31. decembar 2020.31. dec 2020.
„Zorka“ simbol jedne epohe
Potpredsednica Vlade RS i ministarka kulture i
informisanja Maja Gojković u Šapcu otvorila izložbu

„Zorka“ simbol jedne epohe

Kroz izložbu “O jednoj mladosti” možemo sagledati industrijsko nasleđe ne samo Šapca, već i kulturu jednog razdoblja koje je iza nas. Postavka osvetljava veoma važan segment naše kulturne baštine. Višestranost i univerzalnost uticali su da industrijsko nasleđe bude prepoznato kao važan deo kulturne, ali i turističke ponude naše zemlje
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković svečano je otvorila izložbu “O jednoj mladosti” autora Branislava Stankovića u Narodnom muzeju u Šapcu istakavši da velika čast i zadovoljstvo otvoriti postavku koja prezentuje simbol jednog vremena i grada.

-Kroz izložbu “O jednoj mladosti” možemo sagledati industrijsko nasleđe ne samo Šapca, već i kulturu jednog razdoblja koje je iza nas. Postavka osvetljava veoma važan segment naše kulturne baštine. Višestranost i univerzalnost uticali su da industrijsko nasleđe bude prepoznato kao važan deo kulturne, ali i turističke ponude naše zemlje. U svetu je odavno prisutan trend vraćanja u život nekadašnjih velikih industrijskih kompleksa, odnosno fabrika koje svojom revitalizacijom postaju značajna kulturna uporišta. “Zorka” je bila simbol jednog vremena, znamenitost svog grada, čiji je početak obeležen elanom i nadanjima, a razvoj praćen kolektivnim i individualnim zalaganjima. Radnici su gradili fabriku, živeli sa njom i za nju, a ona je podarila duh zajedništva. Izložba je delo, ne samo autora, nego i svih onih koji su bili deo nje. Srbija i danas gradi fabrike, ali i štiti svoju kulturnu baštinu, te smo uložili trud da 2021. budžet Republike Srbije za kulturu bude uvećan - zaključila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Kao industrijski gigant koji je zapošljavao veliki broj građana, „Zorka“ je direktno i indirektno određivala način života u Šapcu i dinamiku društvenih odnosa. Cilj izložbe je da prikaže jednu epohu iz života grada koju je obeležila Hemijska industrija „Zorka“.

-”Zorka” je bila sinonim za uspešnu epohu u razvoju grada Šapca. Ovo je samo jedan od načina gde smo spojili privredni i kulturni razvoj grada, te u Muzeju govorimo o nekadašnjem privrednom razvoju grada. Siguran sam da ćemo imati mogućnosti da Šabac razvijamo u domenu privrede u narednom periodu, a istovremeno i da će velika pažnja biti posvećena kulturi - istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa