Info

5. mart 2020.5. mar 2020.
Raste broj ležajeva
INVESTICIJE U TURIZAM ŠANSA ZA PRIVREDNI
PREPOROD OPŠTINE BOGATIĆ

Raste broj ležajeva

Od svega šest kategorizovanih u 2018. godini, već naredne broj ležajeva u domaćoj radinosti povećan na 52, a uskoro bi moglo biti i znatno više. Odbornici dali zeleno svetlo za otuđivanje građevinskog zemljišta, bez nadoknade, investitoru, preduzeću “Infofin” doo iz Loznice, namenjenog izgradnji hotela sa otvorenim i zatvorenim bazenima i pratećim sadržajima
Odavno se govori o skrivenim i neiskorištenim, velikim mogućnostima turističkog razvoja Opštine Bogatić, što bi bez sumnje doprinelo većem privrednom napretku ove lokalne samouprave, bazirane na skoro isključivim prihodima od poljoprivrede.
Osnivanjem svoje Turističke organizacije, njenim brojnim akcijama i nastupima na sajmovima sve više je u prvom planu razvoj agroturizma, odnosno želja da se afirmiše rad domaćinstava, proizvođača meda, sira, prerađivačkih proizvoda u voćarstvu i povrtarstvu.
- Uvek smo im na usluzi i na razne načine promovišemo njihov rad. Mislim da smo u tome dosta i uspeli, a najbolji primer za to su afirmacija njihovog rada, kako u domaćim tako i širim razmerama. Svedočanstva su i osvojena priznanja, ali nismo stali samo na tome, kaže Darko Mašić, predsednik Turističke organizacije opštine Bogatić.
On, kao i mnogi drugi stratezi privrednog razvoja velike srpske ravnice šansu za brži turistički razvoj vide i u prirodnim potencijalima ovog kraja. Drina kroz Opštinu Bogatić prolazi u dužini od dvadesetak kilometara. Njena živopisna obala u atarima Badovinaca, Crnobarskog Salaša i Crne Bare, vrlo malo je iskorištena. Nema na ovom prostoru uređene javne plaže, te su građani, kad je toplije vreme prinuđeni da osveženje potraže na nekom drugom mestu.
- Imamo dosta problema sa nesavesnim građanima koji bacaju svakojako smeće i tako “truju”, zdravu životnu sredinu. S tim u vezi je i nekontrolisana i bespravna eksploatacija šljunka i peska. Mi smo i pored svega uspeli da uredimo širi prostor oko “Pavlovića mosta” u Badovincima, što posebno dolazi do izražaja leti i kada se održava manifestacije “Ilindanski dani”. Ovde je stvoren mali ali vredan kutak za odmor i rekreaciju u prirodi. Mnogi to koriste, kaže Svetomir Tošić, direktor EKO Drina Badovinci, napominjući da još predstoji mnogo posla.
Lokalna samouprava je još 1984. godine opredelila da Vasin Šib, atar pored Drine u Crnoj Bari bude mesto izgradnje malog turističkog naselja. To za sada ide veoma sporo, a neki već izgrađeni objekti propadaju. To se u prvom redu odnosi na motel “Mačvanska kuća”, koji “oživi” samo u vreme održavanja tradicionalne kulturno-turističke manifestacije “Hajdučko veče”.
Uredbom Vlade Srbije iz maja prošle godine određeni su kriterijumi za korišćenje podsticaja u pogledu direknih investicija u sektoru hotelijerskih usluga. To značajno doprinosi povećanju broja raspoloživih ležajeva, ali i opštem napretku razvoja turizma u ovoj lokalnoj samoupravi. Odbornici Opštine Bogatić su na protekloj 34 sednici po redu dali zeleno svetlo za otuđivanje građevinskog zemljišta, bez nadoknade, investitoru, preduzeću “Infofin” doo iz Loznice, koje ovde želi izgradnju hotela sa otvorenim i zatvorenim bazenima i pratećim sadržajem. U Elaboratu koji su prosledili piše između ostalog da će realizaciju obavljati fazno u periodu od 2020. do 2025. godine. Po realizaciji projekta treba da zaposle ukupno 70 radnika, ali i taj posao planiraju fazno.
Dodaju li se ovome već izgrađeni turistički sadržaji, na bazi termalne vode: Termalna banja “Mačvansko vrelo” i “Jokin grab” i dalji planovi s tim u vezi, gotovo sa sigurnošću se može reći da ovdašnja turistička privreda ima sve uslove da postane jedna od vodećih privrednih okosnica razvoja.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa