Info

20. april 2023.20. apr 2023.
Sve počinje sa emocijom, a kraja nema
Inkluzija kroz umetničko stvaralaštvo

Sve počinje sa emocijom, a kraja nema

Svaka kockica koja je ugrađena u mozaik je samo polomljeni deo neke
celine, sama za sebe nema nikakav smisao niti svrhu, ali udružena sa ostalim delovima ona postaje umetničko delo! Svi smo važni i bitni i zajedno smo umetnicko delo!
Ne postane svako umetnik, međutim to ne znači da umetnost nije neraskidivi deo svakog ljudskog bića. Čovek je kreativno biće i u svakom od nas tinja iskra želje da se nešto stvori, izrazi i predstavi, a stvaralački proces upravo počinje kada je ta čežnja toliko jaka da se više ne može zadržati u hodnicima unutrašnjosti, već traži prostor da se iskaže. Nemoguće joj je odoleti, jer snažno okupira misli, postupke, sve dok joj se ne pokorimo ili joj se prepustimo, kako je kome draže.

Suština je u opuštajućem kod svih aktivnosti i pozitivnoj emociji čime se stvara sinergija baš svih


-Bio sam zaljubljen i tako sam počeo da pišem pesme, ljubavne, ispunjene emocijama, sa posvetom, tako sam otkrio svoj talenat. Prošlo je mnogo godina od tada, promenilo se mnogo stvari, međutim ja još pišem. Najčešće o ljubav, ali me inspiriše i okolina, deca. Uživam dok pišem i to me vodi – ističe Anđelko Radanović, mladi pesnik iz Beograda, autor više zbirki i nekadašnji učenik OŠ Miodrag Matić“.

Delo


Početak svega je emocija. Prva reč se napiše, prva linija povuče, prvi stih zapeva, prvi komad izvaja, ne zbog drugih, već zbog sebe.

-Svaka osoba želi da stvara, bez obzira na karakteristike, osobine, mogućnosti. U tome nas nosi emocija i ništa drugo. Na kraju možda neće to biti neko genijalno delo, ali je ta ocena sekundarna, a primarno je da je vidljiv izraz u stvari predstava emocije koja je u našem biću – ističe defektološkinja Marina Cikuša, razredni starešina u OŠ „Miodrag Matić“.

Školski mozaik
Projekat „Školski mozaik“, započet još pre šest godina gde su u nekoliko osnovnih škola zajedno učenici, nastavnici i roditelji stvarali mozaik. Prvobitna ideja bila je da se poveća razumevanje među njima i da se krativnošću bore protiv vršnjačkog nasilja. Započele su ga nastavnice Vera Kadžibanov i Jelena Topalović, kao i Gordana Hajdin, u tom trenutku u ulozi roditelja. Posle nesigurnog početka, brojnih problema, ideja je dobila veliki zamah. Svako se trudio da doprinese, rado su svi dolazili vikendom na radionice, a potom se u ideju uključila OŠ „Miodrag Matić“ što je otvorilo nove perspektive. Deca iz drugih škola su dolazila na radionice u OŠ „Miodrag Matić“, družili se sa učenicima i nastavnicima započinjući put...


Marina je posvećena svakodnevnoj stimulaciji svih oblasti psihomotrnog razvoja kroz aktivnosti koje kod dece izazivaju prijatnost: muzika, pokret, likovno stvaralaštvo, pisanje...

-Talenat je samo ocena okoline, nešto što se kasnije iskristališe, ali na primer ukoliko neko ne zvuči prijemčivo uhu drugih dok peva, to ne znači da ne voli pevati. Opet ističem emociju koja je pretvorena u želju dovela do pevanja, iz bilo kog razloga i nema potrebe da se sputava. Suština je u opuštajućem kod svih aktivnosti i pozitivnoj emociji čime se stvara sinergija baš svih.

Proces stvaralaštva


Novi svet mogućnosti se otvara kada okolina ohrabri kreativnost. Podsticaj drugih čini da se i želja oseti prijatno u spoljnom svetu i počne da se manifestuje. U okviru Nedelje inkluzije u Šapcu, Marina je zajedno sa likovnom umetnicom Gordanom Hajdin predstavila put do realizacije školskog mozaika, zajedničkog dela učenika OŠ „Branislav Nušić“ iz Begrada i OŠ „Miodrag Matić“, škole za decu sa cerebralnom paralizom i višestrukim smetnjama u razvoju. Proces je „ogolio“ još jednu, tu je suštinska karakteristika umetnosti, da pripada svima koji žele da joj pruže ruke.

-Bilo je to nešto potpuno novo, novi vid umetnosti. Stvorena je razmena pozitivne energije koja je uspunjavala svaki susret i već time je ispunjen cilj, dok smo stvaralački svi dosegli nešto novo , to je nešto što ja u svojoj karijeri nisam osetila. Spoj energija daje delo neprocenjive vrednosti. Ta pozitivna energija se od početka projekta širila i mnogi su se sami javljali da pomognu. Svi su s radošću dolazili na radionice i svako je imao svoj zadatak koji je besprekorno obavio. Mozaik nosi i posebnu simboliku.

Konačan cilj je bio da se kroz simboliku mozaika, stvarajući umetničko delo istakne koliko je svako od nas važan deo jedne prelepe celine koja se zove život!


-Delovi mozaika su delići druge celine koji sami nisu ništa, a zajedno su umetničko delo. Ovo je delo participativne umetnosti gde je namera bila da svojim radom animiram publiku koja je ujedno i stvaralac i konzument umetničkog dela, a sama svrha dela nije pasivno uživanje u njemu, već stvaranje i odnosi u toku i posle stvaranja. Konačan cilj je bio da se kroz simboliku mozaika, stvarajući umetničko delo istakne koliko je svako od nas važan deo jedne prelepe celine koja se zove život! – naglasila je Gordana Hajdin.

Kao što su prostranstva stvaralaštva beskrajna, tako su i mogućnosti zajedničkog stvaranja neograničene. Emocija rodi umetničko delanje, a želja je prethodnica ideje o tome kako se težnje različitih bića mogu udružiti gradeći novi kvalitet na mnogo načina. Zajednički mozaik nije završena priča, već mora poslužiti samo kao primer koji će slediti drugi u svim sredinama kako ne bi postojao suštinski kraj, odnosno kraj bez novog početka.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa