Info

31. decembar 2020.31. dec 2020.
Nešto lepo u lošem vremenu
PORODILIŠTE U VREME KORONE

Nešto lepo u lošem vremenu

Epidemija je zatvorila šabačko Porodilište na 40 dana, tokom jula i avgusta. Nažalost, to se dogodilo baš u periodu kada se, po statistici, rađa najviše beba, pa je između 100 i 150 šabačke dece rođeno u Sremskoj Mitrovici, Loznici, Valjevu. Tako je ove godine rođeno 980 beba, što je manje u odnosu na prošlogodišnjih 1.240. Konačan rezultat popravlja kraj ove godine, kada se u proseku rađa nešto više beba
Dolazak novog života ništa ne može da zaustavi. Dok smo sa svih strana preplavljeni najnovijim izveštajima o broju mrtvih i zaraženih zaboravili smo da se bebe i dalje rađaju i da ih uopšte ne zanima kakva je situacija „napolju“.

Epidemija je zatvorila šabačko Porodilište na 40 dana, tokom jula i avgusta. Nažalost, to se dogodilo baš u periodu kada se, po statistici, rađa najviše beba, pa je između 100 i 150 šabačke dece rođeno u Sremskoj Mitrovici, Loznici, Valjevu. Tako je ove godine rođeno 980 beba, što je manje u odnosu na prošlogodišnjih 1.240. Konačan rezultat popravlja kraj ove godine, kada se u proseku rađa nešto više beba.



-Najlepše je kada se žene porađaju u svom gradu. Ovde kod nas na odeljenju se dešavaju najlepše stvari u ovom lošem trenutku. Od 10. jula do 20. avgusta nismo radili i tada smo porađali samo hitne slučajeve, odnosno žene kojima je porođaj već počeo i ne bi mogle da stignu do porodilišta u okolnim gradovima. Za to vreme smo obavili 12 hitnih porođaja i četiri carska reza, navodi dr. Borivoje Jadranović, načelnik ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“.

Kovid pozitivne trudnice u tom periodu porađale su se u Beogradu. Poslednja četiri meseca šabačko porodilište ima i crvenu i zelenu zonu. Dr Jadranović kaže da nisu imali mnogo porođaja kovid pozitivnih trudnica i da se češće dešava da virus preleže tokom trudnoće. Dve kovid pozitivne trudnice sa teškom kliničkom slikom su iz Šapca poslate u Beograd, a nažalost, jedna od njih je i preminula.

Čak pet žena koje su rodile blizance bile su u porodilištu u istom trenutku. Rođeno je najviše 12 beba u toku jednog dana


-Ukoliko je majka kovid pozitivna i detetu se radi PCR test. Kod poslednjeg porođaja pozitivne majke, dete je bilo negativno, ali smo morali da ga pošaljemo u Beograd jer je rođeno pre vremena. Kada žena dođe da se porodi prvo joj se uradi brzi antigenski test čiji rezultati budu za 15 minuta do pola sata. Ako je on negativan prima se u zelenu zonu na odeljenje i prati se. Ukoliko ima temperaturu, kašalj ili neki drugi simptom kovida ide u izolaciju i radi joj se i PCR test, na koji se čeka nekoliko sati. Sada je najvažnija klinička slika i može i PCR test da bude negativan, ali ako ima simptome kovida tretiraće se kao pozitivna, navodi dr Jadranović.



Naš sagovornik kaže da je najteže bilo podneti prvi talas. Sada situaciju već svi podnose lakše.
-Kada smo se zatvarali morali smo sve hitno da otpustimo kućama, bez obzira na to da li su sveže operisani ili porođeni. Žene su tada bile u panici. Sada su se navikli, kao i svi mi. Saživeli smo se sa ovim.

Najlepše u lepom
-Početkom godine imali smo seriju rađana blizanaca. Čak pet žena koje su rodile blizance bile su u porodilištu u istom trenutku. Rođeno je najviše 12 beba u toku jednog dana. Što se tiče rekorda, ove godine najteža beba je imala 5.700, a imali smo i jednu seriju krupne dece od 5.200-5.300, navodi dr Borivoje Jadranović


Situacija je specifična i za lekare poput dr Jadranovića, sa više od tri i po decenije staža. Kao i mnoge njegove kolege, kod ovog virusa ga zbunjuje „pravilo da nema pravila“.

-Neko mladi i zdrav se razboli i umre, a sa druge strane neko ko već ima druge, pa i plućne bolesti prođe bez težih simptoma. Epidemije svinjskog i ptičjeg gripa su bile šala za ovo. Sećam se da je narod „ispredao“ različite priče i kada je bila epidemija variole vere. Pričalo se o logorima na Letnjikovcu i o mrtvima kojim ima toliko da ih sahranjuju bagerima. Interesantno je da je ponovo velika epidemija u 20. godini veka. Imali smo epidemije kuge, kolere, španske groznice u 20. godinama prethodnih vekova. Problem je i što se ovome ne vidi kraj. Jedina nada je u vakcinama, kaže dr Jadranović.
M.M.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa