12. mart 2020.12. mar 2020.
Upućen prigovor na listu SNS
GRADSKA IZBORNA KOMISIJA

Upućen prigovor na listu SNS

Gradska izborna komisija je, do zaključenja ovog broja, proglasila je samo listu Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Za našu decu“.
Pored SNS, neophodne potpise je predala i lista „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“, dok se tokom jučerašnjeg dana očekivalo da to uradi i lista okupljena oko Zapadne Srbije.
Kada je reč o listi aktuelnog gradonačelnika, GIK je naložio da se u roku od 48 sati ispravi nepravilnost u vezi sa redosledom po pitanju rodne ravnopravnosti.
GIKu je uložen i prigovor na proglašenje liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, jer predstavnici te liste nisu dostavili saglasnost Aleksandra Vučića za korišćenje njegovog imena kao nosioca liste, što je zakonska obaveza.
Kada je reč o rokovima, GIK mora najkasnije 15 dana do izbora da zaključi liste za učešće na lokalnim izborima. Učesnici izbora, partije, koalicije, grupe građana, moraju Komisiji da predaju 30 overenih potpisa punoletnih građana Šapca po kandidatu za odrodnika. Za punu listu od 69 odbornika potrebno je predati najmanje 2.070 overenih potpisa.
Učesnici na lokalnim izborima mogu da predaju i liste sa manjim borjem kandidata za odbornike u Skupštini grada, ali najmanje jednu trećinu – 23 odbornika.
Novi saziv Skupštine grada činiće one liste koje pređu cenzus od tri odsto.
Uporedo sa loklanim izborima, u Srbiji će 26. aprila biti organizovani i parlamentarni i lokalni izbori.

Vučić otkazao predizborne aktivnosti
Uporedo sa početkom predizborne kampanje u Srbiji su zabeleženi i prvi slučajevi koronavirusa Bez obzira na činjenicu da su se stručnjaci i sam predsednik šalili na pojavu ovog virusa u svetu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, iz preventivnih razloga, odlučio da do 1. aprila otkaže sve planirane predizborne skupove. Pre njega, takvu odluku je doneo opozicioni Savez za Srbiju koji je otkazao sve skupove u okviru svoje bojkot – kampanje.

N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa