30. jul 2020.30. jul 2020.
Čeka se krajnji rok
PREDSEDNIK DRŽAVE I SNS PROLONGIRA KONSTITUTVNE SEDNICE NOVOIZABRANIH ORGANA VLASTI

Čeka se krajnji rok

Vučić iz nekog svog razloga čeka poslednji rok za formiranje Skupština, i onda tog dana formira parlament. Zašto, ko će ga znati. Na konferenciji za štampu posle istorijske pobede u borbi bez protivnika, Vučić je poručio lokalnim funkcionerima da se niko ne igra i ne šali da formira jedinice lokalne samouprave dok se ne vrati sa puta iz Rusije, Brisela i Amerike. Naravno da su lokalni odbori SNS to shvatili kao vrhovnu zapovest i nigde još nisu formirali organe vlasti. Čekaju njegov amin
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponavlja svoj model ponašanja posle svakih izbora, pa i ovih poslednjih.
Bez obzira što ima više nego čistu situaciju pred sobom, iz samo sebi znanih razloga, odbija da se održe konstitutivne sednice Skupštine Srbije, Skupštine Vojvodine, ali i Skupštine gradova i opština. Bukvalno sve što je mogao da osvoji, Aleksandar Vučić je osvojio i ima priliku da samostalno vlada, ali još nijedan organ nije formiran posle izbora, sem Skupštine opštine Surdulica, Svilajnac, Čajetina i Bujanovac - jedinih opština u kojima SNS nije na vlasti.

Tako je bilo posle svih izbora u Srbiji. Vučić iz nekog svog razloga čeka poslednji rok za formiranje Skupština, i onda tog dana formira parlament. Zašto, ko će ga znati. Na konferenciji za štampu posle istorijske pobede u borbi bez protivnika, Vučić je poručio lokalnim funkcionerima da se niko ne igra i ne šali da formira jedinice lokalne samouprave dok se ne vrati sa puta iz Rusije, Brisela i Amerike. Naravno da su lokalni odbori SNS to shvatili kao vrhovnu zapovest i nigde još nisu formirali organe vlasti. Čekaju njegov amin.

Isto je i sa Skupštinom Srbije. SNS je osvojila gotovo 190 poslaničkih mesta i dalje se čeka zvuk iz Vučićeve pištaljke za početak rada.

Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA izjavio je u ponedeljak da Srpska napredna stranka ima ubedljivu većinu i da nema razloga da se konstituisanje Skupštine i Vlade ne obavi na najbrži mogući način.
- Odugovlačenje samo pokazuje da te institucije nemaju realnu političku moć i da se odluke donose negde drugde. Skupština bi trebalo da predstavlja najvažniju predstavničku instituciju u zemlji, ali već dugo godina ne obavlja svoju pravu funkciju i pretvorila se u administrativni biro koji je trebalo da lupi pečat na odluke Vlade - istakao je Dimitrijević.

Skupština Srbije je dužna da bude održana u roku od mesec dana od dana kada Republička izborna komisija proglasi konačne izborne rezultate. Taj rok u Srbiji ističe početkom avgusta, a od datuma formiranja Skupštine teče rok od tri meseca u kojem je Skupština obavezna da izabere novu Vladu. U slučaju da u roku od tri meseca Srbija ne dobije novu Vladu, onda se ide na vanredne izbore.

Vučić je odugovlačio do poslednjeg trenutka kada je imenovao Anu Brnabić za mandatara 2017. godine, a takođe je bukvalno do poslednjeg dana Beograđane držao u neizvesnosti, naredne godine, ko će biti novi gradonačelnik posle Siniše Malog.

Hrvatska završila 17. dan
Za razliku od Srbije, Hrvatska je već dobila novi parlament. Iako su izbori u Hrvatskoj održani 5. jula, dve nedelje posle srpskih, novi saziv Sabora je konstituisan svega 17 dana po održavanju izbora. Rokovi za organizovanje novih organa vlasti u Hrvatskoj su nešto duži nego u Srbiji, ali naši susedi su taj deo posla uveliko završili.


Lokalni organi od 22. avgusta
Kada je reč o lokalnoj samoupravi, situacija malo drugačija. Rok za održavanje konstitutivne sednice Skupštine opštine ili grada je dva meseca od proglašenja konačnih rezultata izbora, što je najboljem slučaju 22. avgust. U slučaju da ne dođe do formiranja novih Skupština, sledi uvođenje privremene uprave i raspisivanje novih izbora.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa