13. april 2023.13. apr 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Skulptor Miloš Gligorić

Lepota ovekovečena u kamenu

„Verujem da se ne može dizajnirati ništa lepše od onoga što već postoji na zemlji a kreirano je od samog Gospoda. To je ideal u formi kojem težim“, pojašnjava Miloš
Na periferiji Šapca, u dvorištu, skrivenom iza velike drvene kapije pod budnim okom Sunca i Meseca jedan umetnik vodi neprestanu borbu sa porivom da oblikuje kamen. Želja da stvara ne poznaje vreme, sati drugačije protiču od onog koje pokazuje časovnik. Ako ne znate ko stanuje na adresi XY pomislićete da vredni komšija popravlja mašine, automobile, ali ne i da brusi mermer u novo umetničko delo. Oblak fine, bele prašine krije tvorca. Kada se prašina slegne ugledate skulptora neobičnog izgleda za umetnika. Predrasuda na koju je navikao, ali ne zamera. Dopušta da njegova dela govore. Ženske figure u belom mermeru nove su kreacije Miloša Gligorića Gliše koji je široj javnosti donedavno bio poznat po tetovažama.

Talenat se nasleđuje
Miloš je odrastao u porodici gde je umetnost bila sveprisutna, te je od najranijeg detinjstva bio svestan talenta koji je nasledio od oca, slikara Mihaila Gligorića Gliše.

-Odrastao sam okružen umetnošću i sasvim je bilo prirodno da nakon osnovne škole upišem Umetničku školu. To je bio dobar izbor za mene. Mogao sam da budem ono što jesam - priča Miloš za naš list.

Foto: "Glas Podrinja"


Skulpture nisu nepoznanica za Glišu. Još kao srednjoškolac učestvovao je na likovnim kolonijama i stvarao. Ipak, okolnosti su uticale na to da se bavi crtanjem tetovaža. Sada smatra da je dovoljno zreo da se vrati skulpturi.

-Želim da radim finu umetnost. Dugi niz godina sam se bavio tetoviranjem, ali to je primenjena umetnost. Naravno, važno je da možete da živite od svog rada, a samim tim i umetnosti.

Poriv za stvaranjem okupira um i telo
Rad na skulpturi traje danima, dnevno od četiri do osam sati. Nekada pod svetlom lampe oblikuje kamen i viziju iz mašte pretvara u stvarnost. A zbog čega je odabrao beli mermer kao svoj materijal, nije tajna.

-Mermer sam odabrao zbog svoje čvrstine, lepote i dugotrajnosti. Biram kamen u kome vidim ono što sam zamislio. Skidam deo po deo, dok ne dođem do željenog oblika. Beli mermer odaje utisak idealnog i večnog. Fascinantno je koliki put pređe kamen od kamenoloma do ruku umetnika, a zatim nastavlja svoj put do kolekcionara.

Predrasude o umetnicima
Priznaje da umetnike oduvek prate različiti stereotipi, a jedan od njih je da su ekscentrični.
-Možda nekima delujem kao opasan tip, ali to je dok me ne upoznaju. Mislim da to nije samo u mom slučaju. Generalno ljudi umetnicima dodeljuju različite etikete. Kako stičete iskustvo i godine, sazrevate, te vam to nije važno.

Milenijumima ženska lepota inspiriše umetnike na kreaciju. Pokušavali su da uhvate savršen trenutak i verno dočaraju svoje muze. Nekada su u svojoj nameri bili toliko uspešni da su brisali granice imaginarnog i stvarnog. Slikarska platna otvarala su vrata drugog sveta, a skulpture novih dimenzija. Bezvremenost i besmrtnog umetničkog dela težnja je svakog stvaraoca. Iskra inspiracije tinja dok ne bukne u vatru koja rađa kreaciju dostojnu divljenja.

-Uvek sam inspirisan anatomijom bića. Najviše me privlači figuracija, rekao bih ženska figura. Forma koju doživljavam u nekom određenom momentu, kao vizija, prenese se na materijal u skladu sa mojom percepcijom, razmišljanjem i doživljajem. Zadovoljstvo mi je kada čvrsti materijali pod mojom rukom dobiju oblik nečeg ljudskog, a beli mermer odaje utisak idealnog. Verujem da se ne može dizajnirati ništa lepše od onoga što već postoji na zemlji a kreirano je od samog Gospoda. To je ideal u formi kojem težim. Stilizovanjem idealizujem formu koja je bliska svakome od nas - kaže Miloš o inspiraciji za skulpture koje su nedavno nastale u svom ateljeu na otvorenom.

Foto: "Glas Podrinja"


S godinama umetnik sazreva
Dozirana samokritičnost je dobra za umetnika, kaže Gliša, ali je granica tanka između podsticajne i demotivišuće kritike.

-Volim da radim sam, sve do trenutka kada me „drži“ inspiracija. Uvek postoji misao da li je dobro, da li treba još nešto uraditi. Ipak, moram da pronađem meru. Mislim da je kod svih umetnika tako. Umetnost vam donosi mir.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa