16. april 2020.16. apr 2020.
Bili smo prvaci sveta
FUDBAL: SVETSKO PRVENSTVO - NEZVANIČNO

Bili smo prvaci sveta

Takmičenje dugo vek i po, šampiona više desetina i naša reprezentacija je bila najbolja na svetu, zvanično
nezvanično
Aktuelni svetski šampion je Holandija, najveći rival da im zvanje preotme je Grčka, najtrofejnija reprezentacija u istoriji je Škotska, petostruki šampion planete je Jugoslavija, a titule je osvajala i u periodima Kraljevine, SFR i SR alternative. Dabome, govorimo o fudbalu, pravom, ne virtuelnom, seniorskom, najjačem i da govorimo o zvanju svetskog šampiona! Dobro ste pročitali, nije greška, reč je o zvanju nezvaničnog šampiona sveta u fudbalu. Sledi razjašnjenje...
Nezvanično Svetsko prvenstvo u fudbalu ustanovljeno je 2003. godine zvanično, ali sa retroaktivnim priznavanjem rezultata gotovo vek i po u nazad. Naime, po principu titula u svetu boksa ili svima poznatog principa „pobednik ostaje na postolju“ ustanovljeno je nadmetanje koje je stalno u toku, obuhvata sve utakmice koje priznaje FIFA i do sada je obuhvatilo 964 utakmice. Kako je sve počelo?
Prvi zvanični fudbalski meč odigrale su 1872. godine Engleska i Škotska, bilo je 0:0, a već u martu 1873. Englezi su pobedili Škote 4:2. Kako su u tom trenuto to bile jedine dve države sa reprezentacijama, Engleskoj je retroaktivno dodeljena titula svetskog šampiona. Po pomenutim pravilima, ona je nosilac titule, rival je izazivač i da bi neko drugi uzeo zvanje, mora prethodnog šampiona da pobedi u zvaničnoj prijateljskoj utakmici, priznatom turniru ili zvaničnom takmičenju (Svetskom šampionatu, kontitnnetalnim prvenstvima, kvalifikacijama, baražima, Kupu konferderacije. Olimpijske igre nisu uključene). Poput boksa, u slučaju nerešenog ishoda, ako propozicijama meča nisu predviđeni produžeci i penali, titula ne menja vlasnika. Već u narednom meču Škota i Engleza 1874. Škoti su pobedili 2:1 i postali, automatski šampioni...
Bio je to pretprošli vek, nije bilo daljih putovanja, a posebno ostrvljani nisu igrali priznate utakmice protiv rivala iz kontinentalne Evrope. Nezvaničnu titulu svetskog prvaka su delili: Škotska, Engleska, Vels, Irska (najpre ujedinjena pod Britanijom), odnosno Severna Irska kao teritorija šest grofovija irskog ostrva. Najbolji su bili Škoti. Tek 1927. godine je prvi put nezvanično finale igrala neostrvska država. Belgija je u Briselu, u prijateljskoj utakmici izgubila 9:1 od Engleske, a prvu pobedu zabeležila je Austrija, 1931. protiv Engleske 5:0 u Beču, čime je virtuelni trofej prvi put stigao u kontinentalni deo Evrope.
Važno pravilo je da novi pobednik MORA pobediti starog u zvaničnom meču. Iako se svakako vrednuju rezultati na kasnije ustanovljenim Svetskim prvenstvima, odnosno Kupovima kontinenata, ukoliko nosilac zvanja nezvaničnog šampiona sveta ne učestvuje, titula je njegova do prvog poraza.
Ostalo je ubeleženo da je ovaj princip određivanja najbolje reprezentacije sveta pominjan u ratnim godinama, te je tokom Drugog svetskog rata odigrano 26 zvaničnih prijateljskih utakmica, promenjeno nekoliko šampiona, a posebno se ističe moćni tim Švedske i herojska pobeda u Berlinu 1942. 3:2 posle preokreta. Kao vid kazne za poraz, svi reprezentativci nacističke države poslati su na istočni front. Preživela su samo dvojica.

Dominacija „Juge“
Ovaj princip je prvu titulu Jugoslaviji doneo još u periodu Kraljevine. Dana 18. maja 1939. u prijateljskoj utakmici pobedili smo Englesku 2:1 u Beogradu i tako postali nezvanični vladari planete. Kratko smo tron čuvali, samo do 6. juna kada smo izgubili od Italije, takođe u našoj prestonici, 1:2. Do rata smo još dva puta „izazvali“ Mađare, 1940. i 1941. u martu, ali su remijima 0:0 i 1:1 zvanja ostala u njihovim rukama. Čekali smo do nove titule 44 godine. Drugog juna 1984. pobedili smo Portugal u prijateljskom meču 3:2 i tako im preoteli titulu, a odbranili je u novom meču priprema za Evropsko prvenstvo, pobedivši Španiju 1:0. Na Evropskom prvenstvu gd smo doživeli debakl, titulu smo predali Belgiji porazom u prvom kolu, a interesantno je da je Španija stigla do finala tog leta. Jedanaest godina kasnije, na turniru u Hong Kongu, ponovo smo postali nezvanični šampioni, ovaj put kao SR Jugoslavija, pobedom nad Južnom Korejom 1:0, da bi je odbranili 31. marta protiv Urugvaja u Beogradu 1995. Poslednje „finel“ odigrali su „plavi“ 31. maja 1995. kada su izgubili od Rusije 1:2.

Pedeset šampiona
Kroz 147 godina trajanja nezvaničnog takmičenja koje čak ima i svoj virtuelni trofej (Alok trofej) i zvaničnu maskotu, dinosaurusa Hagija, više od 50 reprezentacija je bilo šampion. Škotska je najtrofejnija sa 86 titula, uz odigranih 149 „finalnih“ utakmica. Engleska ima 73, Argentina 62 na trećem mestu. Najmanja država koja je osvajala su Holandski Antili, a uspevali su ovo i reprezentacije poput: Zimbabvea, Kuaraka, Hong Konga, Gruzije. Severna Koreja ima deset, Bolivija, recimo, osam. Hrvatska tri ...
Aktuelni šampion je Holandija. Postala je pobedom nad Nemačkom 4:2 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u septembru prethodne godine, a prvi izazivač je Grčka sa kojom bi u junu trebalo da odigra prijateljski meč.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa