13. april 2023.13. apr 2023.
Jelena  Đurđević, Foto: "Glas Podrinja"

Jelena Đurđević, Foto: "Glas Podrinja"

Završena Nedelja inkluzivne kulture

Primer drugima, sa željom da lepa ideja nastavi da živi

Manifestacija prvi put pokrenuta u Šapcu ove godine u organizaciji Osnovne škole za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom „Sveti Sava“ , Nedelja inkluzivne kulture, održana je tokom cele protekle sedmice. Ocena Jelene Đurđević, direktorke obrazovne ustanove koja je organizovala jedinstven događaj u Srbiji sa više od stotinu učesnika i 20 aktivnosti i uz uključenost brojnih ustanova, organizacija i gostiju sa strane je da je sve proteklo kako su očekivali.

-Sve je proteklo kako smo zamislili u smislu aktivnosti i broja učesnika, vrlo smo zadovoljni za prvi put, za jednu ovakvu manifestaciju. Animirali smo jedan deo javnosti, deca iz srednjih škola su se najviše odazvala. Izuzetno nam je drago zbog toga, ali generalno, što se tiče naše populacije, treba poraditi malo na tom momentu osvešćivanja ljudi, da je jako važno uključiti veći broj građana i podići svest o značaju takvih aktivnosti. Našem društvu treba još vremena da dostigne neki stepen razvoja da takve manifestacije budu mnogo posećenije- podvlači Đurđevićeva i dodaje da kao mala ustanova nemaju dovoljno resursa da nastave sa održavanjem te manifestacije, ali da bi voleli da lepa ideja nastavi da živi.

Foto: "Glas Podrinja"


-Želeli bismo da to prepustimo našem Gradu ukoliko budu zainteresovani da nastave sa održavanjem Nedelje inkluzivne kulture. Mi smo mala ustanova čiji su kapaciteti zaista skromni. Za nas je ovo bio izuzetan napor pored naših redovnih aktivnosti sa decom, zaista smo se angažovali ovih sedam dana, a ni finansijski momenat uopšte nije zanemarljiv. Dali smo primer kako treba, tu smo zdušno da pomognemo, podržimo, učestvujemo, ali bismo voleli da organizaciju preuzme, na primer, Grad ili neka druga javna ustanova iz našeg grada- ističe direktorka škole.

Empatiju i razumevanje treba negovati i podržati društvo jednakih mogućnosti za sve, poruka je prožeta kroz radionice, predavanja, druženja, promocije knjiga i brojne druge aktivnosti tokom manifestacije koja treba da nastavi da živi, negujući vrednosti na kojima počiva svako zdravo društvo.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa