18. februar 2021.18. feb 2021.
ZASADI ŽIVOT-BUDI HEROJ
AKCIJA NURDOR-A I KOCELjEVAČKE OSNOVNE ŠKOLE

ZASADI ŽIVOT-BUDI HEROJ

Svakoga dana u Srbiji jedno dete oboli od raka. Dosadašnji kapaciteti roditeljskih kuća nisu dovoljni. Nova kuća posebno je važna za roditelje koji iz unutrašnjosti dolaze na lečenje u Beograd
Povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka koji se obeležava na Sretenje OŠ “Mića Stanojlović” iz Koceljeve je prošle nedelje sa organizacijom NURDOR Valjevo uspešno realizovala humanitarnu petodnevnu akciju. Osnovci u svim većim izdvojenim odeljenjima imali su priliku da na štandu ovog udruženja kupe olovku sa bukmarkerom “Zasadi život, budi heroj” i na taj način doniraju novac za izgradnju još jedne, šeste roditeljske kuće.

Svakoga dana u Srbiji jedno dete oboli od raka. Dosadašnji kapaciteti roditeljskih kuća nisu dovoljni. Nova kuća posebno je važna za roditelje koji iz unutrašnjosti dolaze na lečenje u Beograd.

Kod najmlađih koji su na hemioterapiji imunitet je na nuli tako da je mnogo važno da žive, da borave u sterilnim uslovima, da im prevoz do bolnice bude takav. O svemu tome brine NURDOR


–Puno je roditelja iz unutrašnjosti, među kojima sam bila i ja, kojima je previsoka cena plaćanja stana u glavnom gradu. Tu je i problem prevoza od smeštaja do bolnice, lečenje traje u nekim slučajevima i po dve godine. Udruženje NURDOR je uspelo da se izbori za jednu veoma bitnu stvar a to je da roditelji ove dece od skoro primaju punu platu dok im se dete leči. Do sada je važio propis da imaju pravo na bolovanje samo 3-4 meseca što je nedovoljno vremena. Često su u ovu borbu direktno uključene žene, majke koje su ostajale uz svoju decu. Neretko su gubile posao pa je ova izmena jedna od najbitnijih u cilju podrške u našoj zajedničkoj borbi za život najmlađih- izjavila je Bojana Mirović, profesorka srpskog jezika i književnosti u koceljevačkoj osnovnoj školi i predstavnica NURDOR-a u Valjevu, koja je i sama kao roditelj prošla kroz ovu borbu.

Sa ovom humanitarnom organizacijom i njenim radom susrela se prvi put pre osam godina kada joj se dete razbolelo i to je bila jedna od opcija koja joj je u bolnici bila ponuđena. Na početku je bila skeptik, ali je kasnije odlučila da upozna ljude, predstavnike NURDOR-a i tako je krenulo njeno povezivanje sa svim članovima i volonterima u udruženju.



–O tome kroz šta obolelo dete i članovi porodice prolaze, treba pričati što više, i ja o tome mogu da govorim iz prve ruke. Pomalo smo nepoverljivi prema svim humanitarnim organizacijama jer ne znamo kuda ide taj novac. Ali ja, evo, sa ponosom stojim ispred NURDOR-a, zato što je sve ono što se prikupi transparentno i na sajtu se može videti gde se novac troši. Sva sredstva se prikupljaju od građana i nemamo nikakve veze sa državom ili politikom. Donacije pristižu isključivo od humanih ljudi- objasnila je Bojana.

Ona je podsetila da se udruženje do sada izborilo i za pet roditeljskih kuća kao i da je sredstvima dobijenim od dobrih ljudi napravilo bolnicu u Nišu čiji ključevi su predati državi. Ova zdravstvena ustanova za lečenje mališana napravljena je po evropskim standardima, a procenat izlečenja kod dece je veliki i u najvećoj meri zavisi od uslova lečenja.

Važno je da dete oseti da mu je roditelj bezbrižan jer oni svu svoju pažnju usmeravaju ka njemu. Da bi roditelj što manje brinuo i bio usredsređen na sam proces lečenja bitno je da bude lišen briga za posao i egzistenciju, troškove smeštaja, načina prevoza- smatra predstavnica ove humanitarne organizacije koja pruža veoma važnu psiho-socijalnu podršku


–Kod najmlađih koji su na hemioterapiji imunitet je na nuli tako da je mnogo važno da žive, da borave u sterilnim uslovima, da im prevoz do bolnice bude takav. O svemu tome brine NURDOR. Šalje svoje volontere i pomaže roditeljima u roditeljskoj kući prilikom čuvanja dece, organizovanja rođendana, proslave praznika, tako da mališani što manje osete velike promene koje im se u životu u tim trenucima neizostavno dese. Važno je da dete oseti da mu je roditelj bezbrižan jer oni svu svoju pažnju usmeravaju ka njemu. Da bi roditelj što manje brinuo i bio usredsređen na sam proces lečenja bitno je da bude lišen briga za posao i egzistenciju, troškove smeštaja, načina prevoza- smatra predstavnica ove humanitarne organizacije koja pruža veoma važnu psiho-socijalnu podršku.
O značaju ovog vida podrške od strane škole i važnosti poruke koju odrasli svojim postupcima šalju deci govorila je školski psiholog Dragica Simić koja se, kako kaže, sa velikim oduševljenjem uključila u ovu akciju čiju saradnju je inicirala nastavnica Bojana.

Ona je ocenila da je izuzetno važno da obolela deca vide podršku i porodice i školskog druga ali i društva generalno. Na taj način se osećaju prihvaćeno i zato taj segment ne sme da izostane.

–Deca kada vide nas, odrasle, koliko smo uključeni u ovakve priče i koliko su nam one važne, shvataju da je to dobra stvar. Ugledaju se na nas, starije, najpre na roditelje a potom i na nastavnike. Važno je što smo se svi pokrenuli. Odziv dece u ovoj akciji za mene je fascinantan. Pokazali su da su humaniji od odraslih i to baš ohrabruje. U njima se jasno vidi ta saosećajnost koju odrasli negde izgube u svakodnevnim obavezama i ličnim borbama. Uvek sam bila za to da se pomaže dece i, na kraju krajeva, zato i radim ovaj posao koji radim. Oni su bez naše podrške i pomoći bespomoćni- poručila je Simić.

PONOSNA NA ŠKOLU, KOLEGE I ĐAKE
NURDOR svake godine povodom Svetskog dana dece obolele od raka organizuje humanitarne akcije. Prvu takvu su realizovali u koceljevačkom kraju i za gotovo dva dana prodate su sve količine artikala namenjenih za petodnevnu akciju. Osnovci i prosvetni radnici još jednom su pokazali empatiju prema drugima, saosećajnost sa nedaćama bolesnih. Posebno je to izraženo kada su u centru pažnje najmlađi i kada je ugroženo njihovo zdravlje.

Rad sa mladima na razvijanju tolerancije, humanosti i osećaja za druge kontinuirano traje u ovoj školi u kojoj nisu retke akcije ovog tipa kako bi se pomoglo nekom ugroženom školskom drugu.

–U našoj školi, koja je već poznata po humanitarnom radu i jačanju vaspitnog delovanja na naše učenike, cela prethodna sedmica bila je posvećena humanosti, solidarnosti i dobročinstvu. Ispunili smo cilj, jer je prodato mnogo olovaka, a sakupljeni novac doniran organizaciji NURDOR. Još jednom smo pokazali da je naša profesija ostala verna najvišim ljudskim vrednostima i hvala svim učenicima, nastavnicima i roditeljima koji su dali svoj doprinos ovoj akciji. Svoj deci, velikim borcima za život i zdravlje iz sveg srca želimo da istraju i izađu kao pobednici iz te borbe- poželela je direktorka OŠ “Mića Stanojlović” u Koceljevi Sonja Popović.

Ponosna na školu u kojoj radi, na kolege i đake, predstavnica NURDOR-a je izjavila da je zadivljena činjenicom koliko je humanost kod dece razvijena.

–Meni je ovo veliki podstrek i veoma mi je drago što je sredina u kojoj radim veoma raspoložena i spremna da se uključi u ovakve i slične humanitarne akcije, tako da planiramo da, kada je NURDOR u pitanju, nastavimo saradnju- najavila je Mirović.

PORASTAO PROCENAT IZLEČENjA
NURDOR je u početku bio mala organizacija koja je vremenom rasla i danas može da se kaže d je to jedna od najvećih humanitarnih udruženja u našoj zemlji. Njeni predstavnici napominju da je postala snažna zahvaljujući isključivo građanima Srbije koji imaju izraženu potrebu da pomognu.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka sarađuju sa sličnim organizacijama u okruženju, poput Hrvatske ili Italije gde deca iz Srbije koja dođu do određene faze bolesti mogu da se leče potpuno besplatno u bolnici u Bolonji. Dragocena su im iskustva drugih kako bi pronašli najbolji put ka poboljšanju uslova lečenja koji su ključ uspešnog lečenja. U najvećoj meri okrenuti su ka primeru Turske.

–Lično sam bila tamo i imala priliku da posetim sedište najveće organizacije ove vrste u Evropi. Oni su uspeli da naprave svoju bolnicu, svoju školu, svoje malo selo sa roditeljskim kućama. Takođe se finansiraju, kao i mi, iz istih izvora ali mnogo zavisi od standarda građana. U našoj zemlji je porastao procenat izlečenja bar 20 odsto. Ali, Turska je primer zemlje u kojoj je ranije tek 20 procenata bila uspešnost lečenja a danas je on 98, samo zbog odličnih uslova lečenja, što je neverovatno. To je jedina priča koja ima smisla. Jer dovoljna je samo jedna bezazlena infekcija i da ishod kod obolelih bude tragičan- objasnila je Bojana.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa