15. jul 2021.15. jul 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Reč stručnjaka: Darko Simić - Poljoprivredna stručna savetodavna služba Šabac

Priprema zemljišta najvažnija

Savremenim metodama može se poboljšati stanje “loših” zemljišta. Jedan od takvih tipova je i pseudoglej. Nepovoljan za gajenje biljaka, ali uz pravilne mere u budućnosti može davati dobre prinose gajenih kultura. Neke biljne kulture zahtevaju veću primenu kalcijuma, ali nije preporučljivo da se to čini „odokativnom“ metodom, bez konsultacije sa stručnim licima
Jedan od najvažnijih uslova, ako ne i primarni za kvalitetne prinose u poljoprivredi je dobro zemljište koje proizvođaču omogućava da od željene kulture izvuče maksimum i samim tim ostvari dobit kako bi mogao da opstane, ali i širi svoju proizvodnju. Zemljište Mačve i Pocerine znatno se razlikuje po svom sastavu, ali to nije prepreka da poljoprivrednici sa dobrim agrotehničkim merama ostvare dobre rezultate, ističe savetodavac Poljoprivredne savetodavne stručne službe Darko Simić govoreći za naš list o najčešćim problemima i izazovima sa kojima se susreću proizvođači našeg kraja.

-Kod nas nas dominira pseudoglejno (parapodzol) zemljište koje je veoma teško i u svojoj osnovi je kiselo. Kada pominjemo kiselost, taj pojam nije uvek svima baš najjasniji. Ukoliko bismo to uporedili sa organima u telu čoveka paralela bi bila kao da imate problema sa organima za varenje zbog gastritisa, te zbog velike količine kiseline niste u mogućnosti da dobro apsrbujete hranljive materije. Slično je i sa kiselim zemljištem. Njemu nedostaje kalcijuma koji je nosilac stabilne strukture zemljišta i pokazatelj da li je ono kiselo ili ne - kaže Simić napominjući da je najvažnija metoda određivanje PH-a kiselosti.

Uzorkovanje zemljišta
Svake godine PSSŠ radi uzorkovanje zemljišta, te je dobar način za poljoprivrednike da daju uzorak na analizu.

Dobar primer za sve je iskustvo domaćinstva iz Zvezda koje je sledilo preporuke. Poljoprivrednik je prihranjivao biljku u pravom trenutku i pravom količinom. Rezultat je bio sedam tona po hektaru pšenice


- Zemljište je jedan od najakutnijih problema sa kojima se susreću i treba da primenom mera dobiju više od zemlje. U našim laboratorijama imamo više metoda određivanja tipova zemljišta kako bismo našim poljoprivrednicima pomogli da nedostatke reše. Za analizu je potrebno da imaju registrovano gazdinstvo i prijavljenu setvenu kulturu. Savetodavac određuje GPS koordinate parcele za koju želi da se ispita zemljište. To je procedura. Može i sam vlasnik da donese uzorak i nalaz je gotov za sedam dana, a uz njega i objašnjenje kako da leči njivu u narednih nekoliko godina. Posle analize zemljišta ustanovi se tačna količina, kada, kako i koliko. Od doktora dobiju recept za sebe, a od nas za zemlju i kulture. Tu smo da im pomognemo sa savetima, sa njima smo na terenu i uvek spremni da izađemo u susret - ističe savetodavac dodajući da su poljoprivredni proizvođači zainteresovani za edukaciju, ali i da uvek ima prostora za dodatno znanje.

Kiselost se može neutralisati
U Pocerini je upravo parapozol, dok su u Mačvi pojedini delovi zemljišta to postali nakon poplava 2014. godine, ističe Darko Simić naglašavajući da često neznanje dovodi do različitih problema.
-Kada nema kalcijuma onda elementi kao što su aluminijum i gvožđe prave problem. Oslobode se i dominiraju. Ti mikroelementi budu u suprotnosti sa fosforom i kalijumom, sastojcima koje apliciramo u zemljište, te i ne vidimo rezultate. Stvaraju se hemijska jedinjenja koja ne prijaju biljkama. Poljoprivrednici troše energiju, snagu, a ne vide rezultate. Sve ovo je jednostavno rešivo sa pristupačnim melioracijama. Pomenuli smo da je došlo do narušavanja kvaliteta zemljišta u Mačvi (Tabanović, Štitar, Slepčević, Dublje, Klenje) gde ne bi trebalo da imaju problema sa kiselošću.



Pravilna primena kalcijuma ključ
Neke biljne kulture zahtevaju veću primenu kalcijuma, ali nije preporučljivo da se to čini „odokativnom“ metodom, bez konsultacije sa stručnim licima. Ukoliko se unese previše kalcifikata može doći do suprotnog efekta.

-Lucerka i soja ne „vole“ kiselo zemljište i traže kalcijum. Ukoliko ga nema dovoljno i ne bude adekvatno implementirano neće biti moguće dobiti dobru biljku i kasnije masu neophodnu za proizvodnju stočne hrane. Neznanje, neadekvatna primena „leka“zemljište dovodi do disbalansa. Iz najbolje namere, preterana upotreba kalcifikata i kreča su problem. Lakše je raditi sa kiselim zemljištima, jer je potrebno dodati neke elemente, nego kada ona pređu u slana -dodaje Simić.

Konstantna edukacija poljoprivrednika
Poljoprivredna stručna savetodavna služba aktivno učestvuje u edukaciji i savetovanju nekoliko desetina hiljada poljoprivrednika šabačkog kraje, te je moguće uočiti gde, kada i kako treba postupati.

-U četiri opštine posmatramo 125.000 hektara zemljišta, a oko 70% je pseudoglejno. Ovo je jedan od glavnih razloga što nije uvek moguće ostvariti prinose koji su profitabilni za domaćinstvo. Za primer možemo uzeti pšenicu, prosek je 5 tona po hektaru. Iskustvo službe kaže da je upravo zemljište glavni faktor za niži prinos. Godina iza nas je pokazala da su bili skoro pa idealni uslovi i veći prinosi. Dobar primer za sve je iskustvo domaćinstva iz Zvezda koje je sledilo preporuke. Poljoprivrednik je prihranjivao biljku u pravom trenutku i pravom količinom. Rezultat je bio sedam tona po hektaru pšenice. Kada se sve sagleda, na deset hektara, imao je dva puta više prinosa i uštedeo dve tone đubriva koje je preusmerio na drugu kulturu. U narednoj godini imao je još veći prinos, sa sedam, porastao je na 10 tona.

Zemljište je jedan od najakutnijih problema sa kojima su susreću i treba da primenom mera dobiju više od zemlje. U našim laboratorijama imamo više metoda određivanja tipova zemljišta kako bismo našim poljoprivrednicima pomogli da nedostatke reše


Nisu sve metode skupe
Reč struke, pravila primena prihrane u pravo vreme i pravim količina ključ je dobih i kvalitetnih prinosa. Iako deluje komplikovano i finansijski zahtevno, Simić tvrdi da se kroz primenu određenih mera koje ne zahtevaju velike novčane izdatke može ostvariti uspeh.

-Primena kalcifikata je pravi lek. Njih ima u različitim formama i nisu skupi. Vraćanje stabilne PH strukture i samim tim dobijanje značajnih prinosa. Saturacioni mulj iz Pećinaca, karbonati iz kamenoloma su neki od načina. Jedan šleper mulja (25 tona) može da izleči 3 do 4 hektara najlošijeg zemljišta za period od 8 do 10 godina. Ono što je posebno je što to košta oko 100 evra. Kada se sve to izračuna, benefiti su mnogobrojni. Svesni smo da rad poljoprivrednika mora da bude isplativ, da on mora da nastavi sa proizvodnjom. Veoma težak život i posao, traži maksimalnu posvećenost, vreme i zbog toga je veoma važno da izvuku maksimum iz svega.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa