16. septembar 2021.16. sep 2021.
Pegavost lista višnje i trešnje
Blumeriella jaapii

Pegavost lista višnje i trešnje

U toplim i kišnim godinama povoljnim za širenje bolesti, već krajem jula i početkom avgusta može doći do potpune defolijacije napadnutih stabala. Prouzrokovač bolesti je gljiva Blumeriella jaapii koja izaziva prevremeno opadanje lišća i to dovodi do opšteg slabljenja voćaka i njihovog sušenja posle višegodišnje pojave
Pegavost lista višnje i trešnje prisutna je u Evropi od 50-tih godina prošlog veka i izaziva značajne štete u proizvodnim zasadima višnje i trešnje i u rasadničarskoj proizvodnji. U toplim i kišnim godinama povoljnim za širenje bolesti, već krajem jula i početkom avgusta može doći do potpune defolijacije napadnutih stabala. Prouzrokovač bolesti je gljiva Blumeriella jaapii koja izaziva prevremeno opadanje lišća i to dovodi do opšteg slabljenja voćaka i njihovog sušenja posle višegodišnje pojave. Tokom jula se na licu lista razvijaju sitne crveno ljubičaste pege, a na naličju lista se na mestu pege razvija svetla naslaga letnjih konidija. Pege se prvo pojavljuju uz ivicu lista, a kasnije se šire prema sredini. Kad se na jednom listu nalazi veliki broj pega, on poprimi crvenkastožutu boju i otpadne. Lisne peteljke, plodovi i pupoljci su ređe zaraženi. Na njima se simptomi ispoljavaju u vidu nekrotičnih pega i beličaste prevlake.

Ovaj patogen prezimljava u opalom lišću i na granama. Primarne infekcije se zavisno od klimatskih uslova ostvaruju askosporama tokom aprila i maja, a sekundarno širenje bolesti omogućuju letnje konidije tokom letnjih meseci.

Mere suzbijanja uključuju sadnju otpornih sorti, uništavanje zaraženog opalog lišća i prskanje fungicidima. Sa hemijskom zaštitom se počinje čim se pojave prvi znaci bolesti. Prskanje je najbolje izvršiti dan ili dva pre najavljenih padavina. Za suzbijanje uzročnika pegavosti lista višnje i trešnje registrovani su fungicidi na bazi mankozeba, dodina, kao i fungicidi na bazi bakra.
Slobodan Gošić PSSS Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa