16. decembar 2021.16. dec 2021.
Garderober na sceni
Za kraj godine nova premijera u Šabačkom pozorištu

Garderober na sceni

„Siguran sam da će šabačka publika, koja nepogrešivo ume da prepozna dobro pozorište, uživati u ovoj predstavi i ostvarenjima sjajnih glumaca ovog ansambla, i da će „Garderober“ dugo ostati na sceni Šabačkog pozorišta“, kaže reditelj predstave Miško Milojević
Šabačko pozorište za kraj kalendarske 2021. godine za publiku pripremilo je novu premijeru. Na Velikoj sceni od 20 časova, 22. decembra, biće odigrana predstava Garderober u režiji Miška Milojevića.

-„Garderober“ Ronalda Harvuda je jedan od najboljih i najpopularnijih komada koji na pomenuti način tretira pozorišni mehanizam. Napisan je sa mnogo duha, tragikomičnih elemenata i ironičnih opaski. Međutim, ono što je važno i ono što čini da je ovaj komad jedno od najboljih dela britanske dramske književnosti druge polovine XX veka je činjenica da se ovo delo ne zadovoljava anegdotskim pristupom fenomenu backstage-a već otkriva neke druge, mnogo ozbiljnije, višeslojne teme koje zadiru u život umetnika i čoveka uopšte. Siguran sam da će šabačka publika, koja nepogrešivo ume da prepozna dobro pozorište, uživati u ovoj predstavi i ostvarenjima sjajnih glumaca ovog ansambla, i da će „Garderober“ dugo ostati na sceni Šabačkog pozorišta – kaže reditelj predstave i dodaje da se radnja „Garderobera“ odvija se tokom januarske noći 1942. godine u jednom engleskom provincijskom pozorištu gde se, pod pretnjom stalnih nemačkih vazdušnih napada, šekspirijanska trupa, pod vođstvom ostarelog glumca-upravnika Sera, sprema da odigra 227. predstavu „Kralja Lira“.

Uz sve nedaće koje su ih zadesile, počev od nervog sloma glavnog aktera za koga se ne zna da li će biti u stanju da odigra predstavu, uz ogromno angažovanje Normana, Serovog vernog i nezamenjivog garderobera i pratioca, predstava se uspešno završava.

-Osovinu ovog komada čini odnos Normana i Sera, garderobera koji često u svom nastojanju da povrati Sera u život podseća zapravo na Ludu kralja Lira i to dvojstvo Ser / Lir i Norman / Luda daje posebnu dimenziju ovoj drami. Taj odnos je naravno baziran na arhetipskom modelu Gospodar / Sluga. Norman ne živi svoj život. On je svestan da njegov život postoji samo do onog trenutka dok ga proživljava kroz Sera – ističe Milojević.

Dramska intriga dešavanja iza scene postaje samo okvir koji zamenjuje mnogo važnija tema preispitivanja sudbina aktera ove drame, njihovih života, sumnji, ograničenosti, prolaznosti i suočavanja sa samim sobom.

Svi likovi „Garderobera“ neostvareni su do kraja. Razapeti su između ambicija, htenja, nadanja i svesti o sopstvenoj ograničenosti i kako se komad odvija, u žanrovskom smislu, menja se od tragikomedije do drame sa ozbiljnim tragičnim aspektima.

Ovo je komad gde svi glumci imaju mogućnost da ostvare odlične, zanimljive likove, a uloge Normana i Sera su jedne od onih koje svaki glumac priželjkuje u svojoj karijeri.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa