Info

10. decembar 2020.10. dec 2020.
Vršnjačka edukacija i obuka za srednjoškolce

Prevencija rodno uslovljenog nasilja

U organizaciji „Ženskog centra Šabac“ realizovana je trodnevna obuka od 3. do 5. decembra „Vršnjačkom edukacijom do prevencije rodno uslovljenog nasilja“. Projekat je podržan od Ambasade Kraljevine Holandije
Učesnici su bili učenici drugog i trećeg razreda iz tri šabačke škole Šabačke gimnazije, Škole primenjenih umetnosti i Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“. Ukupno 28 učenika prošlo je obuku za vršnjačke edukatore, mada smo planirali 24 učenika. U narednom periodu, svaki par realizovaće najmanje po šest radionica sa vršnjacima iz škola iz kojih dolaze. Zbog epidemiološke situacije obuka je realizovana onlajn, korišćenjem platformi Zum (Zoom) i Gugl učionice (Google Classroom). Zbog pandemije i uslova u kojima je realizovana, ova Obuka za voditeljke Ženskog centra Šabac, bila je veliki izazov i uspeh zbog realizacije koja je po mišljenju učesnika ocenjena kao veoma uspešna. Sva tri dana učesnici su bili aktivni i produktivni kroz interaktivne tematske radionice o: ljubavi i vezama, rodu i polu, moći i nasilju u vezama, veštinama koje su potrebne za uspostavljanje i održavanje kvalitetne veze i ljudskim pravima odnosno pravu na život bez nasilja.

Da bismo dobili potpuniju sliku o razmišljanjima i stavovima učenika učesnika, učesnicima smo dali da rade Inicijalni i Finalni test, kao i Evaluacioni upitnik na samom kraju obuke, a učenici učesnici su pokazali zrelost u razmišljanju i stavovima prema ljubavi i nasilju, kao i spremnost da u narednom periodu stečena saznanja sa ove obuke prenose svojim vršnjacima.

Iz Šabačke gimnazije 14 učenika drugog razreda završilo je ovu obuku ( Natalija Marinković, Anđela Đuričić, Nikola Pavković, Danica Janković, Iva Tadić, Strahinja Blagojević, Dane Alanović, Bogdan Aleksić, Iva Vuković, Doroteja Maletić, Marija Stjepanović, Ognjen Despotović, Vladimir Selenić i Jovan Popović) iz Muzičke škole Obuku su prošla 4 učenika ( Isidora Đurić, Đorđe Todić, Irina Brodić i Vladana Danojlić) i iz Umetničke škole Obuku je pohađalo 10 učenika (Manjana Marković, Dušan Savić, Aleksandra Cvejić, Anja Ranković, Đorđe Nikolić, Dejana Šobić, Jovana Stepanović, Tara Petrović, Anja Taborović i Teodora Kovačević). Evaluacioni upitnik pokazao je da su učenici veoma zadovoljni realizacijom i sadržajima obuke, kao i metode koje su koristile voditeljke a koje su ih podsticale da budu aktivni i to što su oni sami potpuno slobodno mogli da komentarišu i kažu svoje stavove o temama kojima smo se bavili tri dana. Voditeljke su procenjene od strane učesnika kao veoma dobro pripremljene a i one same, kao i koordinatorka projekta Ana Davidovski, su veoma zadovoljne učešćem učenika, njihovom spremnošću da učestvuju i iniciranjem mogućih rešenja za studije slučajeva i zadatke koje je trebalo rešiti.

Ženski centar Šabac planira realizaciju različitih obuka, radionica i savetodavnog rada sa mladima u našem gradu i okolini. Za nekoliko dana otvorićemo stranicu Ženski centar Šabac na Instagramu gde mladi mogu da pitaju psihologa o životnim problemima i dilemama, a posebno o odnosu u partnerskim vezama ili kako naći dečka, odnosno devojku, jer dosta mladih pokazuje nesigurnost na emotivnom planu. Identitet osoba koje se obrate neće biti dostupan, ali će odgovori na njihova pitanja biti javni, kako bi i drugi mladi sa sličnim problemom mogli da pročitaju savete i eventualno, dobiju pomoć.

Aktivnosti možete pratiti i na Fejsbuk stranici Ženski centar Šabac Pozivamo mlade da je prate i ostave svoje komentare.
Ženski centar Šabac

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa