, na ovogodišnjem Pozorišnom proleću, Šabačko pozorište će, u saradnji sa Bibliotekom Šabačkom, u okviru bibliotečkog prostora, otvoriti policu posvećenu Dragici Rosić, istaknutom prevodiocu, književnici i spisateljici, rodom iz Šapca - istakla je direktorka Šabačkog pozorišta Milena Bogavac i dodala da će prateći program biti sadržajan, uz novine kao što je kviz znanja o pozorištu koja je potekla od članova Omladinskog kluba gradskog teatra.

Program
Sumrak bogova - Beogradsko dramsko pozorište, Kosa - Pozorište mladih Novi Sad i Novosadsko pozorište, Semper idem - Narodno pozorište Sombor, Travnička hronika - Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Narodno pozorište Sombor, Upotreba čoveka - Novi tvrđava teatar, Budva grad Teatar , Eastwest centar iz Sarajeva, Novosadsko pozorište, Lepa Brana project - Bitef teatar, Tre sorelle - Zvezdara teatar i u čast nagrađenih Nečista krv - Pozorište ''Bora Stanković'' Vranje.
M. Ž.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa