30. jul 2020.30. jul 2020.
Da se Janjin glas čuje
Šapčanka u konkurenciji za mladog evropskog ambasadora

Da se Janjin glas čuje

EU i ovog leta, kroz program mladi ambasadori želi da podrži kreativne, dinamične, pojedince uzrasta od 18 do 29 godina. Janja kandidatkinja iz Šapca. Glasanje do 20. avgusta. Biće odabrano 60 ambasadora Zapadnog Balkana. Mladi mogu mnogo, ukoliko im se pruži prilika
Mladi su esencijalni element svakog razvijenog, modernog, zdravomislećeg, progresivnog društva, te je njihova promocija najbolje ulaganje u budućnost, ne samo lokalne zajednice, države, regiona, nego i globalno. Inspirisana idejom da njihov glas treba da se čuje, više vrednuje, Evropska unija i ovog leta, kroz program mladi ambasadori želi da podrži kreativne, dinamične, pojedince uzrasta od 18 do 29 godina i omogući im da svoj potencijal iskažu kao prezenteri vrednosti starog kontinenta. U nadmetanju za titulu mladog evropskog ambasadora/ambasadorke Šabac ima svoju predstavnicu, osamnaestogodišnju Janju Janković.
-Istraživala sam aktivnosti, rad mladih ambasadora i uvidela šta znači biti deo mreže. Nakon analize shvatila sam da je to nešto što želim, da odgovara mom karakteru, i da će mi pomoći u odabiru budućeg zanimanja, ali i drugim segmentima društvenog života - kaže Janja. Pojašnjava da je doza nesigurnosti u prvoj fazi konkursa bila prisutna, no podrška najbližih je sve odagnala i donela dodatno samopouzdanje i veru.
-Mislila sam da neću proći ni prvi krug, da nisam dovoljno informisana, ali se ispostavilo da nije tako. Reakcije porodice, prijatelja, sugrađana i grada su bile prijatno iznenađenje, ali i snažan vetar u leđa. Bez obzira na ishod, dosadašnji put je divno iskustvo vredno svakog truda.
Grupa od 60 odabranih biće deo globalne mreže, a uz promociju vrednosti i postulata EU, neophodno je da kao mladi evropski ambasadori (YEA) budu otvoreni za razmenu ideja, razvoj ličnih talenata i postignuća. Tokom učešća u programu imaće priliku da se povežu sa vršnjacima iz čitavog regiona Zapadnog Balkana, kao i Evropske unije, kroz različite seminare i studijska putovanja, što je poseban izazov i podsticaj za Janju.
-Ovo vidim kao idealnu priliku da proširim svoje znanje, steknem nova iskustva, veštine, što mi je ujedno i najveća motivacija. Smatram da nikada ne možemo znati previše. Ideja okuplja mlade ljude koji žele da promovišu vrednosti Evropske unije, zajedništva u različitosti.
Od budućih lidera se očekuje da budu aktivni, posvećeni deo širokog spektra društvenih akcija i da budu pozitivan primer za druge, pre svega mlađe generacije u matičnoj bazi, a potom i dalje.
-U lokalnoj zajednici trenutno ne bih ništa menjala, jer se radi na tome da se mladi više uključe. Ono što bih volela je da budem podrška u realizaciji određenih projekata i „pustim“ svoj glas. Ipak mladi drugačije razmišljaju od odraslih. Smatram da nam ne nedostaje talenta, entuzijazma i da možemo dosta toga da uradimo kada dobijemo priliku - navodi Naša sagovornica dodaje da je volonterizam jedna od njenih vannastavnih aktivnosti, a osnaživanje kapaciteta vršnjaka ključna.
-Ideje, pogled na svet, i potencijal koji kao mladi ljudi posedujemo je veliki. Iako različitih interesovanja, navika, to je nešto što je zajedničko za sve. Kao članica Saveta za mlade imam priliku da saznam šta vršnjaci misle, i to je dragoceno. Zbog toga treba da konstantno uče, veruju u sebe i na plaše se da iskažu svoje mišljenje!

Podrška za mladu Šapčanku
https://www.webalkans.eu/voting/janja-jankovic
Glasanje za mladog evropskog ambasadora traje do 20. avgusta, a klikom na link možete podržati Janju Janković i doprineti da bude deo mreže budućih lidera EU. Potrebno je da bude u top pet najboljih u Srbiji, da bi se njen glas daleko i snažno čuo. U svom video predstavljanju sebe je opisala kao „mladu aktivistkinju koja se strastveno bavi: muzikom, glumom, pisanjem, blogovanjem fotografijom i sportom.“
-Moja životna filozofija je jednostavna: Imate samo jedan život - Učinite ga vrednim pamćenja! Učite što više možete, čitajte knjige, čuvajte prirodu, vodite zdrav život, bavite se sportom, verujte u snagu čovečanstva i volite život - poručuje Janja.

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa