5. mart 2020.5. mar 2020.
Prigrliti život najveći je dar
Jelena Kujundžić – književnica

Prigrliti život najveći je dar

Dar talenta, blagoslov svestranosti krije se u retkim pojedincima. Ipak, taj dar ne daje uvek puni izraz, već samo onda kada koren mogućnosti hrani stvaralačka energija i strpljenje osobe koja je u životu postigla sklad duše, uma i tela. Jelena Kujundžić živi u dobu i vremenu koje mnogi nazivaju haotičnim, ali kroz pisanu reč, rad u svojoj bašti i druge aktivnosti, zabranjuje haosu da se useli u nju.

Prve literarne korake Jelena je načinila upravo u vašem i našem listu kao učenica osnovne škole. Starije generacije se sećaju ”čuvenog” Glasa dece Podrinja, nezaobilazne rubrike lokalnog glasila za najmlađe. Privilegija je bila četvrtkom pročitati svoje misli, rime odštampane na novinskom papiru, a posebna čast kada vaš književni korak odobri Dragiša Penjin.

-Moja prva ljubav je bila poezija. Pesma „Kiša“ koju sam napisala kao učenica sedmog razreda objavljena je i nagrađena baš u Glasu Podrinja. Taj događaj je bio početak, i trasirao je moj put ka književnosti. Iako me je život vodio u drugom smeru, težnja ka pisanoj reči je ostala - kaže Jelena i dodaje da kroz pisanu reč usmerava i energiju inspiracije svakodnevnim događajima.

-Satiru nisam tendenciozno počela da pišem, to je došlo spontano devedesetih godina prošlog veka kao reakcija na vreme u kom smo živeli. Imala sam odličan posao, ali to nije bilo dovoljno. Situacija u kojoj smo se nalazili izisikivala je da pronađemo izlaz i utehu kako bi kanalisali bes, beznađe i očaj u kojima smo se našli. Knjiga je uvek bila lek za mene. Sve je išlo nekim svojim tokom, a pisanje je oduvek bilo izazov. U šali kažem, sve mi ide od ruke.


Pesnikov vrt duše
Jelena ne dozvoljava letargiji i rutini da ovladaju njenim bićem, već svaki rad pretvara u kreaciju. Ishodište svakog puta duše je umetnost oličena u pesmi, priči, aforizmu, proizvodima plodova iz njene bašte. Uzbuđenje novog početka je sveprisutno gde god da je kreativni vrt koji nikada ne napušta.

-Književnost i priroda su oduvek u saglasju. Sitnice su povod i inspiracija za pesmu, priču, ili neki drugi rad. Osećanja su znakovi pored puta i smernice, ali nikada ne znate kuda će vas odvesti i koji je krajnji cilj. Uz pisanje i bašta mi je hobi, potreba da se sklonim od svakodnevice i tada u potpunom miru reči same naviru. Misao lako pobegne, ali uspevam da je stignem. Potrebno je da se ponekad sklonite kako biste imali drugačiju perspektivu i rešili ono što vas tišti, a to mi omogućava rad u bašti. Od sudbine se ne može pobeći, a čovek može da se trudi da promeni ono što je u njegovoj moći. Nije dobra ni uzaludna borba, niti prepuštanje apatiji. Teško je pronaći pravu meru i balans - navodi naša sagovornica.

O ljubavi
Floskula ili apsolutna istina, ali ljubav je bit svake egzistencije i činjenja u sivom univerzumu današnjice, ona ništa ne zahteva, samo daje.

-Ljubav je najvažniji sastojak svega što radim, bilo da su proizvodi iz kućne radinosti u pitanju, ili pisanje. Suština svega je bezgranična posvećenost. Čovek treba da neguje talente sa kojima se rodi. Od svog unutrašnjeg biće ne možete pobeći. Neko vreme sam zapostavila pisanje, ali ta strast ka pisanoj reči je uvek bila prisutna. Kao devojčica sa nestrpljenjem sam čekala da završim obaveze i uveče se ušuškam sa knjigom u ruci.
Jelena je član Udruženja književnika Srbije i višestruko nagrađivana za svoj rad (Zlatna kaciga za satiričnu pesmu, Milovan Vidaković za priču „Smrznuto puce, Nagrada Vukašin Conić, nagrada Izvor, Belo pero, Nagrada enigmatskog saveza Srbije za srpsku autorsku zagonetku). Do sada je objavila nekoliko knjiga (Kroz suze smeh, Krpež i trpež, Nevidelica, Azbuka mog detinjstva i Pesnikov vrt). Zastupljena je u više od četrdeset zbornika poezije, proze i satire. U nedeljniku „Ilustrovana politika“ objavila je deset krimi priča. Piše tekstove za novokomponovanu narodnu muziku.

-Konkursi su podsticaj, izazov za pisca. Nije važna nagrada koliko priznanje da ono što vi stvarate ima vrednost i da je to neko prepoznao kao značajno i kvalitetno.

Miris detinjstva
Povratak tradiciji, zdravom životu je rezultirao da se postepeno vraćamo prirodi i tražimo proverene domaće proizvode. U Jeleninom vrtu, maloj oazi uspevaju neobične biljke, stare sorte voća, ali i one malo egzotičnije.
-Trudim se da svoj prostor i život oplemenim. Nije srećan onaj koji ima sve, nego ko je zadovoljan, i ceni ono što ima. Sitnice me raduju, kada uberem plod biljke koju sam negovala ili napišem pesmu. U bašti gajim različito voće bez upotrebe hemije i, da višak ne bih bacala, odlučila sam da proizvodim vino od kupine, slatko i džem za prodaju na lokalnim sajmovima. Specijalitet su slatko od peruanske jagode i kozji sir u maslinovom ulju. Za tradicionalan način pripreme bez konzervansa sam se odlučila zbog kvaliteta, ali i povučena time kako su naše majke i bake radile. Biti žena u Srbiji nikada nije bilo lako, posebno sada kada težimo ravnopravnosti. Mada, mislim da mlađe generacije postepeno menjaju stvari, a na nama je da pomognemo u tome.
M. Ž.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa