Инфо

10. децембар 2020.10. дец 2020.
Вршњачка едукација и обука за средњошколце

Превенција родно условљеног насиља

У организацији „Женског центра Шабац“ реализована је тродневна обука од 3. до 5. децембра „Вршњачком едукацијом до превенције родно условљеног насиља“. Пројекат је подржан од Амбасаде Краљевине Холандије
Учесници су били ученици другог и трећег разреда из три шабачке школе Шабачке гимназије, Школе примењених уметности и Музичке школе „Михаило Вукдраговић“. Укупно 28 ученика прошло је обуку за вршњачке едукаторе, мада смо планирали 24 ученика. У наредном периоду, сваки пар реализоваће најмање по шест радионица са вршњацима из школа из којих долазе. Због епидемиолошке ситуације обука је реализована онлајн, коришћењем платформи Зум (Zoom) и Гугл учионице (Google Classroom). Због пандемије и услова у којима је реализована, ова Обука за водитељке Женског центра Шабац, била је велики изазов и успех због реализације која је по мишљењу учесника оцењена као веома успешна. Сва три дана учесници су били активни и продуктивни кроз интерактивне тематске радионице о: љубави и везама, роду и полу, моћи и насиљу у везама, вештинама које су потребне за успостављање и одржавање квалитетне везе и људским правима односно праву на живот без насиља.

Да бисмо добили потпунију слику о размишљањима и ставовима ученика учесника, учесницима смо дали да раде Иницијални и Финални тест, као и Евалуациони упитник на самом крају обуке, а ученици учесници су показали зрелост у размишљању и ставовима према љубави и насиљу, као и спремност да у наредном периоду стечена сазнања са ове обуке преносе својим вршњацима.

Из Шабачке гимназије 14 ученика другог разреда завршило је ову обуку ( Наталија Маринковић, Анђела Ђуричић, Никола Павковић, Даница Јанковић, Ива Тадић, Страхиња Благојевић, Дане Алановић, Богдан Алексић, Ива Вуковић, Доротеја Малетић, Марија Стјепановић, Огњен Деспотовић, Владимир Селенић и Јован Поповић) из Музичке школе Обуку су прошлa 4 ученикa ( Исидора Ђурић, Ђорђе Тодић, Ирина Бродић и Владана Данојлић) и из Уметничке школе Обуку је похађало 10 ученика (Мањана Марковић, Душан Савић, Александра Цвејић, Ања Ранковић, Ђорђе Николић, Дејана Шобић, Јована Степановић, Тара Петровић, Ања Таборовић и Теодора Ковачевић). Евалуациони упитник показао је да су ученици веома задовољни реализацијом и садржајима обуке, као и методе које су користиле водитељке а које су их подстицале да буду активни и то што су они сами потпуно слободно могли да коментаришу и кажу своје ставове о темама којима смо се бавили три дана. Водитељке су процењене од стране учесника као веома добро припремљене а и оне саме, као и координаторка пројекта Ана Давидовски, су веома задовољне учешћем ученика, њиховом спремношћу да учествују и иницирањем могућих решења за студије случајева и задатке које је требало решити.

Женски центар Шабац планира реализацију различитих обука, радионица и саветодавног рада са младима у нашем граду и околини. За неколико дана отворићемо страницу Женски центар Шабац на Инстаграму где млади могу да питају психолога о животним проблемима и дилемама, а посебно о односу у партнерским везама или како наћи дечка, односно девојку, јер доста младих показује несигурност на емотивном плану. Идентитет особа које се обрате неће бити доступан, али ће одговори на њихова питања бити јавни, како би и други млади са сличним проблемом могли да прочитају савете и евентуално, добију помоћ.

Активности можете пратити и на Фејсбук страници Женски центар Шабац Позивамо младе да је прате и оставе своје коментаре.
Женски центар Шабац

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa