5. mart 2020.5. mar 2020.
Novo ruho starog zdanja
Zvanično otvoren rekonstruisani Sokolski dom

Novo ruho starog zdanja

Rekonstrukcija ruviniranog objekta, uz pomoć Evropske unije. Namnjen sportistima i mladima. Besplatni termini pomoć sportistima. Najmlađi igrom otvorili Dom. Od proleća sanacija otvorenog terena
U junu 1934. godine Kralj ujedinitelj, Aleksandar I, otovrio je novoizgrađeni Dom Sokolskog društva Kraljevine Jugoslavije u Šapcu- Sokolski dom. Onda je počeo vek sportskog objekta koji je kroz različite epohe simbolisao mladost i sport grada i okoline. Posle rata preimenovan je u dom Društva za telesno vaspitanje „Partizan“. Na terenima u ulici Miloša Obilića rođen je šabački rukomet, tu su stasavali rvači, bokseri, gimnastičari i dr. Početkom ovog veka popularni „Partizan“ je izgledao sve lošije. Aktivnosti su još postojale, ali su bivale sve ređe da bi u poslednjih osam godina, usled nerešenih imovinsko-pravnih odnosa u celini objekat potpuno prepušten zubu vremena. Tri godine su rešavani sporovi oko vlasništva, a kada je taj problem stavljen ad acta, zajednički sredstvima Evropske unije i Grada započela je rekonstrukcija. U smiraj februara poznati enterijer iz sećanja, ponovo je zasijao u realnosti.
-Srećni smo što je Evropska unija prepoznala značaj Sokolane. Rekonstrukcija je završena i sada počinje novi život objekta kojeg se sećaju i koji vole svi stariji Šapčani, a zavoleće ga i nova mladost. Sledi tender, a potom i rekonstrukcija otvorenog terena i tribina. Plan je da u junu ponovo organizujemo Vidovdanski turnir u malom fudbalu. Ovo je tek početak, nulta tačka iz koje nastavljamo unapređenje sportske infrastrukture u našem gradu – istakao je gradski većnik Dragan Nikolić.
Generacije Šapčana, rođenih i onih koji su kasnije došli u naš grad, „Partizan“ ili „Sokolana“ sećaju na mladost i lepe dane koji su se ponovnim otvaranjem jače zasijali u memoriji.
-Ovde smo se okupljali, trčali, trenirali, radovali se, tugovali, zajedno počinjali ili nastavljali sportske priče Šapca. Srce mi je puno kada vidim da su tu uslovi da neka nova deca započnu svoje priče – rekao je nekadašnji reprezentativac i rukometaš Metaloplastike Petar Fajfrić.
Rukomet je samo jedan od sportova koji su prve treninge održali baš u današnjem Sokolskom domu.
-Mnogi manji, ali svakako popularni sporotvi počeli su u Partizanu: rvanje, stoni tenis, trenirao se boks, gimnastika, karate. Drago mi je što se Sportski savez vraća na ovo mesto i trudićemo se da omogućimo svim malim sportovima da besplatnim terminima unapredimo njihov rad i damo bazu za velike rezultate. Biće ovo dom sporta, servis sporta i mladosti grada – rekao je predsednik Sportskog saveza Šapca Veselin Vuković.
Umesto presecanja vrpce, program otvaranja bio je nestandardniji. Prednost su imali mladi i najmlađi. Plesni studio „Riva“ i mališani iz vrtića „Bambi“ i „Mladost“ koreografijama su zvaničnio otvorili Sokolanu, a program započeo hor Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ izvođenjem državne himne.
-Sportisti ostavljaju srce na terenu, a verujem da je svima kojima je ovaj objekat u uspomenama, srce puno radosti kada vide kako danas on izgleda. Himna zvuči lepše i moćnije u ovakvoj sali. Ponosan sam što smo u prilici da otvorimo rekonstruisanu Sokolanu, a već mislimo i o drugim objektima i budućnosti, jer poput sporta, nema života od starih zasluga, već je svaki dan novo dokazivanje – smatra predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.
D. B.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa