Info

3. novembar 2022.3. nov 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

180 GODINA OD ROĐENjA STOJANA NOVAKOVIĆA

Sećanje na velikana

Stojan Novaković je bio srpski državnik, diplomata, istoričar, kritičar, književnik i akademik. Kao političar, obavljao je nekoliko visokih državnih funkcija
Povodom 180 godina od rođenja jednog od najistaknutijih srpskih intelektualaca s kraja 19. i početka 20. veka, Šapčanina Stojana Novakovića, predstavnici grada položili su vence kraj spomen biste u parku kod Sokolane.

-Podsećanje na dan rođenja jednog od najznačajnijih Šapčana je nešto što treba da negujemo i baštinimo u našoj kulturi sećanja kako bi generacije koje dolaze znale o naučniku, državniku i akademiku Stojanu Novakoviću koji je dao veliki doprinos Srbiji kao diplomata, ali i kao naučnik ostavljajući značajna dela. Grad Šabac je odao počast ovom velikanu kroz imanovanje obrazovne ustanove po njemu, ulicu, bistu i spomen poloče u Masarikovoj ulici gde je rođen. Naša obaveza je da se uvek sećamo ljudi koji su ostavili dubok trag u istoriji, kulturi i nauci našeg grada i zemlje – rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Stojan Novaković je bio srpski državnik, diplomata, istoričar, kritičar, književnik i akademik. Kao političar, obavljao je nekoliko visokih državnih funkcija. Bio je predsednik Ministarskog saveta Kraljevine Srbije u dva navrata, takođe je služio i kao ministar u više resora u nekoliko vlada upravnik Narodne biblioteke i profesor Velike škole, predsednik Srpske kraljevske akademije i prvi predsednik Srpske književne zadruge, bio je ministar prosvete i predsednik vlade. Predstavljao je Srbiju kao poslanik u Carigradu, Parizu i Petrogradu. Rođen je u Šapcu, 01. novembra 1842. godine, a preminuo je 1915. u Nišu.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa