14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Nova sezona u Šabačkom pozorištu

Kad se mrtvi probudimo

„Život se mora živeti autentično, da čovek ima šansu za ljubav i sreću ali one ipak nisu beskrajne, i moraju se iskoristiti na vreme, i takođe imperativi karijere i slave ne mogu da zamene i nadoknade intimnu sreću. Likovi ove drame su višeslojni i daju predivan prostor glumcima za bogatu i potresnu igru“, reditelj Stevan Bodroža
Premijerom predstave „Kad se mi mrtvi probudimo“ Šabačko pozorište započelo je novu sezonu. Praizvedba drame na Velikoj sceni lokalnog teatara urađena je prema tekstu norveškog pisca Henrika Ibsena, u režiji Stevana Bodrože.

Drama bez srećnog kraja, kako reditelj ističe, donosi specifičan pogled na umetnika i stvaralaštvo. Egzistencijalna i stvaralačka kriza obuzima vajara Rubeka (Vladimir Milojević). Kako bi otključao sakrivene odaje inspiracije sa suprugom Majom (Sonja Milojević) odlazi na putovanje novog početka, ali svog suštinskog kraja. Najviši vrh gde se vide sve krasote sveta biće njegova Pirova pobeda i pad.
U bespuću, više egzistencijalnom nego prostornom Ibsen postavlja svoje likove, uklete duše davno izgubljene u vremenu i hladnim norveškim fjordovima. Neočekivani susret umetnika i nekadašnje muze Irene (Aneta Tomašević) ne nosi obećanje nade, već još bolnije suočavanje sa promašenošću života i neodstižnošću iskupljenja.

Nagrada „Boris Kovač“ za Olgu Dimitrijević
Umetničko veće Šabačkog pozorišta koje čine glumica Aneta Tomašević, glumac Ljubiša Barović i glumac Vladimir Milojević donelo je jednoglasnu odluku da godišnja nagrada „Boris Kovač“ za poseban doprinos Šabačkom pozorištu u sezoni 2020/2021 bude dodeljena Olgi Dimitrijević za tekst i režiju predstave „Radio Šabac“. „U vremenu kada su se otuđenost, usamljenost i strah, kao posledice globalne pošasti nadvile kao pretnja nad svima nama, više nego lekovito je podsetiti se onih svetlih trenutaka iz ne tako davne prošlosti u kojima su solidarnost, zajedništvo, briga za bližnjeg i bolje sutra bili nešto što se podrazumevalo. Kroz priču o osnivanju, razvoju i zlatnim danima kolektiva koji je mnogima i danas jedna od prvih asocijacija kada se pomene grad Šabac, Olga Dimitrijević je uspela da dotakne teme koje se tiču, ne samo lokalne zajednice, već imaju mnogo širi, univerzalni značaj. Učešće predstave „Radio Šabac“ na Sterijinom pozorju i nagrada za najbolji tekst savremene drame Olgi Dimitrijević samo su potvrda više da je iskorak Šabačkog pozorišta na polje dokumentarnog bio više nego uspešan“, navodi se u obrazloženju nagrade.
-Smatram da je nagrada dolazi kao potvrda da smo imali veoma lep radni proces u Pozorištu i napravili predstavu koja nam je i društveno-politički relevantna, ali i emotivno - istakla je Olga Dimitrijević.


-Kao što arktički led nikada ne može da procveta tako ni životi glavnih junaka ove Ibsenove drame ne mogu da se regenerišu. Milost koju su dobili od sudbine, ili Boga, jeste da se sretnu i zajedno napuste ovaj svet, „dolinu suza“ u kojoj nisu uspeli da ostvare svoje ljubavi, čežnje, nade i snove o sreći - kaže Bodroža o delu i poetskom upozorenju koje nam šalje Ibsen. Nada se, možda, ogleda u liku divljeg veleposednika (Ljubiša Barović), spremnog za život od akcije.

Foto: Glas Podrinja


- Život se mora živeti autentično, da čovek ima šansu za ljubav i sreću ali one ipak nisu beskrajne, i moraju se iskoristiti na vreme, i takođe da imperativi karijere i slave ne mogu da zamene i nadoknade intimnu sreću. Likovi ove drame su višeslojni i daju predivan prostor glumcima za bogatu i potresnu igru - dodaje reditelj i napominje da je rad sa šabačkim ansamblom bio veoma plodonosan.

-Tekst je bio težak i zahtevan, ali mi se čini da toga nismo ni bili svesni. Ipak, rad sa glumcima znatno mi je olakšao prodiranje u suštinu. Ovo je poslednji Ibsenov komad u kom se on obračunava sa svojim životnim pozivom umetnika, gde pokušava da dokuči da li je sve što je stvarao imalo smisao. Delo postavlja brojna pitanja, ali ne daje definitivne odgovore, kao i predstava. Mislim da smo napravili predstavu sa emocijama koju će publika razumeti i da će moći da se poveže sa njom - naveo je Bodroža napominjući da je predstava rezultat dobre prakse da reditelji biraju dramska dela koja će preneti na scenu, te se nada dugom životu predstave, kao i v.d. direktor Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić koji je iz pozicije prvog čoveka teatra ušao u lik Upravnika u novom komadu „Kad se mi mrtvi probudimo“.

Režija: Stevan Bodroža
Scenografija: Vesna Popović
Kostimografija: Selena Mladenović
Dizajn svetla: Radomir Stanković
LICA:
Profesor ARNOLD RUBEK, vajar - VLADIMIR MILOJEVIĆ
Gospođa MAJA RUBEK, njegova žena - SONjA MILOJEVIĆ
Upravnik banje - VLADIMIR VASILIĆ
Veleposednik, ULFHEJM - LjUBIŠA BAROVIĆ
Dama na proputovanju, IRENE - ANETA TOMAŠEVIĆ
Milosrdna sestra - ALEKSANDRA RISTIĆ


- Povratak na scenu posle 10 godina pauze je velika čast, odgovornost i ljubav. Nije bilo teško ponovo biti na sceni. To se nikada ne zaboravlja, bilo je veliko zadovoljstvo. Reditelj Stevan Bodroža predano je radio sa nama, od čitanja teksta do generalne probe. Proses je bio zahtevan, ali veoma lep. Uveren sam da smo uradili dobru predstavu koja će dugo živeti, ne samo na sceni našeg pozorišta, već i na scenama širom Srbije.

Nova izvedba predstave „Kad se mi mrtvi probudimo“ zakazana je za 26. oktobar od 20 časova.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa