11. jun 2020.11. jun 2020.
Šabac ponovo za primer drugima
POČELA SA RADOM “DEČJA TRI PLUS KUĆA”

Šabac ponovo za primer drugima

Svakog radnog dana, u periodu od 7:00 do 15:00, roditelji troje i više dece na dva sata, besplatno, mogu decu ostaviti na čuvanje stručnom osoblju. Uslov je da su porodice vlasnici “Ponosne tri plus kartice”
-“Dečja tri plus kuća” koja je otvorena u Šapcu prva je u svetu ovakve namene, rekao je na otvaranju igraonice “Kockica” Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta “Tri plus”.
Prošle nedelje je u Šapcu počela sa radom prva “Dečja tri plus kuća”, a svečano otvaranje bilo je u subotu. Svakog radnog dana, u periodu od 7:00 do 15:00, roditelji troje i više dece na dva sata, besplatno, mogu decu ostaviti na čuvanje stručnom osoblju. Uslov je da su porodice vlasnici “Ponosne tri plus kartice”, a takvih porodica je u Šapcu trenutno više od 800.
-Svaku kuću sloga gradi. Projekat je predlog Pokreta “Tri plus” Gradu Šapcu, koji je Grad Šabac predložio Vladi Republike Srbije i došlo je do zajedničke realizacije. Ovo je primer kako svi treba da se složimo, a kada se to desi onda ćemo i da se umnožimo. Imamo obavezu da sačuvamo Srbiju, koja nestaje. Pokret “Tri plus” uspešno sa Gradom Šapcem realizuje zajedno sve ideje. Projekat je osmišljen tako da rasteretimo roditelje kada imaju neke obaveze. Ako majka mora na razgovor za posao, ili jedno dete da odvede kod lekara, javlja se problem gde da ostavi drugu decu, naveo je Vladica Gavrilović prilikom svečanog otvaranja igraonice.
Decu će čuvati stručna lica, a dnevno do 60 dece može biti u igraonici, u grupama od po 15. Iako je osnovna ideja da roditelji mogu da ostave decu na čuvanje kada imaju obaveze, oni to mogu učiniti i samo da bi se deca igrala i družila. Brojne su porodice sa više dece koja svojim najmlađim odlazak u igraonicu mogu da priušte samo kada ih odvedu na neki rođendan. Takođe je i veliki broj dece koja u najbližem okruženju nemaju vršnjaka za druženje. “Dečja kuća” je otvorena za sve njih, a sadržaji koje nudi su prilagođeni i veoma maloj deci, kao i onim nešto starijim.
Zbog ograničenih kapaciteta potrebno je dan ranije prijaviti u koje vreme i koliko dece će doći u igraonicu. Deca ne bi trebalo da budu starija od 10 godina.
-Igraonica “Kockica” sada je u novom objektu na novoj lokaciji, na uglu ulica Vuka Karadžića i Braće Nedića. Roditelji troje i više dece, vlasnici “Ponosnih kartica” treba dan ranije da se najave na broj telefona 680-444 i zagovore čuvanje dece narednog dana na dva sata. Uz nadzor stručnog lica bezbrižno mogu ostaviti svoje dete. Objekat je rađen po svim standardima, namenski za igraonicu. Vlasnici “Tri plus” kartica imaju popuste i na proslave rođendana u ovoj igraonici. Vaspitačice će brinuti o deci i formiraće grupe do 15 dece. Ponosni smo kao Grad na ovaj projekat i ovu igraonicu, rekla je koordinator projekta Slavica Koprić i najavila da će se iznad igraonice uskoro otvoriti i teretana kako bi roditelji mogli da vežbaju dok se deca igraju.
Šabac je deo novca za finansiranje projekta dobio iz Kabineta ministra bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, dok je deo finansiran iz budžeta Grada. Ukupna vrednost projekta je gotovo 500.000 dinara.
-Grad Šabac je jedan od prvih koji su se uključili u priču “Tri plus” i kako da pomognemo porodicama sa troje i više dece. Ponosan sam što se prva “Dečja kuća” otvara baš u Šapcu. To pokazuje stav našeg Grada, koji bi trebao da bude i stav cele Srbije, a to je da bez porodice i dece mi nemamo budućnost. Ovo je najvažnije pitanje za našu generaciju. Ima da nas ima, izjavio je Božidar Katić, član Gradskog veća danas na otvaranju “Dečje kuće”.
Igraonica je trebala da počne sa radom 1. aprila, ali je sve odloženo zbog epidemije koronavirusa.

Vesna Kerkez Grbić, majka Nikoline, Vukašina i Katarine, zadovoljna je uslovima u igraonici i kaže da će sigurno koristiti najnoviju uslugu koja je omogućena vlasnicima “Tri plus kartice”.
-Bili smo u igraonici na rođendanu i uslovi su odlični. Sigurno će mi ova usluga značiti, pogotovu za dvoje mlađe dece. Iako ima ko da ih čuva, od septembra kada budem imala više obaveza dovodiću ih i ovde. Naravno, najviše će značiti onima koji nemaju gde da ostave decu dok obavljaju neke obaveze. Najavili su i otvaranje teretane na spratu, pa kada to bude gotovo ići ću tamo, a deca će se za to vreme zabavljati u igraonici. Znaću da ima ko da brine o njima i da im nije dosadno, kaže Vesna Kerkez Grbić.


M.M.

Najnoviji broj

21. januar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa