Info

31. decembar 2020.31. dec 2020.
Odolevamo izazovima
RFZO filijala Šabac u borbi protiv COVID-19

Odolevamo izazovima

“Snabdevanje zdravstvenih ustanova lekovima, reagensima, sanitetskim i medicinskim potrošnim materijalom, medicinskom i ličnom zaštitnom opremom bilo je prioritet Republičkog fonda u proteklom periodu. Uspostavljen je sistem snabdevanja (iskazivanje potreba od strane zdravstvenih ustanova, nabavka i distribucija), gde veoma važnu ulogu ima i novoformirani Sektor za vanredne situacije u Direkciji RFZO“, ističe V.D. direktor šabačke Filijale Jelena Pavlović
Mediji nas svakodnevno podsećaju da prvu liniju odbrane protiv korona virusa čine zdravstveni radnici. Doktori i medicinske sestre koji se iz minuta u minut suočavaju sa zarazom, spašavajući tuđe živote, rizikujući svoje zdravlje. Priče o njihovoj požrtvovanosti i izdržljivosti vredne su divljenja i često pričane. Razgovorm sa V.D. direktora šabačke Filijale RFZO, Jelenom Pavlović, pokušali smo da usmerimo reflektor javnosti na još jednu, vrlo značajnu kariku u sistemu. Odnosno da predstavimo, ulogu i značaj Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u borbi protiv Korone.

Rad u vreme epidemije
-Filijala za Mačvanski okrug Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje svoje poslovanje prilagođava trenutnoj epidemiološkoj situaciji i preduzima mere u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. Kako bi se smanjili međusobni kontakti i prisustvo stranaka u poslovnim objektima, osiguranim licima je ponovo omogućeno da zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama van područja Filijale Šabac koriste bez saglasnosti lekarske komisije, odnosno bez overe uputa.
Rad lekarskih komisija je organizovan na način da se isti obavlja bez neposrednog kontakta sa strankama. Ocene o privremenoj sprečenosti za rad lekarska komisija donosi na osnovu predloga koje izabrani lekari elektronskim putem dostavljaju Filijali.
Prijem stranaka u Filijalu/ispostavu se vrši u skladu sa prostornim mogućnostima objekta, odnosno na način da na jednom šalteru bude prisutno samo jedno lice uz obavezno rastojanje od 2 metra od drugog lica na drugom šalter. Na ulazu u poslovne objekte vrši se provera nošenja zaštitne maske, telesne temperature i dezinfekcija ruku.
Za sva pitanja u vezi ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja stranke se mogu obratiti Filijali telefonskim putem i putem elektronske pošte. Zahteve koje osiguranici u redovnim okolnostima predaju na šalterima i pisarnici, mogu dostaviti Filijali/ispostavi redovnom poštom.
U Filijali se svi zaposleni strogo pridržavaju svih higijensko-epidemioloških mera, čime je sprečeno širenje epidemije u kolektivu- istakla je za “Glas Podrinja” V.D.direktora Jelena Pavlović.


-Od samog početka i proglašenja bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, Republički fond je preuzeo sve obaveze u smislu finansiranja pružanja zdravstvene zaštitte, izvršavanja ugovornih obaeza prema davaocima zdravstvenih usluga, snabdevanja zdravstvenih ustanova i ostvarivanja prava osiguranik u novim okolnostima. Snabdevanje zdravstvenih ustanova lekovima, reagensima, sanitetskim i medicinskim potrošnim materijalom, medicinskom i ličnom zaštitnom opremom bilo je prioritet Republičkog fonda u proteklom periodu. Uspostavljen je sistem snabdevanja (iskazivanje potreba od strane zdravstvenih ustanova, nabavka i distribucija), gde veoma važnu ulogu ima i novoformirani Sektor za vanredne situacije u Direkciji RFZO- rekla je Pavlovićeva i dodala da je opšta ocena da je snabdevanje konsolidovano i dobro, i da Republički fond uspeva da odgovori svim izazovima koje borba sa ovom podmuklom zaraznom bolešću skoro svakodnevno donosi.

Pavlovićeva je istakla ulogu Republičkog fonda u obezbeđivanju testova za detekciju prisustva virusa, čiji se broj značajno povećava, kao preduslov za uspešnu borbu sa epidemijom.

-Obezbeđeni su i najnoviji antigenski testovi, čija je primena veoma rasprostranjena poslednjih nekoliko nedelja- izjavila je V.D. direktorka šabačke Filijale i dodala:

-Direkcija RFZO je u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama i ustanovama. Svaka Filijala na osnovu zahteva Direkcije prikuplja potrebne podatke od zdravstvenih ustanova sa svog područja.
Izazovi sa kojima se Filijala suočava su u najvećoj meri vezane za potrebu ažurnog i tačnog prikupljanja i dostavljanja podataka o trenutnoj zdravstvenoj situaciji (broj obolelih lica na respiratorima, broju zaposlenih radnika i zauzetosti kapaciteta u COVID bolnicama, potrebama zdravstvenih ustanova za medicinskom i ličnom zaštitnom opremom itd.), kaže Pavlovićeva i objašnjava da većinu ovih podataka zdravstvene ustanove dostavljaju na dnevnom nivou, a Filijala ih prosleđuje Direkciji RFZO.

U narednom periodu organizacija rada Filijale će zavisiti od aktuelne epidemiološke situacije. Ono što je za sada planirano je smanjenje direktnog kontakta sa poslovnim saradnicima.
-Sve što je moguće, obavljaće se elektronskim putem i preko telefona, uključujući i kontrolu izvršavanja ugovornih obaveza u zdravstvenim ustanovama- objašnjava Pavlovićeva.
T.T.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa