5. novembar 2020.5. nov 2020.
ivan Glišić

ivan Glišić

Šabac i Njujork – ima jedna tajna veza

Naši vrtovi sna u Njujorku

Pesma Ivana Glišića na albumu američkog repera. Opčinjavajući nadrealizam i fantastika u prevodu. Engleska verzija u sleng maniru. Ime našeg sugrađnina i na kompakt disku
Umetnost je čarobna, ona može ono što logika, fizika i sve nauke sveta ne mogu. Muzika, jedna od najdražih ćerki umetnosti ne samo da geogrfske daljine čini minornim, već potpuno zaustavlja vreme vraćajući prošle decenije u sadašnjost. Mladi američki reprer Veson Desir nedavno je objavio novi album, a jedna od numera ima neraskidive spone sa našim gradom, a da on toga nije ni svestan. Naime, student književnosti i veliki zaljubljenik u mitologiju, inspiraciju nalazi u likovima iz grčke mitologije. Naziv albuma je „Apolonove tajne“ u slengu, gde je i pesma „Vrtovi sna“, numera koju je nekada davno pevao Darko Domijan, a tvorac stihova je naš, šabački književnik i tekstopisac, nastavnik Srpskog jezika u penziji, Ivan Glišić. Na muziku Rejmonda Ruića, Desir je preveo reči našeg sugrađanina i tako je, uz sleng „velike jabuke“ nastala numera.

-Vrtovi sna su psihodelik rokenrol balada koju je pevao Darko Domijan. Vesonu se dopala, pronašao me, a ja sam ga uputio na Kroacija rekords i dogovorili su da stavi pesmu na cd “Apollo Archives“ i ovih dana se disk pojavio. On je putem prevodioca na internetu preveo stihove, ali u maniru slenga iz harlema, pa u prevodu nazvao ju je ‘Suicoke”, što bi najpribližnije bilo našem „Čizme od sedam milja“. Na muziku Rujevića je preveo stihove i otpevao ih u maniru muzike koju izvodi. Po dogovoru sa izdavačem, na disku su navedeni autor muzike Rajmond Ruić i moja malenkost kao tekstopisac- pojasnio je Ivan Glišić.

VRTOVI SNA
Iz vrtova žutih ruža
Koje san i mašta pruža
Ukrali smo sunce leta
Da cveta, da cveta
Za nas
Nesta caru konj iz bajke
Uzalud mu moćne hajke
Može samo konja kleti
Što leti, što leti
Za nas
Iz jezera divnog sjaja
Probuđenog jutra maja
Dolete nam zlatna lira
Da svira, da svira,
Za nas
Iz daljine golub noći
Priča nam o svojoj moći
Ali dan još uvek traje
Ko haje, ko haje
Za kraj


Numera „Vrtovi sna“ je jedna od pesama sa drugog albuma Darka Domijana „Pastir kraj vatre“ objavljenog 1975. godine, u vreme kada je on bio jedan od najprodavanijih izvođača u bivšoj državi.
-Kada smo mladi reper i ja stupili u kontakt rekao mi je kako ga je najpre opčinila psihodelik muzika, da bi, po prevodu još više bio impresioniran fantastikom i nadrealizom. Neobično mi je drago što tekst inspiriše i posle skoro pola veka – dodaje Glišić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa