5. mart 2020.5. mar 2020.
Šabac „prodrmala" FDU revolucija
PROJEKAT INSPIRISAN MLADIMA

Šabac „prodrmala" FDU revolucija

Studenti i studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti, proteklog vikenda su se u Šabačkom pozorištu i Muzeju šabačkih Jevreja - predstavili publici. Na tribinama, pojekcijama i izložbi u Galeriji “Vladislav Lalicki”, bilo mnogo mladih ljudi, dok se sledećeg vikenda mladi „revolucionari“ sele u Arilje
Da li ste se ikada imali želju da glumite u poznatim filmovima ili da možda pišete scenarije za te iste? Ako ste ikada o ovakvim stvarima ozbiljno razmišljali, sledeći korak Vam je verovatno bio da vidite šta je potrebno da završite da biste isto postali. Tada ste saznali da Fakultet dramskih umetnosti, fakultet o kom su svi bar jednom u životu tajno sanjali, da li kao malo dete dok sa roditeljima gleda svoju omiljenu seriju, ili kao srednjoškolac koji režira predstavu za dan škole.

Dvoje Šapčana, Jelena Čeivanović i Milan Ljubić, su uz pomoć svoje koleginice Jelene Milivojević iz Arilja, odlučili da svojim sugrađanima pokažu da ti snovi mogu postati stvarnost i da Vam samim tim predstave svoj fakultet onakvim kakav jeste, razbijajući sve predrasude koje ga ukružuju usput.
Sam projekat je inspirisan ljudima koji nemaju hrabrosti, ili istu nisu imali, pri samom izlasku na prijemni ispit. Prošlog vikenda sustudenti, kako sa dramskih, tako i sa filmskih smerova, imali priliku da, kroz tribine, mladima iz Šapca predstave svoje smerove, a ovog vikenda će isto to uraditi u Arilju.
Ovaj projekat nisu označile samo tribine, već i izložba dva studenta Kamere, Filipa Tasićai Petra Nikolića, pod nazivom ,,PROBIJANjE’’. Ako se pitate zašto baš ovaj naziv, ova dva mladića su prva godina fakulteta i ova izložba je njihov zvaničan ulazak u svet fotografije. Pored same izložbe, publika i učesnici su mogli da uživaju u slušanju radio drame u mraku, a za ljubitelje filma, postojala je i projekcija filmova studenata četvrte godine fakulteta. Ceo projekat je zatvoren predstavom koja je oduševila publiku pod nazivom ,,AjKarmela”.
Što se tiče samih tribina imali smo predstavnike sa svih smerova sem montaže. Kao što možemo videti na samom program, dani su podeljeni na dramske i filmske smerove. Tribine su takođe označili jako kreativni naslovi koji su nam na zanimljiv način govorili šta nas to očekuje na samoj tribini.
Prvi dan je otvoren tribinom ,,Šta nam treba kako ćemo?” na kojoj sustudenti filmske i televizijske produkcije objasnili kako izgleda sam proces upisivanj aiste i polaganja prijemnog ispita. Takođe su nam pričali kako izgleda studiranje na FDU-u iz njihovog ugla. Odmah posle njih na red je došla filmska i televizijska režija sa naslovom ,, Ima li film mamu i tatu?”.
Na samoj tribini je predstvaljen smer i pružena je podrška ljudima kojižele da upišu isti. Kanije su se svi učesnici okupili i zajedno gledali film koji je predstavljen na upisu fakulteta. Za sve koji vole neme filmove sledeća tribina ne bi bila mnogo zanimljiva, jer se radi o predstavljanju dizajna zvuka ,,Šta sam rekao, a nisam video?”. Dvoje mladih nam je pomoglo da shvatimo da uz pomoć “igranja” zvukom možemo promeniti totalnu atmosferu filma, takođe su pobili predrasudu da je za upis njihovog smera bitno prethodno muzičko obrazovanje.
Film možemo zamisliti bez zvuka, ali ne i bez slike, zato je sledeća tribina bila ,,Šta sam video, a nisam rekao?”. Mladi momci, čija je izložba bilapostavljena, su nam prikazali ostatak svojih radova i pojasnili šta sve podrazmeva njihov smer i kakve su mogućnosti za rad posle fakulteta.
Kamerom smo završili tribine sa filmskih smerova, a dramske smerove nam je otvorila dramaturgija ,,Pišem kao što vidim, gledaš kako pišem.”. Na samom početku su postavili pitanje ,,Šta je to dramaturgija?” na koje na žalost niko iz publike nije znao odgovor. Nakon toga su namo bjasnili šta je ista, šta sveo buhvata, kojim sve poslovima možete da se bavite i kako se oni bore sa “gubitkom” inspiracije. Dramaturzi su nam takođe rekli da je kod realizacije njihovih tekstova najznačajnija pozorišna režija, što je bio odličan uvod za sledeću tribinu ,, Šta bi bilo, kad bi bilo?”. Budući režiseri su nas uveli u struku njihovog posla i samo studiranje n anjihovom smeru.
Jedan od najbitnijih odnosa koji imaju jeste sa glumcima koji su nam držali sledeću tribinu ,,Sam sam kriv, nije preko veze.”. Glumci su pokušali da razbiju stereotipe vezane za upisivanje samog smera Ipričali nam o njihovom ličnom doživljaj uistog.
Tribinom ,,Ne glumi ludilo, samo mi reci koliko ti treba” smo tribine završili, a bolje tribine za kraj nije moglo biti, jer su je držali studenti pozorišneprodukcije, koji su takođe i zaslužni za ovaj prelepi projekat. Na samoj tribinu su objasnili šta oni zapravo rade, zašto upisati ova jsmer i ispričali iskustva sa prijemnog ispita.
Kao mlada osoba, koja razmišlja o upisivanju ovog fakulteta, želim da se u ime osnivača projekta zahvalim privrednicima grada, najviše direktorki Šabačkog muzeja, Neli Tonković, i direktorki Šabačkog pozorišta, Minji Bogavac, koji su maksimalno podržali ovaj projekat i omogućili svim mladima da se upoznaju sa radom samog fakulteta i bar malo im smanjili pritisak pri upisu istog.
Katarina Srdanović

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa