6. april 2023.6. apr 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Član gradskog veća Milutin Stojinović o merama Grada i podsticajima
za poljoprivrednu proizvodnju

Podrška i pomoć poljoprivrednicima

„Za 2023. godinu opredeljeno je 130 miliona dinara za poljoprivredu i to je najveći iznos do sada, a od toga je 35 miliona za traktore. Promovišemo mere, razgovaramo sa poljoprivrednicima i ukazujemo koji su podsticaji dostupni. Želimo da budemo partneri, podrška našim poljoprivrednicima, tako je i važno da stvari planiramo i projektujemo na dobar način“, kaže Član gradskog veća Milutin Stojinović
Tokom protekle godine 34 poljoprivrednika sa teritorije grada Šapca iskoristilo je mogućnost povraća podsticajnih sredstava za nabavku novih traktora snage do 60 kw. Ova mera pokazala se kao dobra za sve one koji žele da obnove mehanizaciju i unaprede svoju proizvodnju. Milutin Stojinović, član Gradskog veća za poljoprivredu navodi da se najčešće radi o mladim nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, ali da godine nisu uslov za dobijanje podsticaja. Ono što je neophodno da poljoprivrednici znaju je da se podsticaji dobijaju nakon kupovine traktora.

Foto: Glas Podrinja, Milutin Stojinović, član Gradskog veća za poljoprivredu


Povraćaj 50% sredstava za kupovinu novih traktora
Od uslova potrebno je da imaju prebivalište na teritoriji grada Šapca, da je kupac nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji grada Šapca i da dan podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja, nema evidentiranih, dospelih i neizmirenih dugovanja prema Gradskoj upravi grada Šapca, po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita i da su izmirene sve poreske obaveze prema Gradu. Jedno domaćinstvo u jednoj godini može ostvariti podsticaj za kupovinu jednog traktora.

-Prihvatljivi troškovi su troškovi kupovine novog traktora snage do 60 kw, koji se bespovratno dodeljuju u iznosu od 50% od ukupne cene bez PDV-a, a maksimalan iznos podsticaja je milion dinara po jednom korisniku. Za nabavku traktora snage veće od 60 poljoprivrednici mogu podsticaje da ostvare kod Ministarstva poljoprivrede po sistemu 50:40:10 - ističe Stojinović i dodaje da se Šabac za ovakav vid podsticaja opredelio nakon razgovora sa poljoprivrednicima i uvida u njihove potrebe.

-Mehanizacija kojom raspolažu naši poljoprivrednici je iz 80-ih godina, a oni nešto noviji su uvezeni polovni iz inostranstva. Postoji velika potreba za obnovom mehanizacije, posebno traktora, te je Grad povećao izdvajanja iz budžeta za ovu namenu. Za 2023. godinu opredeljeno je 130 miliona dinara za poljoprivredu i to je najveći iznos do sada, a od toga je 35 miliona za traktore. Prethodni poziv je pokazao da je najveći broj traktora kupljen u Mačvi, što je negde i logično, ali i u drugim delovima šabačkog kraja vlada interesovanje - pojašnjava član Gradskog veća.

Željko Milutinović iz Drenovca protekle godine kupio je nov traktor i ostvario pravo na povraćaj sredstava u iznosu od 50%. Kaže da su mere Grada značajne za poljoprivrednike.
-Ostvario sam povraćaj sredstava u maksimalnom iznosu od milion dinara. Ne znam da li bih se odlučio da kupim nov traktor bez pomoći. Takođe, iskoristio sam i mogućnost podsticaja za mehanizacije. Za ovu godinu planiram iskoristim neki od podsticaja. Verovatno za kupovinu dodatne mehanizacije koja je dodatno poskupela u odnosu na prethodnu godinu- dodaje Milutinović.

Lokalne mere za poljoprivredu
Napominje da je poziv bio otvoren za sve, te da će se i u tekućoj godini nastaviti sa tom praksom. U narednom periodu biće objavljen i konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za traktore za 2023. godinu.

-Prema informacijama kojima raspolažemo do sada je kupljeno 37 traktora i trudićemo se da svi dobiju povraćaj u iznosu od 50%. U godini iza nas procenat realizacije budžeta za poljoprivredu bio je 96%, što je pokazatelj dobre komunikacije sa poljoprivrednicima. Više od 700 gazdinstava je ostvarilo svoje pravo putem konkursa. Promovišemo mere, razgovaramo sa poljoprivrednicima i ukazujemo koji su podsticaji dostupni. Moram da napomenem da nije u pitanju samo kupovina novog traktora, dostupni su im podsticaji i za drugu mehanizaciju, sisteme za navodnjavanje za manja gazdinstva u iznosu do 40.000, nabavku priplodnih grla, organsku proizvodnju, kopanje bunara i brojni drugi. Važno je napomenuti da jedan podsticaj ne isključuje drugi, te da poljoprivrednici mogu aplicirati za više različitih - kaže Stojinović.

Smatra da su mere dobro isplanirane i da odgovaraju potrebama gazdinstava u šabačkom kraju, kako Mačvi, tako i Pocerini.

-Jedna od ideja za naredne godine je da na osnovu interesovanja projektujemo izdvajanja za traktore. Ukoliko bude još veće interesovanje, povećaćemo i izdavanja kako bismo svim našim poljoprivrednicima koji kupe nov traktor pomogli. Kao što želimo da budemo partneri, podrška našim poljoprivrednicima, tako je i važno da stvari planiramo i projektujemo na dobar način i sve u dogovoru sa državom koja je naš partner. Grad je 2021. godine dobio nagradu na Novosadskom međunarodnom sajmu kao najbolja lokalna samouprava u pokretanju agrobiznisa - navodi naš sagovornik.

Program za povraćaj kamate na kredite
Stojinović pojašnjava da je Grad omogućio i program za povraćaj kamate za kredite.

-Povraćaj kamate od 30% u maksimalnom iznosu od 150.000 dinara. Ova mera je podstaknuta povećanjem bankarskih kamata koje su značajno povećane. Iznos koji smo opredeli je 15 miliona dinara.
Svi konkursi su dostupni na sajtu grada Šapca, a informacije poljoprivrednici mogu dobiti preko Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca i člana Gradskog veća za poljoprivredu.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa