30. jul 2020.30. jul 2020.
Radovanović i Stojković konsultanti
U BORBU PROTIV KORONAVIRUSA U ŠAPCU SE UKLjUČILI I SVETSKI EMINENTNI STRUČNjACI

Radovanović i Stojković konsultanti

Izuzetno dobro to što Šabac drži pod kontrolom kontakte zaraženih. Beograd je digao ruke od toga. Još neki gradovi pokušavaju da drže pod epidemiološkom kontrolom kontakte. To je izuzetno važno, kao što je važan i kontakt koji je Šabac ostvario sa Svetskom zdravstvenom organizacijom
Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović formirao je ekspertski medicinski tim savetnika koji će tokom perioda krize pomoći u borbi sa Kovidom.
Gradonačelnik Šapca izjavio je povodom ovoga da je u našem gradu borba protiv epidemije korona virusa „organizovana sistemski, prema standardima Svetske zdravstvene organizacije“, a da će najveći akcenat u borbi protiv epidemije biti na traženju kontakata pozitivnih na korona virus i njihovoj izolaciji.
Kako je istakao, od Zavoda je zatražio objašnjenje o metodama utvrđivanja kontakata i objašnjenje kako značajan broj obolelih ima samo jedan, ili nijedan kontakt.
- Kako odgovora nema, a to je oblast epidemiološke struke, odlučio sam da angažujem eminentne stručnjake kao konsultante. Odlučio sam se za prof. dr Zorana Radovanovića, našeg uglednog epidemiologa, profesora verovatno svim vodećim epidemiolozima u Srbiji, potom dr Olivera Stojkovića, profesora na Medicinskom fakultetu, genetičara koji predaje genetiku kao izborni kurs forenzike na Fakultetu za fizičku hemiju. Zadovoljstvo mi je da kažem da je dogovoreno da u timu bude i dr Dragutin Marković iz Šapca, naš poznati epidemiolog u penziji - rekao je gradonačelnik Šapca.
Profesor dr Zoran Radovanović potvrdio je za Glas Podrinja će biti povremeni konsultanti u stručnom, savetodavnom timu za suzbijanje zaraze izazvane virusom korona u Šapcu.
- Fizički neću moći da budem u Šapcu, pošto idem na odmora, ali ću svakako znanjem i savetima pomoći svakome ko u ova vremena to zatraži od mene. U okviru svojih mogućnosti, savete dajem svakome ko mi ih zatraži - kaže Radovanović.
On je rekao da je izuzetno dobro to što Šabac drži pod kontrolom kontakte zaraženih.
- Beograd je digao ruke od kontakata. Još neki gradovi pokušavaju da drže pod epidemiološkom kontrolom kontakte. To je izuzetno važno, kao što je važan i kontakt koji je Šabac ostvario sa Svetskom zdravstvenom organizacijom - dodaje Radovanović.
Prema njegovim rečima, nije tačno da se u Srbiji testira toliki broj ljudi.
-Krizni štab „pumpa“ te brojeve da bi se pokazalo da je manji procenat zaraženih. Čak ni u tom štabu ne mogu da se dogovore oko broja. Jedan član kaže da su u tu cifru uključeni samo Pi Si Ar testovi, a drugi da su uračunati i serološki. Mi nemamo kapacitete za toliko testiranje - tvrdi Radovanović.
Naš najpoznatiji epidemiolog, sa najvećim međunarodnim indeksom znanja u ovoj oblasti kod nas - H indeks 25, za koga nije bilo mesta u republičkom kriznom štabu, naglašava da je za uspešnu bobu protiv koronavirusa najvažnije uzimati u obzir tačne i proverene informacije.
- Od kada je izgubljeno poverenje u Krizni štab, sve češće iz različitih gradova Srbije stižu pitanja šta da se radi. Svi budu razočarani kad čuju da odgovor ne može da se da dok se detaljno ne razmotre okolnosti, ali je to činjenica. Potrebno je da imamo makar grubu predstavu o proporciji osoba koje su bez testiranja slate kući, uz preporuku da budu u izolaciji. Verovatno bi većina, da je testirana, bila svrstana u kategoriju obolelih. Mi moramo da znamo pravi broj obolelih osoba i dinamiku zaražavanja u Srbiji i po regionima, a ne ono što nam saopštava Institut „Batut“ - napominje naš sagovornik.
On nastavlja da mora da znamo kolike su nam rezerve Pi Si Ar testova i koliko su vlasti spremne dalje da ulože u nabavku tih testova.
- Važno je i da li postoji spremnost da se u istraživanje kontakata uključe specijalisti socijalne medicine i higijene, kao i sanitarni i medicinski tehničari, mogu li sve i Si Ar pozitive osobe da se izoluju van kuće. Valjalo bi ispitati koliko je realno da se svi otkriveni kontakti drže u kući tokom 14 dana od poslednjeg rizičnog susreta sa izvorima zaraze i koliko bi taj kućni karantin omeo funkcionisanje lokalne zajednice. Pitanje je koliko sadašnji pasivan odnos, naročito u Beogradu, prema kontaktima ugrožava ili parališe ekonomski i drugi život zajednice. Sve su to okolnosti koje moramo da sagledamo ne bi li se uspešno borili protiv ovog virusa - dodaje Radovanović.

Idividualne mere zaštite
- Mnogo je važno da imamo pokazatelje u kojoj se meri primenjuju predložene mere individualne zaštite - fizička razdvojenost, maska, pranje ruku. To su mnogo važne mere kojih moramo svi da se pridržavamo. Uvek imamo situaciju da je moguće primeniti prinudu za poštovanje takvih mera, ali i uviđenje dodatnih restriktivnih mera. Sve su to važne stvari, ali u ovom trenutku je izuzetno bitno da se pridržavamo postojećih mera koje država mora da kontroliše - ističe Radovanović.


Biti odgovoran
- Izuzetno je važno ljudima se obraćati iskreno. ali smireno i bez „drame“ - predočiti ozbiljnost situacije, uz činjenicu da ćemo morati u dosta dugom periodu živeti sa ovim virusom. Moramo da se naviknemo na to. Kada se to objasni normalnim tonom, razumno, uz prikladno objašnjenje da svima nama maska treba da postane „deo garderobe“ - biće i manje tenzije. Stalno podsećati, bilo gde da krenemo - treba da nam uđe u naviku da skoro istovremeno obujemo cipele i stavimo masku. Dakle, poruka je: Ne treba očajavati već biti odgovoran – zaključuje Radovanović.


N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa