21. maj 2020.21. maj 2020.
Drina plače i pamti
NOVA KNjIGA ŠABAČKOG ADVOKATA SLOBODANA SMILjANIĆA

Drina plače i pamti

Hrabar pogled, šabačkog advokata, magistra prava Slobodana Lala Smiljanića na ljude gubitnike, zlostavljane i ubijane na pragovima svojih kuća u srednjem Podrinju od marta 1992. do februara 1993. godine, dakle u periodu od pre četvrt veka, ne gubi na aktuelnosti, bez obzira na protok vremena. Njegova nova knjiga, šesta po redu, koja je ovih dana izašla iz štampe je ustvari dokumentarna priča o stradanjima Srba, koji su živeli po selima u okolini Srebrenice, tokom poslednjeg rata u Bosni. Proterivani su sistematski od strane muslimana, pod komandom Nasera Orića.
- To je spomen na njih. Večno sećanje i zapis za one koji dolaze za nama. Jedan po jedan čovek, jedna po jedna sudbina, stapaju se u smrti i čine strašni mozaik zatiranja srpskog življa, piše u recenziji Nebojša Cvejić.
Istina je, autor se očigledno oslanjao na poverene mu dokumente. Stiče se utisak, kao da ide od sela do sela i prati tok dešavanja, nabrajajući poimence sve aktere jezivih događaja. Zlodela se ponavljaju i svugde mnogo nadmoćniji u ljudstvu i naoružanju (moderne automatske puške) muslimani, napadaju srpske domaćine i njihove porodice, sa kojima su do juče zajedno pili kafu, rakiju, slavili. Slabo naoružani(lovačke puške), saterani u ćošak Srbi u toj neravnopravnoj borbi, nemaju gotovo nikakve šanse. Spas traže u obližnjim šumama. Neki prelaze Drinu, da bi sačuvali živu glavu.
Smiljanić je slabovida osoba i u svemu mu je od velike pomoći supruga Gordana. Književnim radom se bavi od 2016. godine. Prva knjiga koju je objavio zove se “Na Hristovom raspeću”. Ređale su se potom: “Nebeski koraci iznad Krupnja”, “Zlatiborski bik pred čajetinskim sudom”, “Rađanje nove nade” i “Tajna vile na Dedinju”. Sve su naišle na dobar odziv javnosti.
U pripremi su dva nova romana: “Veliki prota” i “Izgubljene duše”. Autor se nada da će i njih štampati do kraja ove godine.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa