22. septembar 2022.22. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

POSLE DVE GODINE PONOVO – MALOGOSPOJINSKI VAŠAR

Pa bili smo tamo. Tako nam i treba

Posebna atrakcija bio je ringišpil koji je sa visine od 20ak metara pružao neverovatan panoramski pogled na grad. Možda i najoriginalniju reklamu imala su dva momka koji su imali “kradene parfeme na akciji”. Deo Vašara sa polovnom robom nudi sve što postoji, a i ne postoji, jer ni sami prodavci često nisu umeli da daju odgovor na pitanja posetilaca čemu nešto služi
Nakon dve godine pauze ponovo je održan Malogospojinski vašar i to na staroj lokaciji, Mihajlovcu. Trajao je gotovo deset dana, a iako je kiša često padala izgleda da nije mnogo pokvarila ni uživanje posetiocima, ni posao prodavcima. Videlo se da su se šapčani uželeli Vašara, pa je u nedelju, prvog dana bez kiše, gužva bila skoro pa nezapamćena. Teško se uopšte moglo videti šta se nalazi na tezgama od brojnog sveta koji se tiskao oko njih.

Prvi je sa radom početo luna-park, na radost najmlađih, ali i nešto starijih za koje su ove godine stigle i neke nove sprave. Posebna atrakcija bio je ringišpil koji je sa visine od 20ak metara pružao neverovatan panoramski pogled na grad. Tradicionalno, tražilo se mesto više u autićima na sudaranje, a za hajrabrije tu su bile “kamikaze” i još nekoliko adrenalinskih sprava. Nostalgičari su dozu zabave potražili na “balerini” ili u hvatanju zečice na ringišpilu.

Foto: "Glas Podrinja"


Deca su na raspolaganju imala različite sprave za vozanje i skakanje, a za one sa hrabrijim roditeljima tu je bio i “rolerkoster”. Prosečan posetilac sa decom najverovatnije je ovde ostavio najviše novca, jer su vožnje koštale od 150 dinara, pa do 400 za pet minuta u lopti na vodi.

Foto: "Glas Podrinja"


Na tezgama sa novom robom moglo se naći svega, od garderobe, obuće, igračaka, pokućstva, tehnike i alata, do kozmetike i kućne hemije. Možda i najoriginalniju reklamu imala su dva momka koji su imali “kradene parfeme na akciji”. Ženski donji veš se mogao kupiti za 50 dinara, a paketi čarapa za 200 do 300 dinara. Igračke za decu su bile skuplje nego po gradu, a stekao se utisak da su neki prodavci cene formirali po slobodnoj proceni koliko je roditelj u mogućnosti ili spreman da plati za osmeh svog mališana.

Foto: "Glas Podrinja"


-Prodavci su nervozni. Možda ih je vreme poremetilo, verovatno su očekivali više. Čini mi se da je ranije bio veći izbor novih stvari, a sada je uglavnom polovna roba i to četvrta, peta ruka. To možda i jeste obeležje Vašara, ali videla sam i dosta nefunkcionalnih stvari kojima je mesto samo u kontejneru, navodi naša sugrađanke Ivana.

Ko se sa Vašara vratio bez varjače, liciderskog srca i ratluka, žele bombona ili alve kao da nije ni bio.

Foto: "Glas Podrinja"


-Gazda je iz Sarajeva, ali se slatkiši prave u Beogradu. Dolazimo ovde već nekoliko godina i ne primećuje se razlika u odnosu na ranije godine, iako je bilo dosta kiše. Kada pada manje je ljudi, ali je zato u nedelju bila tolika gužva da se nadoknadilo sve. Bilo je nemoguće stići sve uslužiti. Nezgodno je za nas koji radimo što su noći hladne, a mi stojimo na jednom mestu, kaže Ljilja koja dolazi iz Beograda i dok traje vašar bude smeštena kod jedne žene u gradu.

Deo Vašara sa polovnom robom nudi sve što postoji, a i ne postoji, jer ni sami prodavci često nisu umeli da daju odgovor na pitanja posetilaca čemu nešto služi. Oštro oko može pronaći izuzetno vredne i korisne komade, a često na gomili bude krš koji ni uz najbolju volju ne može imati namenu.

Uporni su preturali po gomilama sa garderobom tražeći adekvatne komade, koji su se mogli kupiti i za 50 dinara. Bilo je tu budni od prirodnog krzna, komada markirane odeće, nove obuće, ali i kostima za maskembale, raspadnutih cipela, flekavih stvari za bebe.

Foto: "Glas Podrinja"


Cene polovnih knjiga su bile neznatno niže nego novih. Na ovom svojevrsnom “sajmu tehnike” oni koji vole da rizikuju mogli su da nađu i tehničke uređaje i da uz cenkanje dobiju povoljnu cenu, ali i “mačku u džaku”. Na tezgama se moglo naći i pravih i lažnih antikviteta.

-Mi koji često idemo na buvljak vidimo da su ovde cene više, a nisam video ništa što nema na redovnim buvljim pijacama, kaže jedan naš sugrađanin.

I naravno – Vendi i Era
Šabački vašar nadaleko je poznat po dobrom provodu. Pod velikim brojem šatora veliki broj i muzičkih imena, manje ili više poznatih. Godinama unazad najveću pažnju privlači šator pod kojim gostuje estradna “umetnica” Vendi, a ove godine društvo joj je pravio i kolega Era, ali i dosta manje atraktivnih imena, a brojni posetioci se guraju ipred ulaza kako bi bar bacili pogled na atmosferu unutra.
Svake godine snimci sa ovih nastupa šire se društvenim mrežama uz zgražavanje i sablažnjavanje “poštenog sveta”. Međutim, ovi nastupi nisu ništa skaradniji od scena koje se mogu videti na pojedinim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, kao što i mnoge estradne zvezde i dive na svojim nastupima nemaju ništa više garderobe od Vendi. Mnogi na ove nastupe odlaze ne da bi uživali u dobroj muzici, nego da bi bili deo nečeg specifičnog, što ne može da se doživi na drugim mesta, a i to je deo šabačkog vašara.

Pažnju posetilaca privlačile su i stilske garniture za sedenje i umetničke slike u glomaznim ramovima.

-Roba je iz Italije. Ovu garnituru sa dve fotelje dajem za 1.500 evra, a onu manju za 1.000 evra. Imam još dosta robe i zadovoljan sam prodajom i posetom. Nije lošije nego prethodnih godina. Kiša nam nije problem, nego što je hladno, kaže Mića iz Tabanovića.

Delovi za automobile, alati, moto oprema, privlačili su pažnju muškog dela posetilaca.
Mogla se naći i sportska oprema, sprave za vežbanje, rasparno posuđe, pa i više modela invalidskih kolica.

Foto: "Glas Podrinja"


Čak i najveći skeptici mogli su da pronađu nešto korisno. Oni koji misle da za njih nije bilo ništa, trebali su da odu još jednom i pogledaju malo bolje.

-Prvi put sam u Šapcu na Vašaru. Od skoro se i bavim prodajom polovne robe, odnosno, od kada sam otišao u penziju i to mi je dodatni izvor prihoda. Imam svega i zadovoljan sam posetom i prodajom. Posebno je veliko interesovanje za kofere, navodi Branko iz Novog Sada, koji je kofere cenio 2.000, ali ste ih mogli dobiti i za 1.500, dok im je u prodavnicama cena nekoliko puta veća.

Foto: "Glas Podrinja"


Miris pečenja i roštilja osećao se na svakom delu Vašara. Prodao se ogroman broj pečenih prasaca i jaganjaca, a ispred jednog od najposećenijih šatora vrteko se istovremeno 25 ražnjeva koji su uvek bili puni.

Foto: "Glas Podrinja"


Bilo da vam se na vašaru svidelo ili nije, sve stane u stihove Mike Antić “Hoćemo li u Šabac na Vašar? Pa bili smo tamo. Tako nam i treba”.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa