Info

3. februar 2022.3. feb 2022.
Problemi koji se mogu desiti pri setvi ozimih strnina

Kvalitet zavisi od spretnosti i iskustva

Čin setve podrazumeva ulaganje (usejavanje) semena u pripremljeni setveni sloj. Postoje različiti tipovi setve kao što su.

1. Setva sejalicama kad su u pitanju pšenice, radi se uskoredim sejalicama. Takva setva daje optimalni sklop tj, preporučeni broj biljaka po m.
2. Omašna setva koja je i bila jedina pre razvoja poljoprivredne mehanizacije. Podrazumeva setvu iz ruke, odnosno setvu čiji kvalitet zavisi od spretnosti, iskustva izvođača. Ne može se obezbediti dobar optimum biljaka po metru kvadratnom kao i optimalni životni prostor potreban za nesmetan rast i razvoj biljke.
3. Setva rasipačem slična je omašnoj setvi i nužno je zlo kad su otežani uslovi (vlažnost zemljišta , kratki rokovi setve to jest ističe optim alno vreme za setvu).

Optimalni broj biljaka ili norma setve se najbolje postiže setvom sejalicama jer seme izlazi iz vitacijom tako da razlika u masi zrna ne predstavlja problem. Kod druga dva tipa setve neusklađenost težine semena (nekalibrinisano) je problem gustine. Teža semeta lete bliže i obrnuto tako da je optimalnu gustinu setve teže postići. Životni prostor potreban za dobro bokorenje kasnije za rast i razvoj po feno fazama je neusklađen. Ovaj nedostatak prouzrokuje gušće i slabo zasejane oaze na parceli. Pa tako imamo velik dizbalans težine zrna, moze se desiti skroz prazna bez endosperma odnosno bez upotrebne vrednosti. Gusta setva smanjuje dobar razvoj biljke kako po bujnosti lisne mase koja je nosilac fotosinteze odnosno smanje prinosa, kvaliteta i količine upotrebljivog zrna. Kod gusto posejanih površina vreba opasnost od patogena mnogo više nego kod setve sejalicama gde je optimalna gustina kao i životni prostor. Povećanje infekcija povećava ulaganja pa čak može i da odnese rod u celini ako se ne odreaguje blagovremeno. Ako se i odreaguje na vreme gaženje već velikih useva uzima svoj danak u smanjenju prinosa. Nažalost suvo ratarenje kako je kod nas najčešće postaje neprotifabilno još ako sebi dozvolimo lošu setvu , nedeklarisano seme lošeg genetskog potencijala propast je neminovna. Zamolio bih naše poljprivrednike da razmisle šta im je bolje raditi. Sve prednosti su na setvi sejalicama smanjuje se zatrpavanje semena (drljanje) ali i kad je setva rasipačima morate ga dobro zadljati.
Dipl.Ing Sušić Jovan PSSS Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa