5. mart 2020.5. mar 2020.
Naručioci odustaju od svoje robe iz kine
POŠILjKE REDOVNO STIŽU U ŠABAC

Naručioci odustaju od svoje robe iz kine

Prema svim dostupnim saznanjima, korona virus se ne može preneti sa paketa na ljude. Pojedini sugrađani odbijaju da preuzmu pakete koje su naručili i platili
Koliko god se neko trudio da se igra sa korona virusom i pravi razne šale, u realnom životu nije baš tako.
Ljudi, u globalu, vide šta se dešava u svetu oko sebe. Nije da baš sada živimo neku paniku, ali nije realno ni zavitlavati se sa ovako ozbiljnom stvari.
Korona virus, dakle, napada, prelazi granice. Kod nas, tako kažu nadležni, za sada nema slučajeva, ali ne znači da neće biti. Ono što je sigurno jeste da korona virus nije ni toliko strašan, niti toliko bezazlen koliko se o njemu priča.
Virus se, po nekakvom nepisanom pravilu, pojavio u Kini. Ono gde postoji neraskidiva veza između Kine i Šapca je čuvani - Aliekspres. Radi se o internet platformi za onlajn kupovinu svega i svačega. Od igle do boinga. Sve se može kupiti preko Aliekspresa. Jedino je mali problem što se čeka između dve nedelje i dva meseca, ali cena je ta koja diktira tržište. A, ona je višestruka povoljnija od bilo čega što se ovde može kupiti.
To što se naruči, dakle, stigne iz daleke Kine, a u toj zemlji je korona virus. Može li se korona virus preneti putem pošiljke je pitanje koje muči pasionirane ljubitelje kupovine uz pomoć Aliekspresa. Bojazan je, rekli bismo, logična ali za sada - neosnovana.
Epidemiolog dr Predrag Kon, Načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu kaže da prema svim saznanjima, korona virus ne može da se prenese putem paketa.
- Ono što je do sada poznato je da se ovaj virus ne može preneti putem paketa. Naravno, u određenim uslovima bi verovatno mogao, ali je to teorija. Jednostavno, nema pravilnog odgovora u potpunosti i u potpunosti tačnih saznanja. Dosadašnja saznanja govore da ne može, ali ona, naravno, mogu da se promene. Osim prenosa sa životinja rezervoara infekcije na ljude, evidentno je i interhumano prenošenje virusa („sa čoveka na čoveka). Novi korona virus se prenosi kapljičnim putem to jest udisanjem kapljica prilikom kašlja ili kijanja. Ispituju se i drugi mogući putevi prenošenja ovog virusa - kaže Kon.
Inkubacija virusa traje od dva dana do dve nedelje. Znači i da se neko u dalekoj Kini nakašlje na paket koji je spreman za slanje u Šabac, taj virus će teško preživeti skoro dvomesečni put do grada na Savi.
Strah se, međutim, uvukao među kupce.
- Ne znam kakva je trenutno situacija sa kupovinom, ali čini se da se nije nešto drastično smanjila količina paketa koje isporučujemo po naručbinama sa Aliekspresa. Tek ćemo videti narednih nedelja. Primetili smo, međutim, da ima sve više sugrađana koji odbijaju da prime paket iz Kine. Jednostavno ih ne zanima i odbiju da preuzmu robu koju su platili - rekao nam je jedan od poštara.
Ono što predstavlja problem je da taj paket napreuzimanje čeka pet radnih dana, a u slučaju da se ne podigne, Pošta ga vraća pošiljaocu. Šta se dalje dešava, to više nije ni bitno.

Dugo čekanje
Jedan od problema prilikom naručivanja robe sa Aliekspresa je i činjenica da su mnoge avio kompanije otkazale letove iz i za Kinu. To u velikoj meri otežava poslovanje Aliekspresa, tako da ko god da je unazad nekoliko nedelja naručio robu, moraće dobro da se načeka do ona ne dođe do njega.


Ogroman promet
Nema preciznih podataka koliko građani Srbije potroše na dnevnom nivou na Aliekspresu. Neki podaci govore da se radi o minimum milion dolara dnevno. Zanimljivo je, međutim, da je na Dan samaca, 11.11. 2019 , što se smatra najvažnijim danom za trgovinu na ovoj platformi, platforma Alibaba, u okviru koje posluje i Aliekspres, za devet sati zaradila 22,6 milijardi dolara.


N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa