Инфо

2. септембар 2021.2. сеп 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ СА ПРИВРЕДНИМ СУБЈЕКТИМА КОЈИ ЋЕ ИЗВОДИТИ
РАДОВЕ НА ЕНЕРГЕТСКОЈ САНАЦИЈИ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ШАПЦА

Предност за приградска и сеоска насеља

На Јавни позив за спољашњу столарију пријавило се пет фирми док су се три фирме пријавиле за инсталацију котлова. Половину новца за замену дотрајалих врата и прозора и за уградњу котлова субвенионисаће држава и локална самоуправа, а другу половину грађани. Министарство је за овај пројекат издвојило граду Шапцу средства у износу од 5 милиона. Наш град ће издвојити средства у истом износу, а грађани другу половину, истакао је градоначелник Пајић
Градоначелник Шапца др Александар Пајић протеклог петка потписао је Споразум о техничкој сарадњи са привредним субјектима који су се пријавили по Јавном позиву за спровођење мера енергетске санације на територији града Шапца.

Шабац је један од 67 градова и општина којима је Министарство рударства и енергетике одобрило финансирање енергетске санације. Јавни конкурс расписује се за две мере: за замену спољних прозора и врата и за набавку и инсталацију котлова на биомасу.

- На Јавни позив за спољашњу столарију пријавило се пет фирми док су се три фирме пријавиле за инсталацију котлова. Половину новца за замену дотрајалих врата и прозора и за уградњу котлова субвенионисаће држава и локална самоуправа, а другу половину грађани. Министарство је за овај пројекат издвојило граду Шапцу средства у износу од 5 милиона. Наш град ће издвојити средства у истом износу, а грађани другу половину, истакао је градоначелник Пајић и додао да је ове године у питању пилот пројекат, а да ће у наредној бити издвојена знатно већа средства за велики број домаћинстава - Заједно са државом развијамо Шабац као град будућности”.

Поред Споразума, потписани су и појединачни уговори који се односе на саму реализацију мера енергетске ефикасности и којима се ближе одређује поступак и детаљније регулишу међусобна права и обавезе уговорних страна.

Захтев се подноси уз пријавни формулар. Потребно је доставити фотокопију или очитану електронску личну карту за власника непокретности као и фотокопију или очитану личну карту за чланове домаћинства. Такође, потребно је доставити решење о утврђивању пореза на имовину физичких лица како би се утврдила површина непокретности на коју се подноси пријава. Потребно је приложити и последњи рачун за потрошњу електричне енергије, а један од најбитнијих докумената јесте предрачун директних извођача на основу кога ће се определити средства из буџета града. Сам текст конкурса је врло јасан, садржи критеријуме за доделу средстава и начин аплицирања.


- На овај начин створен је предуслов за расписивање Јавног конкурса за суфинансирање мера енергетске ефикасности на територији града Шапца за 2021 годину. Јако је битно нагласити да се мере енергетске ефикасности односе на територију града Шапца где није могуће извршити прикључке на постојећу гасоводну и топловодну мрежу. Дакле, ради се о приградским насељима и сеоском подручју, нагласио је
начелник Градске управе Александар Јовановић.

Јавни конкурс за учешће грађана са приградског и сеоског подручја у спровођењу мера енергетске санације објављен је 30. августа 2021. године на огласној табли Градске управе града Шапца и на сајту Града. Конкурс ће трајати 21 дан.

Право учешћа на конкурсу имају власници кућа и станова који имају пребивалиште на непокретности за коју подносе пријаву. Поред тога, потребно је да поднесу доказ да је непокретност изграђена пре доношења прописа о изградњи, да је грађевинска дозвола издата по редовној процедури за издавање грађевинске дозволе, да је грађевинска дозвола добијена из поступка легализације или озакоњења или доказ да је у току поступак озакоњења или укњижбе на непокретност.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa