Info

5. mart 2020.5. mar 2020.
One menjaju svet
Kada slavimo žene, svi pobeđuju

One menjaju svet

Osnaživanje devojčica i žena. Afrimacija stvaralaštva. Izložba “One menjaju svet” u Otvorenoj galeriji, na Trgu šabačkih žrtava, 8. marta od 12 časova
U Šapcu 8. Mart biće u znaku osnaživanja devojčica i žena kada je zakazano otvaranje izložbe “One menjaju svet” u Otvorenoj galeriji, na Trgu šabačkih žrtava od 12 časova uz prateći muzički program i dodelu priznanja učenicama i učesnicama.

Radovi su nastali u okviru konkursa "One menjaju svet" neformalne grupe SuperModel. Konkurs za devojčice i dečake uzrasta 7-19 godina bio je otvoren do 2. marta i bez obzira na produženi raspust ili baš zbog njega pristiglo je više desetina radova.

Neobični netakmičarski konkurs se izdvaja jer će svi dospeli radovi mladih autorki i autora biti izloženi u centralnoj zoni Šapca, u Otvorenoj galeriji.

-Praznik žena je divna prilika da se podsetimo koliko je doprinos žena značajan za celo društvo. Želeli smo da pokrenemo razgovore i zajednički rad na očuvanju sećanja na važne žene iz istorije Šapca, da zavirimo u maštu mladih i otkrijemo kako oni vide žene danas, ali i žene u budućnosti. Potrebno je da razgovaramo o uzorima i osmislimo svi zajedno ko su SuperModeli za nove generacije, a tu nema mesta takmičenju - kazala je jedna od autorki projekta Jelena Medan.

Projekat SuperModel se realizuje u okviru Programa “Podrška građanskom aktivizmu u zajednici”, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva a sprovode ga British Council i Trag Fondacija.

Cilj projekta SuperModel je afirmacija stvaralaštva, pružanje podrške i ohrabrivanja da mladi razmisle o svojim uzorima i da istraže svoju okolinu u potrazi za neobičnim ženama. Na taj način nenormalna grupa SuperModel iz Šapca aktivno se bori protiv predrasuda vezanih za ženske uloge u društvu, vrši edukaciju i stvara novo znanje koje predstavlja u javnosti. Konkurs u kome svi pobeđuju zaista jeste neobičan način afirmisanja umetničkog stvaranja.

-Najavljivali smo da će proslava 8. marta biti neobična - i nadam se da ćemo opravdati očekivanja, ove godine u fokusu će biti devojčice, ali i mlade devojke i žene i njihovo stvaralaštvo. Posebno bih istakla da je SuperModel jedan od retkih projekata koji je uključio više institucija kulture i obrazovanja, organizacije civilnog društva, ali i mlade u gradu i selima i bićemo presrećni da ugostimo sve autorke i autore i njihove roditelje na trgu u Šapcu. SuperModel se uklapa u našu priču o osnaživanju devojčica i žena, u čemu grad Šabac stoji rame uz rame sa evropskim prestonicama. Volela bih da poseban poziv uputim mladima, jer je za muziku zadužen i bend Mačkice, koji čine tri šabačke srednjoškolke pred kojima je sigurno i svetska slava, istakla je Marija Ratković, pomoćnica gradonačelnika za mlade.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa