Info

2. septembar 2021.2. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

POTPISAN SPORAZUM SA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA KOJI ĆE IZVODITI
RADOVE NA ENERGETSKOJ SANACIJI NA TERITORIJI GRADA ŠAPCA

Prednost za prigradska i seoska naselja

Na Javni poziv za spoljašnju stolariju prijavilo se pet firmi dok su se tri firme prijavile za instalaciju kotlova. Polovinu novca za zamenu dotrajalih vrata i prozora i za ugradnju kotlova subvenionisaće država i lokalna samouprava, a drugu polovinu građani. Ministarstvo je za ovaj projekat izdvojilo gradu Šapcu sredstva u iznosu od 5 miliona. Naš grad će izdvojiti sredstva u istom iznosu, a građani drugu polovinu, istakao je gradonačelnik Pajić
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić proteklog petka potpisao je Sporazum o tehničkoj saradnji sa privrednim subjektima koji su se prijavili po Javnom pozivu za sprovođenje mera energetske sanacije na teritoriji grada Šapca.

Šabac je jedan od 67 gradova i opština kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo finansiranje energetske sanacije. Javni konkurs raspisuje se za dve mere: za zamenu spoljnih prozora i vrata i za nabavku i instalaciju kotlova na biomasu.

- Na Javni poziv za spoljašnju stolariju prijavilo se pet firmi dok su se tri firme prijavile za instalaciju kotlova. Polovinu novca za zamenu dotrajalih vrata i prozora i za ugradnju kotlova subvenionisaće država i lokalna samouprava, a drugu polovinu građani. Ministarstvo je za ovaj projekat izdvojilo gradu Šapcu sredstva u iznosu od 5 miliona. Naš grad će izdvojiti sredstva u istom iznosu, a građani drugu polovinu, istakao je gradonačelnik Pajić i dodao da je ove godine u pitanju pilot projekat, a da će u narednoj biti izdvojena znatno veća sredstva za veliki broj domaćinstava - Zajedno sa državom razvijamo Šabac kao grad budućnosti”.

Pored Sporazuma, potpisani su i pojedinačni ugovori koji se odnose na samu realizaciju mera energetske efikasnosti i kojima se bliže određuje postupak i detaljnije regulišu međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Zahtev se podnosi uz prijavni formular. Potrebno je dostaviti fotokopiju ili očitanu elektronsku ličnu kartu za vlasnika nepokretnosti kao i fotokopiju ili očitanu ličnu kartu za članove domaćinstva. Takođe, potrebno je dostaviti rešenje o utvrđivanju poreza na imovinu fizičkih lica kako bi se utvrdila površina nepokretnosti na koju se podnosi prijava. Potrebno je priložiti i poslednji račun za potrošnju električne energije, a jedan od najbitnijih dokumenata jeste predračun direktnih izvođača na osnovu koga će se opredeliti sredstva iz budžeta grada. Sam tekst konkursa je vrlo jasan, sadrži kriterijume za dodelu sredstava i način apliciranja.


- Na ovaj način stvoren je preduslov za raspisivanje Javnog konkursa za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na teritoriji grada Šapca za 2021 godinu. Jako je bitno naglasiti da se mere energetske efikasnosti odnose na teritoriju grada Šapca gde nije moguće izvršiti priključke na postojeću gasovodnu i toplovodnu mrežu. Dakle, radi se o prigradskim naseljima i seoskom području, naglasio je
načelnik Gradske uprave Aleksandar Jovanović.

Javni konkurs za učešće građana sa prigradskog i seoskog područja u sprovođenju mera energetske sanacije objavljen je 30. avgusta 2021. godine na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Šapca i na sajtu Grada. Konkurs će trajati 21 dan.

Pravo učešća na konkursu imaju vlasnici kuća i stanova koji imaju prebivalište na nepokretnosti za koju podnose prijavu. Pored toga, potrebno je da podnesu dokaz da je nepokretnost izgrađena pre donošenja propisa o izgradnji, da je građevinska dozvola izdata po redovnoj proceduri za izdavanje građevinske dozvole, da je građevinska dozvola dobijena iz postupka legalizacije ili ozakonjenja ili dokaz da je u toku postupak ozakonjenja ili uknjižbe na nepokretnost.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa